Vrei să trăieşti 100 de ani? Fă următoarele 50 de lucruri

Publicat pe 14.08.2014 la 17:26 Actualizat pe 14.08.2014 la 17:29

Besse Cooper a fost până săptămâna trecută cea mai în vârstă persoană de pe planetă. Ea a murit la 116 ani. Secretul: nu a mâncat niciodată junk food şi şi-a văzut de treburile ei.

Vrei să trăieşti 100 de ani? Fă următoarele 50 de lucruri

Besse Cooper a fost până săptămâna trecută cea mai în vârstă persoană de pe planetă. Ea a murit la 116 ani. Secretul: nu a mâncat niciodată junk food şi şi-a văzut de treburile ei.

Însă oamenii de ştiinţă cred că dacă faci următoarele 50 de lucruri, ai şansa să trăieşti 100 de ani:

Citeşte o revistă cu susul în jos
Ieşi în mod conştient din zona ta zilnică de confort şi citeşte o revistă ţinând-o cu susul în jos, scrie cu cealaltă mână, ceartă-te pentru lucruri în care crezi, asculta muzică care nu-ţi place. Toate acestea te vor ajuta să repari părţile afectate din creier.

Mănâncă ceva roşu
Un ardei roşu conţine mai multă vitamina C decât o portocală. Sfecla conţine nitraţi care ajută vasele de sânge să se relaxeze, iar roşiile sunt pline de licopen, un antioxidant puternic ce lupta împotriva cancerului, bolilor de inimă şi a multor probleme.

Aleargă 1 kilometru cât de repede poţi
Viteza cu care poţi alerga un kilometru la 40 sau 50 de ani este viteza cu care vor veni peste tine bolile de nima 30-40 de ani mai târziu.

Fii atentă unde pui mâna
Poate că te speli pe mâini de fiecare dată când mergi la toaletă, însă nu îţi garantează nimeni că persoană dinaintea ta a făcut acelaşi lucru. Asta înseamnă că mânerul uşii poate fi un loc plin de bacterii.

Mănâncă o banană
Poţi reduce presiunea arterială – deci riscul de a face atac de cord şi boli de inimă – crescând alimentele bogate în potasiu cum ar fi bananele, sucul de fructe şi fructele uscate.

Practică squatting
Este un mod de a-ţi antrena muşchii. Fără a avea un scaun, aşează-te şi ridică-te. La bătrâneţe vei putea evita căderile.

Bea un ceai în fiecare zi
Ceaiul reduce nivelul de stres, nivelul hormonilor şi creşte rata supravieţuirii în urma unui atac de cord cu 28%.

Mergi la culcare cu o oră mai devreme
O oră de somn în plus poate fi suficientă pentru a scădea presiunea arterială în mai puţin de 6 săptămâni.

Dacă eşti în spital, bea iaurt
Un iaurt nu numai că îţi păstrează stomacul sănătos, însă s-a demonstrat că are un efect pozitiv asupra imunităţii.

10. Foloseşte aţa dentară în fiecare zi
Dacă pe lângă pasta şi periuţa foloseşti şi aţa dentară, poţi câştiga 6,4 ani. Bacteriile care cauzează inflamaţiile sunt precursoarele bolilor de inimă.

Respira cu un pai
În fiecare zi încearcă să respiri adânc... printr-un pai. Acest lucru îţi va îmbunătăţi funcţia plămânilor, îţi va încetini bătăile inimii şi îţi va scădea presiunea arterială.

Ţine-ţi locuinţă în ordine
Având grijă de bani, fiind orientat spre detalii şi punând totul la loc îţi va stimula serotonină din creier, responsabilă de cât mănânci sau cât de bine dormi.

La micul dejun mănâncă şuncă, nu cârnaţi
Dacă vei face acest lucru, arterele tale nu se vor înfunda şi vei reduce riscul unui atac de cord sau al dementei.

Nu te teme de ce e mai rău
Îngrijorându-te de starea sanatatiii tale nu este un lucru rău, însă va trebui să iei atittudine. Cei care îşi fac griji sunt mult mai predispuşi la accidente sau violentă.

Mergi pe jos în fiecare zi
Plimbările pe jos sunt un lucru bun. Ele îţi limpezesc mintea şi te feresc de un declin al memoriei.

Pune mai puţin în farfurie
Şobolanii, şoarecii, muştele şi maimuţele trăiesc mai mult atunci când mâncarea lor este redusă la o treime. Deci concluzia este că atunci când mânaci mai puţin, metabolismul are mai puţin de muncă, încetineşte şi produce mai puţini radicali liberi.

