Discursul interior: de ce vorbim cu noi înșine și cum ne ajută acest lucru?

Publicat pe 10.08.2020 la 13:15 Actualizat pe 10.08.2020 la 13:26

În fiecare zi, indiferent de locul sau situația în care ne aflăm, fiecare dintre noi vorbește cu sine, fie că ne încurajăm sau demoralizăm singuri.

Discursul interior: de ce vorbim cu noi înșine și cum ne ajută acest lucru?

Discursul interior: de ce vorbim cu noi înșine și cum ne ajută acest lucru?

profimedia

În fiecare zi, indiferent de locul sau situația în care ne aflăm, fiecare dintre noi vorbește cu sine, fie că ne încurajăm sau demoralizăm singuri. Avem zilnic conversații interioare, chiar mai dese decât cele pe care le avem cu cei din jur. Probabil te-ai întrebat dacă acest lucru este normal.

Specialiștii precum profesorul Charles Fernyhough indică faptul că discursul interior este ceva normal și benefic, dacă știm exact cum să ne vorbim. De cele mai multe ori, chiar și atunci când nu trecem prin experiențe grave, avem tendința să dramatizăm și să ne subestimăm în legătură cu lucrurile pe care le facem sau deciziile pe care le alegem.

Felul în care comunicăm cu noi înșine ne ajută să ne construim stima de sine și să fim fericiți. Din păcate, studiile arată că de cele mai multe ori ne vorbim urât, cu lipsă de încredere, cu ură și lipsă de respect față de noi înșine.

Acest lucru poate afecta alegerile pe care le facem de frica acelei voci interioare care parcă e făcută doar să critice și aproape niciodată să laude. Secretul fericirii nu stă în ceea ce fac alții pentru tine, ci în ceea ce faci tu singură pentru tine, iubindu-te și vorbindu-ți cu blândețe.

Amintește-ți că afirmațiile precum “Nu sunt în stare să fac nimic bine”, “Sunt așa de prost/proastă”, “Azi nu îmi stă bine cu nimic” pot influența foarte mult modul de a te vedea, nefiind conforme cu realitatea. Cu astfel de discursuri interioare nu faci decât să îți amplifici anxietatea și să îți sporești stresul, când tu de fapt faci tot ce poți pentru ca lucrurile să iasă bine.

Cum ne ajută discursul interior?

Îndemnul specialiștilor este să renunțăm la dialogul interior negativ și să vedem mereu partea plină a paharului, chiar și atunci când dăm greș. Astfel, trebuie să înlocuim toate lucrurile negative pe care ni le spunem cu unele pozitive. “Sunt un prost” ar trebui să se transforme în “Nu știu asta acum, dar pot învăța”.

Regretele de felul “Ar fi trebuit să fac altfel de cum am făcut” trebuie să devină “Aș fi putut să fac altfel, dar deja am ales o cale și îmi asum acest lucru”. Discursul negativ ne face doar să ne pierdem încrederea în noi înșine, fiindu-ne mereu teamă de faptul că am putea greși. Acest lucru înseamnă că avem o percepție gresită despre eșec și că nu am învățat încă faptul că toate experiențele se transformă în lecții. Așadar, gândește-te că dacă eșecul prin care ai trecut nu s-ar fi întâmplat, nu ai fi putut învăța o lecție nouă. În loc să îți spui “Nu trebuia să fac asta” spune-ți “E mai bine că am făcut asta acum pentru că am învățat mai repede o lecție”.

Prin discursul interior, pe lângă lucrurile negative pe care ni le spunem, uneori avem tendința să ne comparăm cu cei din jur. În loc să facem asta, este mai sănătos să gândim că fiecare om are parte de ceea ce are nevoie și își dorește atunci când muncește suficient. Specialistul Cynthia Kane ne dezvăluie că acest obicei greșit constă în „compararea interiorului tău cu exteriorul altcuiva”.

Așadar, e important să îți vorbești cu blândețe și să încerci mereu să faci lucrurile bine. Chiar dacă nu reușești merue, trebuie să îți apreciezi efortul.

Sursă: mediafax.ro

Citește și: 7 moduri pentru a fi mai productiv(ă) 5 metode pentru a-ți dezvolta creativitatea

În articolul

Discursul interior: de ce vorbim cu noi înșine?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Cele mai noi

Happy People • ieri la 00:47
După o internare în spital pentru pneumonie, Ximena Duque se întoarce acasă
Cuisine • pe 22.01 la 18:56
Chiftele coapte din orez brun cu verdeață și curry
Happy People • pe 22.01 la 13:21
Gabriela Spanic, fotografiat care i-a cucerit pe fani. Cum arată ținută s-a sexy în care s-a fotografiat
Happy People • pe 22.01 la 11:55
Gloria Estefan sare în ajutorul persoanelor infectate cu Covid-19. Vedeta donează plasmă pentru aceștia
Happy People • pe 21.01 la 13:48
Jacky Bracamontes și-a pus fanii de pe rețelele de socializare pe jar | Fotografia în costum de baie cu actrița
Happy People • pe 21.01 la 12:55
Kate del Castillo, fără urmă de machiaj pe chip. Adevărul despre tenul vedetei de 48 de ani

PARTENERI

Antena 1
Angelina Jolie și fratele ei au șocat întreaga lume cu săruturile lor, dar puțini știu ce s-a întâmplat cu el. Cum arată azi James
Observator
Horoscop 13 ianuarie 2021. Scântei în dragoste și un plan îndrăzneț
Zu TV
Era și cazul! Gigi Hadid a dezvăluit numele fetiței. A fost o alegere inspirată?
Antena Sport
Un român a devenit faimos în toată lumea după ce a spart 27 de bănci şi a furat jumătate de milion de euro: "Se poate face orice, doar că există o problemă"
Antenastars
Andreea Bănică, martor în procesul dintre Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău: „A fost dată afară din casă. Plângea în hohote! Era slăbită!”/ VIDEO
Spynews
Horoscop duminică, 24 ianuarie: Gemenii au parte de o zi plăcută!