Cum îi stimulăm pe copii să citească? 5 metode ușor de pus în practică

Publicat pe 19.08.2020 la 12:42 Actualizat pe 19.08.2020 la 12:47

Cititul unei cărți a devenit o activitate din ce în ce mai rară în rândul copiilor, dar și al adulților.

Cititul unei cărți a devenit o activitate din ce în ce mai rară în rândul copiilor, dar și al adulților. Accelerarea bruscă a tehnologiei ne-a prins pe toți în mrejele ei, fiind conectați non stop la câte un gadget. Cei mici au nevoie să-și dezvolte memoria, imaginația și simțul practic, iar utilizarea exagerată a unui telefon sau a unei tablete nu-l face decât să se deconecteze de realitate. Share-uim cu tine câteva metode de conectare cu cititul pentru copilul tău.

Cum îi stimulăm pe cei mici să citească?

Citește-i de mic

Citește-i copilului tău de la naștere până ajunge să învețe să citească singur. Faptul că îî citești copilului tău îi face mai mult bine decât ai crede. În primul rând, dintre toate cuvintele citite cu siguranța i se vor întipări câteva în minte. Astfel îî activezi abilitatea de a vorbi și îî stimulezi imaginața fragedă. În al doilea rând, copii mici au nevoie să asocieze cuvinte cu imagini, alege o carte colorată plina de imagini pe care să i le arăți după fiecare pagină citită.

Citește împreună cu el

După ce copilul învață să citească formați-vă un obicei de a citi împreună. Pe lângă faptul că se creează o legătură foarte puternică între părinte și copil, se formează și un interes al copilului pentru citit, simțind că are mereu ateția părintelui în acele momente.

Citește tu prin casă

Copiii au nevoie în general de modele pe care să le imite când sunt mici și pe care să le urmeze când mai cresc. Puterea exemplului este de foarte multe ori extrem de puternică într-un argument. Degeaba îi ceri copilului tău să citească când tu, ca părinte, stai lipit de telefon non stop. Începe să citești prin preajma lui și apoi povestește-i cât de mult îți place cartea și că ar trebui să o încerce și el.

Lasă-l să-și aleagă propria lectură

Cumpără-i câteva bestsellere adecvante vârstei lui și lasă-l pe el să decidă ce va citi. Această acțiune nu implică constrângerea directă sau sentimentul de obligativitate, motiv pentru care cei mici vor simți libertatea de alegere, și chiar sentimentul că părerea lor contează.

Combină cititul cu altă activitate

Mergi cu cel mic la bibliotecă sau ieșiți în parc pentru a citi. O activitate secundară, pe lângă citit, îi va distrage atenția de la intenția ta de a-l “forța” să citească. Deci, va simți că totul este o joacă, că ați ieșit să vă plimbați și că este normal să asocieze plimbările, natura, cu cititul.

Sursă: Vice

Citiți și: 5 motive pentru a găti cu copilul tău Cum să ieși din zona de confort – 5 beneficii

În articolul

Cum îi stimulăm pe copii să citească?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 aprilie 2024. Racii se pot confrunta cu probleme în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Catine
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Spynews
Prietenii lui Naomy cer ajutor disperat pentru repatrierea cântăreței! Cunoscuta blondă a murit ieri, la 47 de ani, în urma unui AVC / FOTO
DeParinti
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
MediCOOL
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
HelloTaste
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
x