Discursul interior: de ce vorbim cu noi înșine și cum ne ajută acest lucru?

Publicat pe 10.08.2020 la 13:15 Actualizat pe 10.08.2020 la 13:26

În fiecare zi, indiferent de locul sau situația în care ne aflăm, fiecare dintre noi vorbește cu sine, fie că ne încurajăm sau demoralizăm singuri.

Discursul interior: de ce vorbim cu noi înșine și cum ne ajută acest lucru?

Discursul interior: de ce vorbim cu noi înșine și cum ne ajută acest lucru?

profimedia

În fiecare zi, indiferent de locul sau situația în care ne aflăm, fiecare dintre noi vorbește cu sine, fie că ne încurajăm sau demoralizăm singuri. Avem zilnic conversații interioare, chiar mai dese decât cele pe care le avem cu cei din jur. Probabil te-ai întrebat dacă acest lucru este normal.

Specialiștii precum profesorul Charles Fernyhough indică faptul că discursul interior este ceva normal și benefic, dacă știm exact cum să ne vorbim. De cele mai multe ori, chiar și atunci când nu trecem prin experiențe grave, avem tendința să dramatizăm și să ne subestimăm în legătură cu lucrurile pe care le facem sau deciziile pe care le alegem.

Felul în care comunicăm cu noi înșine ne ajută să ne construim stima de sine și să fim fericiți. Din păcate, studiile arată că de cele mai multe ori ne vorbim urât, cu lipsă de încredere, cu ură și lipsă de respect față de noi înșine.

Acest lucru poate afecta alegerile pe care le facem de frica acelei voci interioare care parcă e făcută doar să critice și aproape niciodată să laude. Secretul fericirii nu stă în ceea ce fac alții pentru tine, ci în ceea ce faci tu singură pentru tine, iubindu-te și vorbindu-ți cu blândețe.

Amintește-ți că afirmațiile precum “Nu sunt în stare să fac nimic bine”, “Sunt așa de prost/proastă”, “Azi nu îmi stă bine cu nimic” pot influența foarte mult modul de a te vedea, nefiind conforme cu realitatea. Cu astfel de discursuri interioare nu faci decât să îți amplifici anxietatea și să îți sporești stresul, când tu de fapt faci tot ce poți pentru ca lucrurile să iasă bine.

Cum ne ajută discursul interior?

Îndemnul specialiștilor este să renunțăm la dialogul interior negativ și să vedem mereu partea plină a paharului, chiar și atunci când dăm greș. Astfel, trebuie să înlocuim toate lucrurile negative pe care ni le spunem cu unele pozitive. “Sunt un prost” ar trebui să se transforme în “Nu știu asta acum, dar pot învăța”.

Regretele de felul “Ar fi trebuit să fac altfel de cum am făcut” trebuie să devină “Aș fi putut să fac altfel, dar deja am ales o cale și îmi asum acest lucru”. Discursul negativ ne face doar să ne pierdem încrederea în noi înșine, fiindu-ne mereu teamă de faptul că am putea greși. Acest lucru înseamnă că avem o percepție gresită despre eșec și că nu am învățat încă faptul că toate experiențele se transformă în lecții. Așadar, gândește-te că dacă eșecul prin care ai trecut nu s-ar fi întâmplat, nu ai fi putut învăța o lecție nouă. În loc să îți spui “Nu trebuia să fac asta” spune-ți “E mai bine că am făcut asta acum pentru că am învățat mai repede o lecție”.

Prin discursul interior, pe lângă lucrurile negative pe care ni le spunem, uneori avem tendința să ne comparăm cu cei din jur. În loc să facem asta, este mai sănătos să gândim că fiecare om are parte de ceea ce are nevoie și își dorește atunci când muncește suficient. Specialistul Cynthia Kane ne dezvăluie că acest obicei greșit constă în „compararea interiorului tău cu exteriorul altcuiva”.

Așadar, e important să îți vorbești cu blândețe și să încerci mereu să faci lucrurile bine. Chiar dacă nu reușești merue, trebuie să îți apreciezi efortul.

Sursă: mediafax.ro

Citește și: 7 moduri pentru a fi mai productiv(ă) 5 metode pentru a-ți dezvolta creativitatea

În articolul

Discursul interior: de ce vorbim cu noi înșine?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
a1.ro
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x