Zece simptome care semnaleaza afectiuni serioase
Publicat pe 02.11.2010 la 12:00 Actualizat pe 02.11.2010 la 12:29
Specialistii de la Mayo Clinic din Statele Unite au realizat un set de zece simptome care ar putea anunta afectiuni ce ne pot pune viata in pericol.
1. SLABITI FARA SA TINETI REGIM
Pierderea kilogramelor este un motiv de bucurie aproape pentru oricine. Insa este important sa retineti ca, daca nu urmati un regim in acest sens, slabitul continuu poate fi semn al unei afectiuni. Aceasta pierdere inexplicabila poate anunta unele afecti uni, printre care se numara hipertiroidismul, depresia, bolile de ficat, cancerele, tulburarile de absorbtie ale unor nutrienti.
2. FEBRA PERSISTENTA
Febra nu este o afectiune. Dar de cele mai multe ori este un simptom al unei afectiuni. Daca aveti febra egala sau mai mare de 38,9 grade Celsius o perioada de trei sau mai multe zile, nu amanati sa consultati medicul. Febra persistenta poate sa ascunda o serie de infectii. De la cele de tract urinar la tuberculoza. Temperatura crescuta poate sa fie, de asemenea, semn de limfom.
3. RESPIRATIE ACCELERATA
Daca respirati greu si accelerat, fara sa fiti racit sau sa fi venit recent de la sala de sport ori de la alergari, ar fi indicat sa efectuati o serie de analize. Cauzele acestui disconfort sunt afectiunile pulmonare cronice, bronsitele cronice, astmul, pneumonia, embolismul pulmonar, dar si bolile cardiace. Dificultatea in respiratie mai poate fi provocata de atacurile de panica.
4. SCHIMBARI ALE TRANZITULUI INTESTINAL
Sunati de urgenta medicul, pentru a va programa la un consult daca aveti scaun cu sange, o diaree care dureaza mai mult de o saptamana, sunteti constipat de peste trei saptamani, aveti scaun negru sau foarte inchis la culoare. Orice astfel de simptom poate fi un semn de infectie bacteriana (campylobacter sau salmonella) sau paraziti intestinali. Nu sunt excluse bolile inflamatorii intestinale sau cancerul de colon.
5. DELIRUL
Delirul este o tulburare psihica ce se caracterizeaza printr-un episod brusc si sever de confuzie insotit de o schimbare rapida a starii psihice: pendularea de la letargie la agitatie. Acest simptom este perceput de rudele sau prietenii acestuia. Trebuie sa consultati un cadru medical specia lizat daca vi se intampla sa fiti dezorientat in ceea ce priveste timpul si locul, daca aveti schimbari bruste de comportament, probleme de concentrare de memorie sau daca faceti frecvent confuzii.
6. DURERI DE CAP BRUSTE SI SEVERE
Migrenele si durerile de cap sunt destul de frecvente si, in general, nu sunt un semn de ingrijorare. Este cazul sa mergeti la un medic daca aveti o durere de cap care va fulgera efectiv, daca durerea se asociaza cu febra, gat intepenit, iritat, confuzie si convulsii. De asemenea, daca durerile isi schimba intensitatea sau modalitatea de manifestare, dupa varsta de 55 de ani nu ezitati sa faceti un set de analize. Ele pot arata o inflamatie a arterelor, o tumoare cerebrala sau chiar un anevrism.
7. SLABICIUNE, PIERDEREA VEDERII SAU A CAPACITATII DE A VORBI
Prezenta unuia dintre cele trei simptome impune rapid prezenta la medic. In cazul in care cele trei simptome sunt insotite de amorteala a unei parti a corpului, intunecarea brusca si incetosarea vederii, pierderea capacitatii de a-i intelege pe ceilalti, ameteala inexplicabila, cadere sau instabilitate, dureri de cap fulgeratoare, nu intarziati vizita la medic. Cele trei simptome apar doar in cazul unui atac ischemic tranzitor (AIT). Desi AIT nu provoaca leziuni permanente, aproximativ o treime dintre persoanele care sufera un accident ischemic tranzitor vor suferi si de un accident vascular cerebral, de obicei, in decursul aceluiasi an.
8. FLASH-URI DE LUMINA
Fie ca aveti deficiente de vedere sau nu, orice schimbare a acuitatii vizuale reprezinta un motiv intemeiat sa consultati un oftalmolog. Flashurile, aceste semnale luminoase, pot fi un simptom al dezlipirii de retina, care poate culmina cu pierderea vederii.
9. SENZATIE DE SATIETATE INEXPLICABILA
Daca o persoana se satura la putin timp dupa ce s-a asezat la masa nu este chiar semn de bucurie. De asemenea, daca senzatia de satietate timpurie este insotita de greata, varsaturi, balonare, febra, de pierderea sau de cresterea in greutate, precizati-i medicului si aceste simptome. Cauzele probabile ale acestei senzatii de satietate sunt arsurile la stomac, sindromul de colon iritabil, precum si probleme mai grave, cum ar fi obstructia gastrica sau cancerul esofagian.
10. ARTICULATII FIERBINTI, ROSII SAU INFLAMATE
In cazul in care una sau mai multe dintre articulatii sunt inflamate, ar putea fi semnul unei infectii ce necesita ingrijire de urgenta. Alte cauze ale inflamarii articulatiilor pot include guta sau unele tipuri de artrita.
Citeste si Jurnalul National
sursa foto: oprah.com