Zece semne care iti arata cat de stresata esti!
Publicat pe 08.02.2011 la 20:55 Actualizat pe 08.02.2011 la 21:01
Multi oameni s-au obisnuit atat de mult cu stresul, incat aproape ca nu il mai percep. Insa organismul se resimte in urma expunerii prelungite la tensiuni si pana la urma reactioneaza. La inceput mai discret, apoi prin dureri din ce in ce mai puternice, de tot felul sau prin acutizarea simptomelor unor boli de care suferiti. Acestea sunt o parte dintre semnele care se traduc prin aparitia unei stari periculoase de stres.
Specialistii de la Mayo Clinic au facut o lista cu 10 semne care va arata ca sunteti mai stresata decat credeti.
1. Dureri de cap in week-end
Todd Schwedt, directorul Centrului de studiere a migrenelor de la Universitatea Washington, sustine ca daca va treziti la sfarsit de saptamana cu migrene, e semn ca sunteti foarte stresat. "Desi poate parea ciudat, lipsa stresului poate cauza migrene. De aceea, cel mai bine este sa nu dormiti in zilele libere mai mult decat de obicei si sa incercati sa mancati la aceleasi ore ca in zilele lucratoare daca nu vreti ca durerile sa dureze toata ziua".
2. Crampe ingrozitoare
Femeile stresate sunt de doua ori mai supuse riscului de a suferi de crampe in perioada ciclului menstrual, fata de femeile mai putin tensionate, sustine un studiu realizat la Harvard. Cercetatorii americani explica aceste crampe prin faptul ca stresul modifica nivelul hormonilor. Prin urmare, daca perioada menstruala este insotita de dureri inexplicabile si neobisnuite, poate ca e cazul sa recunoasteti ca activitatea pe care o desfasurati e foarte stresanta.
3. Gingii sangerande
Potrivit unor studii efectuate de cercetatorii brazilieni, oamenii stresati sunt supusi riscului de a se imbolnavi de boli paradontale mai mult decat cei relaxati. Acest lucru este explicat de faptul ca un nivel crescut al hormonului stresului, cortizolul, afecteaza sistemul imunitar. Prin urmare, bacteriile patrund cu mai multa usurinta in cavitatea bucala, afectand gingiile. Veti reusi sa evitati neplacerile de acest tip daca folositi periuta de dinti inclusiv la birou. Folositi-o ori de cate ori sunteti obligat sa ramaneti peste program si sa cinati la locul de munca. De asemenea, incercati sa va sporiti imunitatea mancand legume si fructe si practicand sportul.
4. Visuri ciudate
Pe masura ce o persoana se adanceste in somn, visele devin din ce in ce mai frumoase. De aceea, de foarte multe ori, la trezire, multe persoane sunt foarte bine dispuse. Daca insa sunteti stresat peste masura, somnul nocturn se desfasoara cu foarte multe intreruperi. Prin urmare, visele "nu au timp sa devina placute", astfel ca starea psihica este considerabil modificata in rau. Pentru a evita astfel de situatii, se recomanda un somn de cel putin sapte-opt ore pe noapte. De asemenea, nu se vor consuma bauturi alcoolice sau care contin cafeina cu putin timp inainte de ora de culcare.
5. Scrasnirea dintilor
Tensiunile din timpul zilei pot fi un motiv pentru care, dupa o noapte de somn, va treziti cu dureri de maxilar. Un ma¬xilar dureros poate fi cauzat de bruxism (scrasnirea dintilor in timpul noptii). De altfel, acest sindrom este la randul lui un semn de stres, afirma Matthew Messina, membru al American Dental Association. Prin urmare, o gura dureroasa nu trebuie ignorata si trebuie sa atraga atentia ca este cazul sa va detensionati.
6. Acnee spontana
Stresul este "responsabil" in multe cazuri de aparitia acneei. Motivul: stresul poate produce modificari de ordin hormonal, iar hormonii sunt cei care stimuleaza activitatea glandelor sebacee. Exista riscul ca persoanele care au episoade acneice sa nu rea¬lizeze ca stresul e cauza si sa opteze pentru un tratament impropriu al acestei afectiuni a pielii, avertizeaza specialistii dermatologi. De aceea, frecvent, acneea e "tratata" gresit, tocmai pentru ca nu s-a stabilit adevarata cauza. Prin urmare, incercati sa utilizati solutii cu acid salicilic pentru ten plus o crema indicata pentru indepartarea punctele negre, si pentru hidratare. Daca pielea nu raspunde la acest tratament, mergeti la un dermatolog.
7. Pofta de dulce
Nu invinovatiti hormonii pentru pofta de dulciuri care vă chinuieste uneori. Cel mai probabil, de vina pentru aceasta nevoie de dulce este stresul. Acest lucru a fost demonstrat de mai multe studii efectuate de cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania. Astfel, oamenii de stiinta au observat ca pofta de dulciuri creste foarte putin sau chiar nesemnificativ in perioadele premergatoare sau chiar in cele ce urmeaza ciclului menstrual, perioade cu mari fluctuatii de hormoni. "Asadar, nu acuzati hormonii, ci fiti cu bagare de seama ca nu cumva nivelul stresului sa fie prea mare", spun cercetatorii.
8. Mancarimi ale pielii
Un studiu efectuat recent in Japonia, pe mai mult de 2.000 de persoane, a relevat ca persoanele stresate sunt de doua ori mai susceptibile de a suferi de psoriazis fata de cele "linistite psihic". "Stresul irita fibrele nervoase care pot cauza senzatia de mancarime", arata cercetarea. De asemenea, anxietatea poate duce la agravarea simptomelor altor afectiuni ale pielii. Astfel, daca o persoana sufera deja de eczeme, dermatite sau psoriazis, stresul le poate acutiza manifestarile.
9. Alergii agravate
Persoanele alergice carora le-a fost indusa o stare de stres au suferit de o agravare a alergiilor, arata un experiment efectuat de cercetatorii de la Univerisitatea de Medicina din Ohio. Acest lucru este explicat prin faptul ca hormonul stresului poate stimula producţia de IgE (un tip de imunoglobina produsa de organismul uman care este implicata in reactiile alergice), afirma autorii studiului.
10. Dureri de stomac
Anxietatea si stresul pot provoca dureri de cap, de stomac, de spate si insomnii. Oamenii de stiinta au descoperit ca stresul mareste de trei ori riscul de a suferi de dureri abdominale. Legatura dintre stres si durerile abdominale nu este foarte bine evidentiata, insa, multi oameni de stiinta sunt de parere ca intestinele si creierul "impart" aceiasi nervi. Cand stresul afecteaza creierul, intestinele reactioneaza si ele la acelasi stimul. Oricum, daca aveţi frecvent dureri abdominale, de cap sau de spate, verificati intai nivelul de stres. Apoi mergeti la medic, deoarece nu este exclus sa suferiti de alergii la alimente, intoleranta la lactoza sau sindromul colonului iritabil, poate chiar de ulcer.
Sursa: Jurnalul.ro
FOTO: Hepta.ro