Cum îți poți amenaja o sală de cinema acasă
Publicat pe 30.05.2019 la 16:16 Actualizat pe 30.05.2019 la 16:24
Ai o mansardă, un demisol, sau o altă cameră liberă în propria locuință? Ce-ar fi să valorifici oricare dintre aceste spații amenajând o mini sală de cinema chiar la tine acasă?
Ai o mansardă, un demisol, sau o altă cameră liberă în propria locuință? Ce-ar fi să valorifici oricare dintre aceste spații amenajând o mini sală de cinema chiar la tine acasă? Dacă ești pasionat de filme, documentare sau seriale și ai o mulțime de prieteni care îți împărtășesc pasiunea, atunci această idee îți va surâde cu siguranță. Nu ai nevoie de un buget foarte mare pentru un astfel de proiect, ci trebuie doar să știi mici trucuri despre cum poți amenaja o sală de cinema acasă!
Antifonarea pereților, a tavanului și a pardoselei
Având în vedere că în micul tău home cinema sunetele emise vor fi destul de intense, antifonarea pereților și a tavanului este o etapă pe care nu o poți ignora. Din fericire, există o mulțime de soluții moderne pentru a creea un spațiu antifonat - poți folosi, de exemplu, placarea cu rigips, o alternativă accesibilă și foarte potrivită pentru încăperile de dimensiuni reduse.
Un alt truc la care poți apela este să folosești piesele de mobilier pe care le ai la dispoziție pentru a spori efectul de antifonare. Indicat este să nu folosești elemente decorative din sticlă, deoarece acestea alterază calitatea sonorizării din mica ta sală de cinema.
Nu omite nici izolarea fonică a pardoselei, pentru care poți utiliza mocheta.
Cromatica sălii de cinema
Pentru a contura o atmosferă similară ca cea dintr-o sală de cinema autentică, e foarte importantă paleta de culori folosită pentru decorarea home cinema-ului. Culorile deschise ar trebui evitate, întrucât ele au capacitatea de a reflecta lumina. Orientează-te mai degrabă către culori închise cum ar fi griul, bleumarinul, maroul sau masliniul.
Pentru vopsirea pereților din sala de cinema de acasă alege o vopsea mată.
Mobilierul din sala de cinema
Din experiența originală dintr-o sală de cinema face parte și confortul obiectelor de mobilier. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți folosi un colțar sau o canapea amplă, de mari dimensiuni. Dacă spațiul îți permite, alătură și câteva fotolii confortabile, eventual cu funcții de rabatare, pentru un plus de relaxare în timpul vizionării peliculelor preferate.
În cazul în care încăperea pe care ai ales-o pentru amenajarea home cinema-ului nu este generoasă din punct de vedere al dimensiunilor, o idee ingenioasă este să alegi tabureți confortabili sau fotolii din puf. Foarte important este ca toate aceste piese să fie poziționate astfel încât să permită o bună vizibilitate către ecranul de proiecție.
Echipamentul audio-video
Nu putem discuta despre amenajarea unei săli de cinema acasă dacă nu menționăm echipamentul audio-video. Din fericire, diversitatea de sisteme home cinema de pe piață oferă produse pentru orice buget. De regulă, un sistem de home cinema are cinci boxe și un subwoofer, care ar trebui să fie suficiente pentru o mică sală destinată vizionării filmelor.
Acordă importanță alegerii televizorului sau ecranului de proiecție, deoarece acesta este elementul central al oricărei săli de cinema.
Pentru a determina distanța potrivită dintre fotolii și ecran, înmulțește lungimea diagonalei ecranului cu 1,5 sau 2,5.