Zahărul te ucide lent! Cum să te ferești de efectele lui nocive
Publicat pe 14.06.2014 la 13:25 Actualizat pe 14.06.2014 la 15:21
Zahărul poate fi o otravă veritabilă! Cantitatea pe care o consumi zilnic îți pune sănătatea în pericol, fără să realizezi măcar!
Zahărul poate fi o otravă veritabilă! Cantitatea pe care o consumi zilnic îți pune sănătatea în pericol, fără să realizezi măcar!
Medicii americani susțin că măsura în care am ajuns să integrăm zahărul în dieta noastră ne periclitează viața. Deși aceștia recomandă mai puținde șase lingurițe de zahăr pe zi (fie că le consumi din zaharniță, din dulciuri sau din sucuri carbogazoase), persoanele tind să depășească cu mult limita acceptată. În timp, această neglijență poate duce la diabet și obezitate sau și mai rău, la Alzheimer, cancer de sțn, endometrial și de colon.
Problema este că puțini pot reuși să îndepărteze acest agent nociv din viața lor. Asta pentru că zahărul dă o dependență similară cu cea de droguri, explică specialitul Nicole Avena: „Consumul excesiv duce la o explozie de dopamină, neurotransmișătorul stării bune de spirit, în centrul de recomense al creierului. Mai mult explozii de acest gen pot desensibiliza centrul, care va elimina din ce în ce mai puțină dopamină, lăsându-te cu senzația că ai nevoie din ce în ce mai mult de zahăr”.
Pentru a vedea dacă ești dependentă de zahăr, încearcă să funcționezi, timp de o săptămână, cu 6 sau mai puține lingurițe de zahăr pe zi. Dacă simți nevoia inexplicabilă de ceva dulce, ai simptome de sevraj - letargie, anxietate, iritabilitate - sau dureri de cap și depresie, înseamnă că te-ai pricopsit cu această afecțiune.
O alternativă mai sănătoasă o reprezintă mierea și siropul de arțar. Acestea conțin mai puține chimicale și au un echilibru glucoză-fructoză mai bun. Dar cel mai indicat mod de a-ți lua porția de zahăr rămâne cel direct de la sursă - din fructe și legume.