Un abdomen ferm, cu o noua forma de Pilates
Publicat pe 19.10.2010 la 11:03 Actualizat pe 19.10.2010 la 11:10
Ballancing e o disciplina relativ noua, care presupune executia unei serii de exercitii ce imbina armonios echilibrul si forta, bazandu-se pe principiile sistemului Pilates. Un efort care ajuta la obtinerea unui abdomen plat si frumos
Abdomenul va dobandi in timp relativ scurt aspectul dorit, fara o crestere a masei musculare. Miscarile de ballancing-pilates au avantajul efectului tonifiant al sistemului muscular, obtinandu-se o crestere a aportului de oxigen si, prin urmare, o circulatie mai buna, printr-o repiratie controlata.
Pentru toate exercitiile prezentate se recomanda executie lenta; se inspira prelung pe pregatirea miscarii, se expira scurt pe executia miscarii si se mentine fiecare postura 2-3 secunde (de exemplu: ridici genunchiul in fata, mentii 2 secunde si inspiri, intinzi spatele, mentii si expiri).
Important este ca executantul sa-si miste corpul ca si cum aerul este greu, si miscarea prin el - dificila.
Instructoarea Ruxandra Iancu, de la Club Essenza, explica si exemplifica: „Exercitiile se executa intr-un ritm mai lent, care permit mentinerea unei posturi, izometria si folosirea propriei greutati corporale. Practicantele invata sa fie atente la executia fiecarei miscari in parte, ceea ce dezvolta constiinta corporala si a miscarilor in sine”.
1. Stand cu mainile la ceafa si picioarele la 90 de grade, se coboara ambele picioare, cu coapsele si sezutul incordate, si se expira in acelasi timp. Simultan cu coborarea picioarelor se ridica usor capul si umerii de la sol, apoi se revine. Picioarele vor cobori doar pana la nivelul de confort al spatelui.
2. Stand intins pe saltea cu bratele deasupra capului, picioarele talpa in talpa si genunchii departati, se ridica picioarele la 90 de grade, lasand spatele pe sol si avand grija ca, atunci cand se revine in pozitia initiala, spatele sa nu se ridice, in special in zona lombara. Daca acest lucru nu este posibil, atunci picioarele se opresc deasupra solului, fara sa mai atingem podeaua. La acest tip de exercitiu, cel mai bine ar fi sa se expire atunci cand se coboara picioarele.
3. Stand intins, cu genunchii indoiti si talpile pe sol, se ridica spatele doar pana la nivelul omoplatilor, se departeaza genunchii si se preseaza cu bratele in interiorul coapselor. Se pot executa 16 repetari, cu pauza scurta dupa primele 8. Daca exista probleme in zona cervicala, aceste exercitii se pot executa si cu mainile la ceafa, coatele deschise, barbia ridicata din piept.
4. Stand intins pe saltea, cu bratele aduse in fata, spre mijloc, picioarele talpa in talpa si genunchii departati, se ridica picioarele la 90 de grade, lasand spatele pe sol si avand grija ca, atunci cand se revine in pozitia initiala, spatele sa nu se ridice, in special in zona lombara. Daca acest lucru nu este posibil, atunci picioarele se opresc deasupra solului, fara sa mai atingem podeaua.
5.a. 5.b. – Setul se va incheia cu abdomene simple, dar executate in acelasi ritm lent, cu concentrare mare pe greutatea membrelor; este indicat ca si aici picioarele sa nu fie lasate pe sol, pentru eficientizarea efortului
Avantaje:
- activarea sistemul cadiovascular intr-un ritm sigur pentru sanatatea oricarei pesoane;
- mobilizarea sistemului articular-osos, pentru ca se lucreaza mult pe constructia musculaturii lungi.
Citeste si Revista Felicia
Sursa foto: steadyhealth.com