Discursul interior: de ce vorbim cu noi înșine și cum ne ajută acest lucru?

Publicat pe 10.08.2020 la 13:15 Actualizat pe 10.08.2020 la 13:26

În fiecare zi, indiferent de locul sau situația în care ne aflăm, fiecare dintre noi vorbește cu sine, fie că ne încurajăm sau demoralizăm singuri.

Discursul interior: de ce vorbim cu noi înșine și cum ne ajută acest lucru?

Discursul interior: de ce vorbim cu noi înșine și cum ne ajută acest lucru?

profimedia

În fiecare zi, indiferent de locul sau situația în care ne aflăm, fiecare dintre noi vorbește cu sine, fie că ne încurajăm sau demoralizăm singuri. Avem zilnic conversații interioare, chiar mai dese decât cele pe care le avem cu cei din jur. Probabil te-ai întrebat dacă acest lucru este normal.

Specialiștii precum profesorul Charles Fernyhough indică faptul că discursul interior este ceva normal și benefic, dacă știm exact cum să ne vorbim. De cele mai multe ori, chiar și atunci când nu trecem prin experiențe grave, avem tendința să dramatizăm și să ne subestimăm în legătură cu lucrurile pe care le facem sau deciziile pe care le alegem.

Felul în care comunicăm cu noi înșine ne ajută să ne construim stima de sine și să fim fericiți. Din păcate, studiile arată că de cele mai multe ori ne vorbim urât, cu lipsă de încredere, cu ură și lipsă de respect față de noi înșine.

Acest lucru poate afecta alegerile pe care le facem de frica acelei voci interioare care parcă e făcută doar să critice și aproape niciodată să laude. Secretul fericirii nu stă în ceea ce fac alții pentru tine, ci în ceea ce faci tu singură pentru tine, iubindu-te și vorbindu-ți cu blândețe.

Amintește-ți că afirmațiile precum “Nu sunt în stare să fac nimic bine”, “Sunt așa de prost/proastă”, “Azi nu îmi stă bine cu nimic” pot influența foarte mult modul de a te vedea, nefiind conforme cu realitatea. Cu astfel de discursuri interioare nu faci decât să îți amplifici anxietatea și să îți sporești stresul, când tu de fapt faci tot ce poți pentru ca lucrurile să iasă bine.

Cum ne ajută discursul interior?

Îndemnul specialiștilor este să renunțăm la dialogul interior negativ și să vedem mereu partea plină a paharului, chiar și atunci când dăm greș. Astfel, trebuie să înlocuim toate lucrurile negative pe care ni le spunem cu unele pozitive. “Sunt un prost” ar trebui să se transforme în “Nu știu asta acum, dar pot învăța”.

Regretele de felul “Ar fi trebuit să fac altfel de cum am făcut” trebuie să devină “Aș fi putut să fac altfel, dar deja am ales o cale și îmi asum acest lucru”. Discursul negativ ne face doar să ne pierdem încrederea în noi înșine, fiindu-ne mereu teamă de faptul că am putea greși. Acest lucru înseamnă că avem o percepție gresită despre eșec și că nu am învățat încă faptul că toate experiențele se transformă în lecții. Așadar, gândește-te că dacă eșecul prin care ai trecut nu s-ar fi întâmplat, nu ai fi putut învăța o lecție nouă. În loc să îți spui “Nu trebuia să fac asta” spune-ți “E mai bine că am făcut asta acum pentru că am învățat mai repede o lecție”.

Prin discursul interior, pe lângă lucrurile negative pe care ni le spunem, uneori avem tendința să ne comparăm cu cei din jur. În loc să facem asta, este mai sănătos să gândim că fiecare om are parte de ceea ce are nevoie și își dorește atunci când muncește suficient. Specialistul Cynthia Kane ne dezvăluie că acest obicei greșit constă în „compararea interiorului tău cu exteriorul altcuiva”.

Așadar, e important să îți vorbești cu blândețe și să încerci mereu să faci lucrurile bine. Chiar dacă nu reușești merue, trebuie să îți apreciezi efortul.

Sursă: mediafax.ro

Citește și: 7 moduri pentru a fi mai productiv(ă) 5 metode pentru a-ți dezvolta creativitatea

În articolul

Discursul interior: de ce vorbim cu noi înșine?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Cele mai noi

CulTOUR • ieri la 17:03
CulTour 2021: Răzvan Alexe, întrebări fulger despre preferințele actorului
Happy People • ieri la 14:43
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
Cuisine • ieri la 13:47
Tăiței soba din hrișcă cu legume
Happy People • ieri la 11:46
Alina Boz într-o ipostază extrem de sexy. Cum arată actrița în costum de baie
CulTOUR • pe 12.04 la 18:28
CulTour 2021: Răzvan Alexe vorbește despre viața sa personală, de la copilărie la maturitate
Cuisine • pe 12.04 la 15:59
(P) Restaurantul Oh!SALAD este #UnulPentruAltul

PARTENERI

CaTine.RO
Horoscopul zilei de 14 aprilie 2021. Berbecii caută stabilitate. Află ce îți rezervă astrele
Observator
Ciclonul tropical Seroja a ras un oraş întreg de pe faţa pământului, în Australia. Autorităţi: "Copaci uriaşi s-au rupt ca morcovii"
Antena 1
Care au fost ultimele dorințe ale prințului Philip. Ce l-a rugat pe Charles să facă cu puțin timp înainte să moară
ZU TV
Ca-ntre dive! Cardi B are la follow o artistă de la noi. Ghicești despre cine este vorba?
ZU TV
#MadeInRO. Asta ar cânta Nicki Minaj dacă ar fi rapperiță la noi în țară! I se potrivește?
Retete fel de fel
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean
CaTine.RO
Pâine de casă, cea mai ușoară și simplă rețetă
Antena Sport
Un român a devenit faimos în toată lumea după ce a spart 27 de bănci şi a furat jumătate de milion de euro: "Se poate face orice, doar că există o problemă"
Antenastars
Cum arată Tavi Clonda după ce s-a lăsat tuns de Gabriela Cristea: „Ți-ai bătut joc! Zici că am o boală”/ VIDEO
Spynews
Tatăl Oanei Lis a murit în Spania! Familia încearcă să îl aducă acasă