Alege-ţi prieteni sănătoşi
Socializarea nu este atât de sănătoasă pe cât pare, însă petrecerea timpului cu oameni sănătoşi are o mare influenţă subconştienta asupra comportamentului tău.

Apucă-te de grădinărit
Grădinăritul combina exerciţiile cardiovasculare cu flexibilitatea, anduranţa şi întărirea muşchilor. O oră de grădinărit este echivalentul a 5 kilometri.

Ia seleniu
Seleniul este un antioxidant ce provine din sol. El lipseşte din fermele moderne. În cantităţi mari e dăunător, iar lipsa lui poate duce la diabet de tip II.

Foloseşte o ceapă în plus
O ceapă de 80 de grame poate suplini cele cinci porţii de fructe şi legume necesare zilnic. Cei care mănâncă ceapă te fereşte de cancer colorectal, laringeal şi ovarian.

Bea lapte
Vitamina D din lapte are un efect anti-inflamator. Nivelul scăzut al acestei vitamine în sânge este asociat cu osteoartrita şi artrita reumatoida.

Nu ţine fructele la frigider
Dacă ţii fructele la temperatura camerei, ele vor avea mult mai multe prorietati. Roşiile, pepenele, grepfruit-urile ţinute la temperatura camerei, conţin de două ori mai mult beta-caroten decât cele ţinute în frigider şi de 20 de ori mai mult licopen – deoarece căldura le permite să se coacă.

Fă sex de cel puţin 2 ori pe săptămână
Cei care fac sex de trei ori pe săptămână îşi adaugă încă doi ani la viaţă, iar cei care au fac sex în fiecare îşi prelungesc viaţa cu până la opt ani.

Uita ceva în fiecare zi
Avem multe probleme cu memoria pentru că încercăm să ţinem minte foarte multe lucruri. În creier sunt blocate multe informaţii care nu ne mai sunt folositoare. Soluţia ar fi să încercăm să uităm câte un pic pentru a face loc noilor informaţii ce trebuie stocate.

Slăbeşte
Trebuie să ai grijă la grăsimea acumulată în jurul taliei, deoarece aceasta grăsime viscerală este foarte periculoasă.

Lucrează-ţi bicepşii
Ridicarea greutăţilor este foarte bună contra îmbătrânirii. Un studiu făcut pe femei de 40 de ani care s-au antrenat de două ori pe săptămână câte treizeci de minute a scos la iveală faptul că trupurile lor erau cu 15-20 de ani mai tinere şi au câştigat densitate osoasă în loc să o piardă.

Uita de cremă de soare
Capacitatea corpului de a sintetiza vitamina D din lumină solară se reduce odată cu înaintarea în vârstă, iar un nivel scăzut afectează imunitatea şi oasele. Persoanele de peste 60 de ani sunt sfătuite să ia suplimente zilnice de vitamina D şi să îşi petreacă 20 de minute pe zi stând la soare.

Nu fii PREA fericită
Mulţi sunt de părere că fericirea şi optimismul sunt secretul unei vieţi lungi, însă nu este adevărat. Cei fericiţi subestimează riscurile de a fi bolnavi şi nu cer ajutor medical.

Zâmbeşte larg
Când zâmbeşti, eliberezi chimicale ce te fac să te simţi mai fericită. Însă cu cât râzi mai mult, deci mai autentic, cu atât vei trăi mai mult. Zâmbetul reflectă emoţiile pozitive ce au legătură directă cu starea psihică şi mentală.

Mănâncă fructe uscate
S-a demonstrat că alimentele bogate în antioxidanţi: stafidele, afinele şi murele sunt nişte super-alimete ce conţin de 20 de ori mai mulţi antioxidanţi decât orice alte alimente.

Accepta un job provocator
Dacă eşti de părere că un job fără stres este mai bun decât unul stresant, să ştii că nu este adevărat. Munca grea şi realizările te fac să trăieşti mai mult decât aceia care au cariere de succes ce sunt predispuşi să moară de tineri.

Spune adevărul
Minciună poate declanşa hormonii de stres ce creşte rata bătăilor inimii şi a respiraţiei, încetineşte digestia, cauzează tensiune şi hipersensibilitate în muşchi şi fibrele nervoase.
Dacă nu mai minţi şi spui adevărul, vei simţi în mai puţin de 10 săptămâni îmbunătăţiri atât în plan fizic cât şi în plan mental.

Bea vin în fiecare seară
Un pahar de vin roşu în fiecare seara– 125 ml – poate reduce riscul bolilor de inina, a anumitor tipuri de cancer şi încetineşte progresia bolilor neurologice tip Alzheimer.

