Uleiul din seminte de canepa, ingredientul care face minuni pentru sanatate
Publicat pe 24.09.2012 la 14:51 Actualizat pe 24.09.2012 la 15:08
Uleiul din seminte de canepa contribuie la mentinerea sanatatii si a frumusetii zi de zi, datorita raportului optim dintre acizi grasi omega 3 si omega 6, ceea ce il face foarte compatibil cu organismul uman.
Se obtine prin presarea la rece a semintelor de canepa si este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri naturale. Proprietatile uleiului de canepa sunt prea putin cunoscute in Romania, in timp ce in tari ca Marea Britanie, Germania sau Canada este folosit constant in alimentatie, datorita raportului ideal de 3:1 intre acizii grasi esentiali omega 6 si omega 3. Dezechilibrul dintre omega 6 si omega 3 predispune la obezitate, oboseala, depresii, boli cardiovasculare si imbolnavirea pielii. S-a calculat ca, in alimentatia moderna, raportul dintre cei doi acizi grasi esentiali ajunge pana la 20:1, departe de raportul optim.
Indicatii terapeutice
Colesterol marit. Acizii grasi esentiali din uleiul din seminte de canepa mentin colesterolul scazut, prin accelerarea proceselor metabolice. Tonusul se imbunatateste, iar in organism grasimile sunt arse mai repede, neavand timp sa se depuna pe peretii arterelor.
Diabet. Pentru diabetici, indexul glicemic al semintelor de canepa decorticate este considerat mic datorita continutului scazut de carbohidrati. Semintele sunt si ele pline de elemente nutritive care modereaza nivelul de zahar din sange. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alunga amorteala si intepaturile picioarelor, simptome comune pentru diabetici.
Dermatite atopice. S-a descoperit ca psoriazisul apare pe fondul unei deficiente de omega 6 in organism. De aceea, in timpul tratamentului se recomanda ca adjuvant folosirea in alimentatie a uleiului din seminte de canepa. De asemenea, acizii grasi prezenti in uleiul de canepa ajuta la oxigenarea si la hidratarea corecta a pielii.
Sistem imunitar si convalescenta. S-a descoperit ca acizii grasi esentiali imbunatatesc functionarea sistemului imunitar si regleaza flora intestinala, construind astfel o bariera naturala impotriva microbilor si marind capacitatea de recuperare a organismului.
Mentinerea sanatatii sistemului nervos. Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru o structura sanatoasa a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielina (cel care izoleaza celulele nervoase). Se recomanda si pentru cei care sufera deja de procesul de demielinizare, cum ar fi bolnavii de scleroza multipla.
Mentinerea frumusetii picioarelor. Un raport optim de 3:1 intre acizii grasi omega 6 si omega 3 mentine si cele mai fine vase de sange curate si astfel circulatia periferica nu va fi ingreunata, inlaturand simptomul de „picioare grele” atat de obisnuit la sfarsitul unei zile de munca.
Dieta vegetariana. Cei care au eliminat carnea din alimentatia lor au nevoie de un aport de calitate in ce priveste grasimile nesaturate.
Vezi si recomandarile specialistului, pe Income Magazine!