5 reguli simple pentru o igienă impecabilă în casă

Publicat pe 30.09.2020 la 12:47 Actualizat pe 30.09.2020 la 12:56

Zilnic, intrăm în contact cu numeroase bacterii care trăiesc în mediul înconjurător și chiar pe pielea sau în corpul nostru.

https://imgur.com/bFSFu8L via Shutterstock

Cele mai multe sunt benefice, esențiale pentru sănătate, dar există și unele microorganisme dăunătoare, pe care trebuie să le evităm.

Persoanele cu boli cronice sau cu sistem imunitar slăbit sunt, în special, vulnerabile la virusuri și bacterii, de aceea igiena personală, dar și curățenia locuinței sunt foarte importante. Din fericire, există soluții simple și accesibile prin care poți menține casa perfect curată și igienizată, fără să fie nevoie să cheltuiești o avere. Iată câteva sfaturi pe care le poți aplica și tu.

1. Lasă încălțămintea la intrare

Descălțarea la intrarea în casă trebuie să devină o regulă clară, inclusiv pentru musafiri. Nu este vorba doar de murdăria vizibilă pe care pantofii o pot duce în casă. Talpa încălțămintei poate aduce în interior, pe lângă noroi sau praf, bacterii periculoase, cum este Clostridium difficile, care afectează sistemul digestiv.

De aceea, este obligatoriu să amenajezi pe coridorul de la intrare o zonă unde oricine intră să se poată descălța ușor și să lase acolo încălțămintea. În acest mod, vei preveni contaminarea întregii locuințe.

2. Scapă de praf

Praful care se acumulează rapid în casă poate purta numeroși alergeni, care pot să provoace infecții ale pielii sau probleme respiratorii. Ca să scapi de praf, trebuie să aerisești zilnic fiecare încăpere, să aspiri întreaga locuință cel puțin o dată pe săptămână și să ștergi bine praful ori de câte ori este nevoie.

3. Spală bine podeaua

În mod normal, aspirarea și spălarea podelei o dată pe săptămână sunt de ajuns pentru o igienizare corectă a locuinței. Ar fi bine să folosești detergenți profesionali, care sunt mai eficienți și țin departe bacteriile periculoase care se pot înmulți pe podea - cum sunt Staphylococcus aureus și Clostridium difficile. Însă, dacă ai copii mici sau persoane alergice, trebuie să acorzi o mare atenție curățeniei și să speli podelele mai des.

4. Schimbă des așternuturile

Lenjeria de pat ascunde acarieni și resturi de piele moartă, care pot provoca alergii. Specialiștii recomandă schimbarea așternuturilor cel puțin o dată la două săptămâni, iar spălarea lor să se facă la o temperatură de 40 de grade Celsius. De asemenea, pernele, cuverturile, pilotele și păturile trebuie curățate o dată la câteva luni, pentru că și în ele se acumulează praf și bacterii.

5. Igienizează regulat baia

Nu este deloc surprinzător că baia este unul dintre locurile unde se dezvoltă cei mai mulți germeni. De aceea, trebuie să igienizezi mai atent această încăpere, ca să scapi de virusurile și bacteriile periculoase, printre care cele mai întâlnite sunt Salmonella, Campylobacter, Norovirus și E. coli.

Curățarea corectă trebuie să includă, pe lângă spălarea toaletei, a chiuvetei și căzii de baie sau de duș, o igienizare frecventă a zonelor cel mai des atinse: bateriile, bazinul de WC și capul de duș, unde se pot dezvolta germeni care preferă mediul umed, cum sunt Legionella și Pseudomonas.

Dacă vei aplica aceste sfaturi simple, vei putea obține o curățare și igienizare perfectă a locuinței, fără să depui prea mult efort și fără cheltuieli inutile.

În articolul

5 reguli simple pentru o igienă impecabilă în casă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x