Fii femeie
Cromozomii X le fac pe femei mai rezistente din punct de vedere al imunităţii.

Locuieşte la munte
Şapte din zece comunităţi ai căror membri au trăit 100 de ani au locuit la munte. Fie că e vorba de aerul proaspăt sau de exerciţii fizice, muntele face bine la sănătate. Iar dacă nu se poate la munte, încerca măcar să locuieşti pe un deal.

Nu mai mânca arahide
Arahidele conţin 622 de calorii pe sută de grame, iar acestea se depun fără ca măcar să-ţi dai seama. Şi este nevoie de o oră de înot pentru a arde aceste calorii.

Împacă-te cu părinţii
91% dintre cei care erau certaţi cu părinţii aveau un nivel al presiunii sangvine foarte ridicat, sufereau de alcolism sau boli de inimă. În schimb doar 44% dintre cei care erau în relaţii bune cu părinţii aveau de suferit.

Ceartă-te cu partenerul tău
Nu ţine în tine. Cei care îşi suprimă mânia au cu 25% mai multe şanse să moară de tineri.
Furia suprimată creşte tensiunea arterială, face loc insomniei, problemelor de inimă şi poate creşte riscul de cancer.

Stai în pat în zilele de luni
Există cu 18% mai multe riscuri să mori în zilele de luni decât în cele de duminică şi cu 25% mai multe riscuri să mori iarna decât vara.

Dormiţi în paturi separate
Dacă îţi împarţi patul cu partenerul, acest lucru îţi poate afecta sănătatea. Atunci când partenerul tău îşi schimbă poziţia în somn, există 50% şanse ca şi celălalt să îşi schimbe poziţia. Iar sforăitul înrăutăţeşte toate aceste lucruri.

Joacă golf
S-a demonstrat că cei care nu joacă golf mor cu 5 ani înaintea celor care practică acest sport. Pe lângă acest lucru se adăugă şi faptul că jucătorii de golf socializează.

Fă yoga
Yoga combinată cu exerciţiile de aerobic şi dieta, reduc nivelul colesterolului cu 20%.

Mesteca de 20 de ori
Dacă nu mesteci mâncarea aşa cum trebuie îţi dublezi riscul de a dezvolta diabet de tip II. Mestecatul te ajută să rupi mâncarea, făcând-o mai uşor de digerat şi făcând nutrienţii mai uşor de absorbit.

Bârfeşte
O bârfă bună cu prietenii creşte nivelul progesteronului, reducând anxietatea şi stresul. După 20 de minute de bârfa, fetele aveau mai mult progesteron decât cele care nu au bârfit.

Mişcă-te
Activităţile mici sunt suficiente pentru a elibera în creier BDNF – ce face reversibila deteriorarea celulară asociată cu îmbătrânirea. Pune-ţi o alarmă pe telefon pentru a-ţi aduce aminte să te mişti sau pur şi simplu să mergi puţin în fiecare oră.

Mănâncă mai puţină sare
La fiecare scuturare a solniţei pui jumătate de gram de sare. Mulţi dintre noi consuma 9 grame de sare, cu 3 grame mai mult decât ar trebui. Dacă reduci cantitatea de sare, reduci cu 13% riscul de a face atac cerebral şi cu 10% riscul de a dezvolta boli de inimă.

Fă copii
Copiii te pot epuiza, însă îţi salvează viaţa. Bărbaţii care nu pot avea copii au de două ori mai multe riscuri să moară de o boală circulatorie, cancer sau accidente, iar femeile riscă de patru ori mai mult.
Toţi însă sfârşesc prin a deveni alcoolici sau deprimaţi. Adopţiile reduc aceste riscuri.

Nu-ţi petrece nopţile la TV
După 25 de ani, fiecare oră petrecută la TV îţi poate lua 22 de minute din viaţă. Nu contează că faci exerciţii, muşchii nu se mişcă, zaharurile şi grăsimile nu sunt procesate aşa cum trebuie crescând riscul de a dezvolta diverse boli.

Râzi
Umorul poate creşte rezistenta la infecţii. Un râs bun îmbunătăţeşte circulaţia sangvină cu 20%. Suntem de 30 de ori mai predispuşi de a râde împreună cu alţi oameni decât de unii singuri.

În articolul

Vrei să trăieşti 100 de ani? Fă următoarele 50 de lucruri

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cât câştigă un nepalez angajat la un supermarket din România: "Cel mai greu este drumul spre muncă"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x