Cum îi stimulăm pe copii să citească? 5 metode ușor de pus în practică

Publicat pe 19.08.2020 la 12:42 Actualizat pe 19.08.2020 la 12:47

Cititul unei cărți a devenit o activitate din ce în ce mai rară în rândul copiilor, dar și al adulților.

Cititul unei cărți a devenit o activitate din ce în ce mai rară în rândul copiilor, dar și al adulților. Accelerarea bruscă a tehnologiei ne-a prins pe toți în mrejele ei, fiind conectați non stop la câte un gadget. Cei mici au nevoie să-și dezvolte memoria, imaginația și simțul practic, iar utilizarea exagerată a unui telefon sau a unei tablete nu-l face decât să se deconecteze de realitate. Share-uim cu tine câteva metode de conectare cu cititul pentru copilul tău.

Cum îi stimulăm pe cei mici să citească?

Citește-i de mic

Citește-i copilului tău de la naștere până ajunge să învețe să citească singur. Faptul că îî citești copilului tău îi face mai mult bine decât ai crede. În primul rând, dintre toate cuvintele citite cu siguranța i se vor întipări câteva în minte. Astfel îî activezi abilitatea de a vorbi și îî stimulezi imaginața fragedă. În al doilea rând, copii mici au nevoie să asocieze cuvinte cu imagini, alege o carte colorată plina de imagini pe care să i le arăți după fiecare pagină citită.

Citește împreună cu el

După ce copilul învață să citească formați-vă un obicei de a citi împreună. Pe lângă faptul că se creează o legătură foarte puternică între părinte și copil, se formează și un interes al copilului pentru citit, simțind că are mereu ateția părintelui în acele momente.

Citește tu prin casă

Copiii au nevoie în general de modele pe care să le imite când sunt mici și pe care să le urmeze când mai cresc. Puterea exemplului este de foarte multe ori extrem de puternică într-un argument. Degeaba îi ceri copilului tău să citească când tu, ca părinte, stai lipit de telefon non stop. Începe să citești prin preajma lui și apoi povestește-i cât de mult îți place cartea și că ar trebui să o încerce și el.

Lasă-l să-și aleagă propria lectură

Cumpără-i câteva bestsellere adecvante vârstei lui și lasă-l pe el să decidă ce va citi. Această acțiune nu implică constrângerea directă sau sentimentul de obligativitate, motiv pentru care cei mici vor simți libertatea de alegere, și chiar sentimentul că părerea lor contează.

Combină cititul cu altă activitate

Mergi cu cel mic la bibliotecă sau ieșiți în parc pentru a citi. O activitate secundară, pe lângă citit, îi va distrage atenția de la intenția ta de a-l “forța” să citească. Deci, va simți că totul este o joacă, că ați ieșit să vă plimbați și că este normal să asocieze plimbările, natura, cu cititul.

Sursă: Vice

Citiți și: 5 motive pentru a găti cu copilul tău Cum să ieși din zona de confort – 5 beneficii

În articolul

Cum îi stimulăm pe copii să citească?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 martie 2023. Racii se vor face remarcați. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românul care a readus la viaţă un meşteşug vechi de 7.500 de ani. Din mâinile lui ies "comori" lăudate şi de UNESCO
a1.ro
Imagini înduioșătoare cu Bruce Willis, diagnosticat cu demență. Ce mesaj i-a transmis fosta soție, Demi Moore, de ziua lui
HelloTaste.ro
3 sandvișuri cu legume, perfecte pentru primăvara aceasta
Catine
Ora de vară 2023. Ce decizie a luat Comisia Europeană
useit.ro
Cele mai fericite țări din lume în 2023. Pe ce poziție se află România în top
as.ro
Ioana, soţia lui Gabriel Tamaş, este de o frumuseţe ieşită din comun. Ce studii are femeia care îl face pe fotbalist să uite de spriţuri
MediCOOL
Cum îți poți proteja coloana vertebrală. Sfaturile specialiștilor pentru a preveni durerile de spate
Spynews
Fenomen rar în România! Ce a apărut pe cer încă de la primele ore ale dimineții / FOTO
x