Cum îi stimulăm pe copii să citească? 5 metode ușor de pus în practică

Publicat pe 19.08.2020 la 12:42 Actualizat pe 19.08.2020 la 12:47

Cititul unei cărți a devenit o activitate din ce în ce mai rară în rândul copiilor, dar și al adulților.

Cititul unei cărți a devenit o activitate din ce în ce mai rară în rândul copiilor, dar și al adulților. Accelerarea bruscă a tehnologiei ne-a prins pe toți în mrejele ei, fiind conectați non stop la câte un gadget. Cei mici au nevoie să-și dezvolte memoria, imaginația și simțul practic, iar utilizarea exagerată a unui telefon sau a unei tablete nu-l face decât să se deconecteze de realitate. Share-uim cu tine câteva metode de conectare cu cititul pentru copilul tău.

Cum îi stimulăm pe cei mici să citească?

Citește-i de mic

Citește-i copilului tău de la naștere până ajunge să învețe să citească singur. Faptul că îî citești copilului tău îi face mai mult bine decât ai crede. În primul rând, dintre toate cuvintele citite cu siguranța i se vor întipări câteva în minte. Astfel îî activezi abilitatea de a vorbi și îî stimulezi imaginața fragedă. În al doilea rând, copii mici au nevoie să asocieze cuvinte cu imagini, alege o carte colorată plina de imagini pe care să i le arăți după fiecare pagină citită.

Citește împreună cu el

După ce copilul învață să citească formați-vă un obicei de a citi împreună. Pe lângă faptul că se creează o legătură foarte puternică între părinte și copil, se formează și un interes al copilului pentru citit, simțind că are mereu ateția părintelui în acele momente.

Citește tu prin casă

Copiii au nevoie în general de modele pe care să le imite când sunt mici și pe care să le urmeze când mai cresc. Puterea exemplului este de foarte multe ori extrem de puternică într-un argument. Degeaba îi ceri copilului tău să citească când tu, ca părinte, stai lipit de telefon non stop. Începe să citești prin preajma lui și apoi povestește-i cât de mult îți place cartea și că ar trebui să o încerce și el.

Lasă-l să-și aleagă propria lectură

Cumpără-i câteva bestsellere adecvante vârstei lui și lasă-l pe el să decidă ce va citi. Această acțiune nu implică constrângerea directă sau sentimentul de obligativitate, motiv pentru care cei mici vor simți libertatea de alegere, și chiar sentimentul că părerea lor contează.

Combină cititul cu altă activitate

Mergi cu cel mic la bibliotecă sau ieșiți în parc pentru a citi. O activitate secundară, pe lângă citit, îi va distrage atenția de la intenția ta de a-l “forța” să citească. Deci, va simți că totul este o joacă, că ați ieșit să vă plimbați și că este normal să asocieze plimbările, natura, cu cititul.

Sursă: Vice

Citiți și: 5 motive pentru a găti cu copilul tău Cum să ieși din zona de confort – 5 beneficii

În articolul

Cum îi stimulăm pe copii să citească?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

CaTine.RO
Horoscopul zilei de 26 septembrie 2021. Taurii trebuie să ia o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Observator
Horoscop săptămâna 27 septembrie - 3 octombrie 2021 pentru zodia Vărsător
Antena 1
Așa arăta la 115 kg și toți bărbații o evitau. S-a transformat total în doar 11 luni și pare o altă persoană. Acum toți vor să o cunoască
CaTine.RO
Curățarea corectă a tenului. Cum să alegi produsul potrivit tipului tău de ten
Retete fel de fel
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă delicios
ZU TV
Momentul adevărului. Care mai este relația dintre Mira și Andrei? ”A venit momentul să vă spun că da... ”
Antena Sport
Presupusul amant al Anamariei Prodan îşi caută soţie. Momentul pe care îl aşteaptă încă de când a divorţat!
Antenastars
Theo Rose, printre lacrimi: „N-o să mai vorbesc două zile!”
Spynews
Mirela Vaida vrea să devină mamă pentru a patra oară. Prezentatoarea de la Acces Direct știe deja ce nume va purta copilul: ”Ne gândim des”