Vitamina T si importanta ei pentru sanatate

Publicat pe 20.03.2011 la 13:23 Actualizat pe 20.03.2011 la 13:26

Putina lume a auzit vorbindu-se despre vitamina T; descoprirea (si numele) i se datoreaza, in mod bizar, viermelui de faina care, s-a constatat, ca nu putea supravietui fara aceasta vitamina.

La inceput s-a crezut ca numai aceasta insecta are nevoie de substanta cu pricina, dar curand s-a demonstrat ca toate insectele o consuma in procesul de metamorfozare. Nu a trecut mult si cercetarile au aratat ca vitamina T actioneza si in cazul oamenilor, iar astazi este cunoscuta mai ales sub numele de carnitina.


Vitamina T este extrem de importanta pentru sanatatea organismului uman: previne anemia, oboseala cronica, mentine coagularea sangelui in limitele normale, reduce strasul oxidativ, ajuta la transformarea mancarii/grasimii in energie.


Carnitina accelereaza anumite procese in organism care duc intr-un final la diminuarea masei grase si a tesutului adipos, la cresterea masei musculare. In plus, carnitina in formele sale active ( L-carnitina si L-acetil carnitina) ajuta si la pastrarea in cea mai buna forma a sistemului nervos.


Alimentele cu un bogat continut de carnitina sunt : carnea rosie (vita- pe primul loc cu cel mai mare continut, apoi porc), cod, piept de pui, produsele lactate, avocado, painea integrala, orez, galbenus de ou. In mod normal nu avem nevoie de un aport suplimentar de vitamina T, dar exista si suplimente de L-carnitina pentru sportivii de performanta care au nevoie sa slabeasca.


Suplimentele nu trebuie insa folosite perioade indelungate, pentru ca pot afecta sanatatea, dar pentru perioade scurte de timp nu au fost descoperite efecte adverse. Oricum este bine ca acestea sa fie luate sub indrumarea medicului.


Spre deosebire de celelallte vitamine, unde doza zilnica recomandata este foarte clar stabilita, in cazul carnitinei aceasta nu este exact cunoscuta, de aceea trebuie multa precautie cand e vorba de aportul de suplimente.


Cel mai bine este sa consumam un iaurt in fiecare zi iar saptamanal 2-4 oua (fierte) si un muschi de vita la gratar, cu salata, evident.


Sursa: danasota.com

Foto: laverstokepark.co.uk

În articolul

Vitamina T si importanta ei pentru sanatate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x