Vara – anotimpul calculilor renali
Publicat pe 04.07.2011 la 16:43 Actualizat pe 04.07.2011 la 16:49
Modificarile stilului nostru de viata au facut ca litiaza renala (calculii sau pietrele la rinichi) sa devina o afectiune din ce in ce mai raspandita. In prezent, 20% din populatie are sau va avea intr-un moment al vietii aceasta maladie. In plus, jumatate dintre cei care au avut un calcul vor repeta experienta in urmatorii cinci ani, uneori chiar mai des.
S-a constatat insa ca, in timpul verii, fenomenul (si dureroasele colici renale rezultate) este de doua ori mai frecvent decat in restul anului, factorii incriminati fiind deshidratarea produsa de temperaturile crescute precum si exercitiile fizice mai frecvente, care determina mobilizarea calculilor formati in rinichi.
Intr-adevar, indemnul omniprezent vara, de a ne hidrata bine, nu ar trebui ignorat. In lipsa unei hidratari suficiente, pierderile de lichide prin transpiratie, cauzate de temperaturile ridicate, pot determina o scadere a cantitatii de urina si, implicit, cresterea concentratiei substantelor si cris-talelor urinare, care pot forma astfel calculi.
In plus, vara creste consumul de bauturi carbogazoase, majoritatea lor continand cantitati ridicate de oxalati, ce favorizeaza formarea calculilor. Aproximativ 80% din calculi contin calciu (sub forma de oxalati sau fosfati). Pe locul al doilea ca frecventa sunt calculii cu acid uric (rezultat al metabolismului proteic), care reprezinta aproape 10%.
Barbatii sunt de doua ori mai predispusi la aparitia calculilor decat femeile. Varsta (intre 30 si 50 de ani), infectiile urinare, obezitatea constituie factori favorizanti. Calculii mici (pana la 5 mm) sunt eliminati, de obicei, fara probleme. Calculii care depasesc 5 mm pot conduce, in 50% din cazuri, la aparitia colicilor renale.
Manifestarile principale sunt: durere in spate sau in partea laterala a abdomenului, sub coaste, care iradiaza in jos, spre zona genitala. Durerea apare brusc, este foarte intensa si se poate prelungi zile in sir.
Tot articolul, in Jurnalul National
sursa: aurorahealthcare.org