Tratamentul ulcerului: plantele care au grija de stomacul tau

Publicat pe 11.06.2011 la 15:02

Chiar daca in ultimii ani numarul bolilor ulceroase a scazut aproape la jumatate, medicii specialisti ne avertizeaza ca la schimbarile de sezon acestea pot recidiva.

Recidivele apar din cauza schimbarii alimentatiei determinate de trecerea in sezonul cald, cresterii nivelului de stres si modificarilor aparute in orarul de somn din cauza micsorarii noptilor.

Desi stomacul detine mecanisme eficiente pentru a neutraliza si dilua substantele chimice si acizii din interiorul sau, se poate intampla ca acest proces sa se defecteze si, in acest caz, apare ulcerul. Ulcerele de la nivelul gastric se numesc ulcere gastrice, in timp ce ulcerele care apar in mucoasa duodenala (intestinul subtire) se numesc ulcere duodenale.

Ulcerul duodenal apare cel mai frecvent intre 20 si 40 de ani, in timp ce ulcerul gastric apare intre 30 si 50 de ani. Aproximativ 20% din ulcerele gastrice sunt si duodenale, cele din urma fiind de doua ori mai frecvente.

Cauze frecvente ale aparitiei ulcerului

- Abuzul de antiinflamatoare folosite in tratamentul durerilor reumatice si al altor tipuri de dureri, in tratamentul gripei. Preventiv, aceste medicamente trebuie administrate doar dupa masa.
- Infectia cu Helicobacter pylori, o bacterie care afecteaza mucusul gastric si produce inflamatia. Caile de transmitere ale acestei bacterii sunt prin saliva, apa infectata, maini murdare, de cele mai multe ori infectia fiind asimptomatica.
- Secretia acida crescuta.
- Refluxul biliar in stomac.
- Afectarea vascularizatiei locale.


Nu intotdeauna factorii de mai sus produc ulcer. Cauzelor enumerate li se mai adauga o multitudine de factori ce cresc riscul de a face ulcer. Acestia includ: fumatul, consumul de alcool, stresul.


Galbenele, patlagina si sunatoare - aliati impotriva ulcerului


Aceste plante medicinale sunt deosebit de apreciate pentru numeroasele lor calitati terapeutice.
Fiecare dintre ele contine substante cu actiune antiinflamatoare, antibacteriana, antiulceroasa, cicatrizanta, trofica, cu rol protector pentru mucoase. Se recomada utilizarea lor interna, sub forma de infuzie sau tinctura.


Infuzia de galbenele


Cateva flori uscate se pun in 300 ml apa clocotita. Se bea ceaiul de minimum 3 ori pe parcursul unei zile inainte cu o jumatate de ora inainte de masa. O infuzie mai concentrata se prepara din 4 linguri de flori la 200 ml apa din care se beau 3 linguri pe zi.


Tinctura de galbenele


Se obtine din florile proaspat culese - se introduc intr-un recipient de sticla, peste care se toarna alcool pana se acopera florile. Vasul se tine la caldura sau la soare timp de doua saptamani. Pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi cate 30 de picaturi de tinctura cu putina apa.


Infuzia de patlagina


Infuzia si sucul din frunze de patlagina regleaza secretia gastrica in cazul persoanelor care sufera de hiperaciditate. In gastrite, enterocolite, enterite se bea cate o cana de infuzie sau se ia cate o lingura de suc de patlagina, de trei ori pe zi, cu 15-20 de minute inainte de masa. Aceasta se obtine din 2 linguri de frunze la o cana cu apa fierbinte. De asemenea, infuzia din seminte de patlagina ajuta la scaderea tensiunii arteriale.


Infuzia de sunatoare


Sunatoarea trateaza colitele cronice sau bolile de ficat deoarece regleaza starile inflamatorii si stimuleaza secretiile. Infuzia de sunatoare se prepara din doua linguri de planta maruntita la o ceasca de apa, din care se bea, dupa fiecare masa, cate o lingura.

Citeste si Revista Felicia!

În articolul

Tratamentul ulcerului: plantele care au grija de stomacul tau

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x