Vaccinuri pe care ar trebui sa ti le faci

Publicat pe 17.09.2010 la 14:34 Actualizat pe 17.09.2010 la 15:52

Medicul Daniela Pitigoi, de la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals", recomanda cititorilor Jurnalului de sanatate o serie de vaccinuri pe care care ar trebui sa le faca pentru a se bucura de o sanatate buna. Membru al Comitetului National de Vaccinologie din cadrul Ministerului Sanatatii, medicul Daniela Pitigoi spune ca "vaccinurile se fac, in general, in functie de situatia epidemiologica a fiecarei tari. Astfel, unele vaccinuri recomandate in Africa, in Asia si chiar in SUA nu sunt indicate in Romania, pentru ca noi nu avem boala respectiva. Exista insa recomandari de vaccinuri pentru cetatenii romani care calatoresc in diverse tari".


In afara acestor situatii, medicul recomanda vaccinarea in cazul urmatoarelor boli:


GRIPA SEZONIERA


Vaccinul gripal ar trebui facut de toate persoanele care au varste de peste 60 de ani, bolnavii cronic (cei care sufera de boli pulmonare sau cardiace, de astm sau de diabet), dar si de persoanele cu sistem imunitar deficitar. De asemenea, indicatia este valabila si in cazul personalului medical. Acest vaccin mai e recomandat copiilor si femeilor gravide. Specialistii recomanda ca vaccinarea de acest tip sa se efectueze in lunile octombrie-ianuarie. Important! In cazul in care sunteti alergic la oua ati avut o reactie alergica la un vaccin gripal anterioar sau sunteti bolnav nu faceti vaccinul!


TETANOS, DIFTERIE


In general, in Romania, vor sa se imunizeze cu vaccinul dT (diftero-titanic) persoanele care au fost muscate de caini sau care au o rana cu potential tetanigen. Insa nu doar acestia ar trebui sa se vaccineze cu dT, spune medicul Daniela Pitigoi. Astfel, potrivit specialistului, acest vaccin este indicat in urmatoarele cazuri: aveti peste 24 de ani; ultima vaccinare cu dT a fost efectuata in urma cu peste zece ani. Pentru a fi siguri ca nu va veti imbolnavi este indicat ca o data la 10-20 de ani sa efectuati acest vaccin. Obligatoriu! Nu se vaccineaza sub nici o forma persoanele care au avut reactii alergice la doze anterioare de vaccin si nici cele care sunt bolnave in momentul vaccinarii.


PAPILOMAVIRUS UMAN (HPV)


In Romania se folosesc doua tipuri de vaccin HPV. Unul a carei schema de administrare este de 0-1-6 luni si unul - 0-2- 6. Cele doua vaccinuri sunt similare ca modalitate de productie si de actiune. Difera doar schema de administrare. La unul cea de a doua doza se efectueaza la o luna de la prima, iar la celalalt la doua luni. De aceea este necesara recomandarea medicului cand se face acest vaccin pentru a fi siguri ca este efectuat corespunzator.

Varsta optima de vaccinare este inainte de debutul vietii sexuale. Daca insa acest lucru nu s-a intamplat este bine ca inainte de vaccinare sa se faca un control ginecologic (se face testul Papanicolau care verifica daca exista vreo leziune pe col si un alt test prin care se stabileste daca sunteti infectata si atunci vaccinul este inutil), precum si un test de sarcina. Nu este o varsta fixa pentru efectuarea imunizarii. "Este vorba de impactul pe care il are vaccinul asupra populatiei. Oamenii trebuie sa inteleaga ca vaccinarea anti-HPV nu elimina alte infectii transmise sexual. O doza de vaccin HPV se poate efectua in orice moment. Medicii sfatuiesc persoanele care sunt alergice la drojdia de bere sa nu faca vaccinul HPV.


HEPATITA B


Hepatita virala de tip B este perceputa ca o problema de sanatate publica la nivel mondial. De aceea, in Romania a fost introdusa in 1995 vaccinarea impotriva hepatitei B a nou-nascutilor si a personalului medico-sanitar. Deoarece aproximativ 65% din totalul cazurilor de hepatita acuta de tip B inregistrate intre 1995 si 1999 au aparut la grupa de varsta 10-14 ani, din 1999 s-a extins vaccinarea si la copiii cu varsta de 9 ani. Daca aveti o viata sexuala activa, fara a fi implicati intr-o relatie monogama, sunteti obligati sa efectuati dializa, va drogati sau lucrati la un centru de sanatate este foarte bine sa va vaccinati. Schema standard de vaccinare este de 0-1-6 luni, cu unele diferente in functie de situatia pacientului (nou-nascuti, hemodializati, perosnal medical etc.). Vaccinul hepatitei B nu este recomandat daca sunteti alergic la drojdie de panificatie.


ROR (IMUNIZARE CONTRA POJARULUI, OREIONULUI SI RUBEOLEI)


ROR s-a introdus in Romania dupa 1 iunie 2004, la copilul de 12-15 luni. De aceea ar trebui sa se efectueze o testare pentru a se verifica daca sunteti imun la rubeola. Daca raspunsul este negativ, ar fi indicata o imunziare cu vacinul ROR. Alte persoane care ar trebui sa ia in calcul vaccinarea contra pojarului, oreionului si rubeolei sunt cele care au intrat in contact cu un bolnav de pojar, cadrele medicale sau cele vaccinate cu un vaccin "depasit". Dupa prima doza de ROR trebuie efectuata a doua, la un interval mai mare de 4 saptamani. Vaccinul ROR nu este recomandat daca aveti o boala a sistemului imunitar. Mai este indicat femeilor care vor sa ramana insarcinate si nu au facut rubeola in copilarie. Medicul specialist avertizeaza ca "dupa efectuarea vaccinului sarcina trebuie evitata trei luni".


PNEUMONIE CU PNEUMOCOC


Printre persoanele care ar trebui sa se vaccineze contra pneumococului se numara, in primul rand, varstnicii (peste 65 de ani), suferinzii de boli cardiovasculare cronice sau pulmonare cronice, dar si suferinzii de diabet zaharat sau de boli hepatice cronice. Medicul consultat de Jurnalul de Sanatate mai prescrie acest vaccin persoanelor care au suferit o splenectomie (operatie de extirpare a splinei), suferinzilor de boli renale, dar si pacientilor care au efectuat un transplant de maduva osoasa.


Vaccinul nu trebuie facut de cei care au avut o reactie alergica la o administrare anterioara.


MENINGITA MENINGOCOCICA


Vaccinarea antimeningococa este recomandata in Romania doar persoanelor care se deplaseaza in tari in care exista potential de infectare. Acest lucru este explicat de medicul Daniela Pitigoi prin faptul ca "infectiile meningococice sunt produse de cinci serogrupuri (A, B, C, Y sI W-135) si nu sunt frecvente in Romania.


Incepand din 2007, in Romania sunt disponibile pentru vaccinare optionala doar vaccinurile bivalente A+C, iar in Romania exista doar serogrupul B. Vaccinul meningococic adresat serogrupului B este prea putin imunogen.


VARICELA


Deosebit de contagioasa, varicela apare in general la varsta copilariei, cand nu este periculoasa. Daca boala se instaleaza la maturitate, efectele pot fi foarte grave. De aceea, orice adult care nu a fost bolnav sau orice femeie care intentioneaza sa ramana insarcinata si nu stie daca a fost sau nu bolnava de aceasta boala trebuie sa se vaccineze. Imunizarea poate avea loc in orice moment, cel mai important lucru fiind insa ca, dupa prima doza, sa se efectueze un rapel la un interval de 4-8 saptamani.

Vaccinul nu este recomandat daca aveti un sistem imunitar slab, sunteti gravida sau ati putea deveni gravida in termen de patru saptamani de la vaccinare. "Daca insa nu ati fost bolnav, si ati intrat in contact cu cineva care sufera de varicela, situatia nu este grava. Se poate efectua un vaccin in primele 72 de ore de la contact, lucru suficient pentru realizarea protectiei", precizeaza medicul.

Stiati ca


Inainte de efectuarea unui vaccin, aveti grija sa il anuntati pe medicul dumneavoastra daca:
n) sunteti bolnav sau alergic la medicamente, oua, drojdie;
n) ati avut o reactie alergica sau orice alta reactie dupa administrarea unui vaccin
n) suferiti de epilepsie sau ati avut sindromul Guillain-Barr
n) sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti insarcinata in termen de patru saptamani de la vaccin.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: hepta.ro

În articolul

Vaccinuri pe care ar trebui sa ti le faci

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x