Din seria greșeli vestimentare: Ce NU trebuie să porți la un interviu
Publicat pe 16.03.2015 la 18:18 Actualizat pe 17.03.2015 la 18:34
Mai mult sau mai puțin preocupați de propriul aspect exterior, sau conștienți de modul cum imaginea personală ne influențează viața cotidiană, fiecare dintre noi acordă atenție alegerilor vestimentare într-un moment esențial al vieții profesionale: interviul de angajare.
Mai mult sau mai puțin preocupați de propriul aspect exterior, sau conștienți de modul cum imaginea personală ne influențează viața cotidiană, fiecare dintre noi acordă atenție alegerilor vestimentare într-un moment esențial al vieții profesionale: interviul de angajare.
Acesta este momentul în care suntem evaluați nu doar prin prisma competențelor sau experienței noastre, ci și prin intermediul capacității de a ne integra ca imagine în peisajul companiei.
Angajatorul nu urmărește doar un profesionist desăvârșit, ci și o persoană care să reprezinte profesia, domeniul de activitate sau compania, în cel mai potrivit mod posibil.
Raluca Dobrovolschi, consultant de imagine, știe cel mai bine acest lucru. Iată ce ne-a împărtășit despre alegerile nepotrivite pentru un astfel de context:
• Oricât de degajat ar fi domeniul sau postul pe care ți-l dorești, evită o ținută pe care ai purta-o și în vacanță, în club sau la o ieșire cu prietenii.
• Abordarea inversă este, de asemenea, inoportună: a alege o ținută riguroasă: escarpeni, cămașă androgină și costum din două piese pentru un domeniu relaxat, cum sunt media și arte, va demonstra doar că ești prea sobră pentru un astfel de job.
• Nimic din ceea ce este transparent sau lasă la vedere talia, zona lombară, ori umerii, nu poate fi suficient de formal pentru un interviu.
• Dacă atunci când iei loc sau te apleci, pantalonii ori bluza îți descoperă lenjeria, înlocuiește-le cu piese croite pentru anatomia ta.
• Bijuteriile zgomotoase – sonor sau vizual: masive, lucioase, în culori intense, cu mișcări ample: cerceii lungi, brățările suprapuse, nu fac decât să distragă atenția de la discursul tău și chiar să-l determine pe potențialul angajator să încheie interviul mai devreme.
• Piese vestimentare care exprimă convingerile tale religioase sau politice: articole cu mesaje satirice sau jignitoare la adresa unor comunități, etnii, comportamente.
• Vrei să-l convingi pe angajatorul tău că ești persoana potrivită pentru afacerea lui? Hainele prea lungi, prea scurte, sacourile largi, rochiile prea strâmte, te vor contrazice: dacă nu știi ceea ce este potrivit pentru anatomia ta, pe care se presupune că o cunoști, cum ai putea ști ce alegeri să faci în situații necunoscute?
• Dacă te întorci pe scena profesională după o absență îndelungată, nu presupune că fusta, rochia sau costumul purtate cu succes în urmă cu 5,7, 10 ani vor fi la fel de apreciate acum. Informează-te asupra celor mai longevive tendințe din ultimul an și vei fi în siguranță.
O ținută OK: