Zmeura, tratament pentru opt afectiuni
Publicat pe 18.09.2010 la 10:12 Actualizat pe 18.09.2010 la 11:30
Zmeura este unul dintre fructele care te mentin sanatoasa, fara doar si poate. Aceasta are proprietati anticancerigene si antimicrobiene si este o sursa importanta de vitamina C, magneziu, cupru si calciu. Nu numai atat - zmeura este slab calorica, avand 120 de calorii la 250 de grame de fruct. Dar cel mai important lucru este ca te poate ajuta sa previi si sa tratezi pana la opt afectiuni.
1. Lupta impotriva cancerului
Cercetatorii sustin ca zmeura este indicata pentru oprirea dezvoltarii celulelor canceroase si a unor tumori la nivelul diverselor organe ale corpului, inclusiv colon. Studiile efectuate arata ca persoanele care consuma frecvent zmeura au un risc mai scazut de aparitie a cancerului decat persoanele care nu consuma aceste fructe. Mai mult, cei care au consumat in fiecare sezon zmeura si au ajuns totusi sa se imbolnaveasca de cancer, au sanse mult mai mari de supravietuire.
2. Previne problemele cardiovasculare la diabetici
Poate fi consumata in doze de 150-200 de grame zilnic de catre persoanele cu diabet, deoarece contine foarte putine zaharuri, care nu duc la cresteri notabile ale glicemiei. Mai mult, curele lungi cu zmeura stabilizeaza glicemia si stimuleaza pancreasul. Tratamentul cu zmeura este foarte eficient, mai ales pentru prevenirea complicatiilor cardiovasculare ale diabetului.
3. Tinerete fara batranete...
Cercetarile stiintifice arata ca zmeura este extrem de bogata in substante cu efect antioxidant, fiind chiar cel mai puternic fruct in acest sens. Antioxidantii din zmeura protejeaza organismul de radicalii liberi care duc la aparitia imbatranirii premature a tesuturilor, degenerarea ADN-ului si aparitia diverselor afectiuni caracteristice varstei a treia. Asadar, pentru a-ti mentine cat mai mult timp tineretea, consuma in perioada verii cel putin 150 de grame de zmeura pe zi.
4. Combate obezitatea
Cu efecte diuretice, laxative si depurative, zmeura proaspata, consumata fara adaos de zahar, timp de doua zile pe saptamana, la toate mesele de peste zi, te ajuta in curele de slabire. Ea produce acelasi efect de pierdere a kilogramelor ca si merele: patru kilograme pe luna. Consumata in cantitati mari (peste 200 de grame la o masa), zmeura scade pofta de mancare, reduce secretiile gastrice si inhiba foamea, inclusiv pofta de dulciuri.
5. Normalizeaza tensiunea arteriala
Zmeura contine cantitati importante de potasiu, mangan, cupru, fier si magneziu, potasiul fiind o componenta importanta a celulelor si a fluidelor din organism, care ajuta la controlul tensiunii arteriale si al pulsului cardiac. Continutul bogat de fibre si de vitamina C ajuta la scaderea colesterolului si la reducerea aparitiei bolilor cardiace.
6. Adjuvant in reumatism
Persoanele care sufera de reumatism ar trebui sa tina o cura cu zmeura de 12 zile, timp in care sa consume zilnic cel putin 300 de grame. Fenolii si acidul salicilic din zmeura reduc inflamatiile articulare, calmeaza durerile si ajuta la imbunatatirea mobilitatii articulare. Avand un continut bogat de vitamina C, zmeura previne riscul aparitiei reumatismului.
7. Eficienta in cazul virozelor respiratorii
Daca vei consuma minimum 400 de grame de zmeura pe zi, timp de doua saptamani, vei asigura organismului 110% din doza zilnica de vitamina C. Aceasta „supradoza” soc este extrem de eficienta in diverse afectiuni, astm, alergie, viroza respiratorie, stare febrila.
8. Previne aparitia degenerescentei maculare
Prin continutul bogat de antociani si vitamine, zmeura este recomandata pentru prevenirea aparitiei degenerscentei maculare (boala oftalmologica in urma careia apare distrugerea vederii centrale la varsta inaintata). Studiile arata ca persoanele care consuma zmeura de cel putin cinci ori pe saptamana au un risc mai scazut cu 36% de a face degenerescenta maculara, fata de persoanele care consuma mai rar sau deloc aceste fructe.
Daca ai pietre la rinichi, nu e indicat consumul de zmeura!
Zmeura contine oxalati, substante care se gasesc in mod natural in organismul uman. Cand cantitatea de oxalati devine prea mare, acestia se cristalizeaza, provocand probleme de sanatate. Astfel, persoanele care au pietre la rinichi sau la fiere netratate, trebuie sa evite consumul de zmeura.
Citeste si Revista Felicia
sursa foto: hepta.ro