Tusea, o alarma de la plamani
Publicat pe 12.05.2011 la 12:58
"Suna alarma cand omul tuseste", asa incepe explicatiile despre acest simptom complex profesorul doctor Teodor Horvat, seful Clinicii Chirurgie Toracica din cadrul Institutului Oncologic Bucuresti.
O tuse care se incapataneaza sa nu dispara si persista mai mult de trei saptamani trebuie sa sune alarma, si tusitorul trebuie sa se duca la medic pentru investigatii complexe. Pentru ca exista o tuse periculoasa cu caracteristici distincte. Un semn de ingrijorare sunt expectoratia si scuipatul de sange (hemoptizia).
Alarmant este cand apare sufocarea cu respiratie grea numita dispnee. Uneori, plamanul da dureri, si asta atunci cand apare o formatiune in plamani care preseaza asupra pleurei, fiindca plamanul in sine nu are retea de nervi, insa foita care il acopera, pleura, este inervata si ea doare. Tusea este un reflex, poate fi numita si o binecuvantare, fiindca prin ea omul isi curata arborele respirator. Daca n-am tusi si n-am expectora ne-am ineca in propriile secretii. Tusea ne curata si de corpii straini.
Tuseste multa lume, dar, daca tusea dureaza mai mult de trei saptamani, nu-i de glumit. Fiindca in spatele unei tuse rebele care nu face pasul inapoi se pot ascunde boli grele, chiar si cancerul pulmonar. Tusea seaca, fara scuipare, de regula, se intalneste in bolile de inima. In aceste situatii, generate de maladiile cardiace, sangele stagneaza in plaman, ramane in circulatia mica, inima nu mai are putere, fiind bolnava, ca sa pompeze sangele, si bolnavul tuseste cand se culca.
Dar si in refluxul gastroesofagian, care face ca sucurile acide din stomac si mancarea sa revina in esofag, pe contrasens, ajungand pana in gura, astfel ca suferindul tuseste sec. Se mai intampla ca tusea seaca sa fie generata si de stresul unui examen, al unor stari tensionate, chiar daca nu exista nici o suferinta a plamanilor, a inimii, a esofagului, este o tuse psihogena, data de situatia de moment a psihicului.
Dar majoritatea situatiilor de tuse au la baza nereguli in aparatul traheelor, bronhiilor si plamanilor. Unii tusesc in fiecare dimineata. Se zice ca e tusea tabagica, prin care fumatorii isi curata aparatul pulmonar, adica bronhiile si traheea, de secretiile stranse in timpul noptii. E adevarat, dar tusea de dimineata are drept cauza si bronsectazia, o boala in care bronhiile sunt dilatate si in bronhiile largi baltesc secretiile, care cer tuse.
Cand insa in plus fata de tusea de dimineata apare tuse si in restul zilei inseamna ca a aparut si altceva fata de tusea tabagica, de fumator. Si se impun investigatii medicale, pentru ca se poate intampla sa fie vorba chiar despre un cancer pulmonar. Tusea cu mici expectoratii albicioase este provocata de astm.
Citeste si jurnalul.ro!
foto: telegraph.co.uk