Beneficiul reciproc al prieteniei dintre om si animalul de casa

Publicat pe 12.04.2011 la 15:21

Animalele noastre de companie nu ne fac doar fericiti, ci si mai sanatosi, mai calmi si poate chiar mai buni. Exista o relatie reciproca de vindecare intre animale si oameni, in special atunci cand impart o legatura foarte stransa.

Animalele ca tratament

In ultima decada, studii repetate au aratat faptul ca prin contactul cu caini sau pisici, oamenii isi imbunatatesc sistemul imunitar, le scade tensiunea arteriala, se simt incurajati sa faca miscare, li se imbunatateste stima de sine si sunt mai protejati in fata depresiei. Aceasta relatie scade de asemenea riscul de a suferi de boli de inima, ajuta copiii sa se protejeze in fata unor boli ca astm si alergii si imbunatateste conditia fizica si psihica a persoanelor in varsta.

Si aici ar trebui sa intervina reciprocitatea, pentru ca si oamenii pot fi la fel de benefici prietenilor lor necuvantatori. A mangaia un caine sau o pisica poate reduce presiunea sanguina si nivelul de anxietate in animale, dar si declanseaza productia de serotonina si dopamina ce le confera o stare de bine, relaxare, siguranta.

Doze zilnice de iubire

Pentru a simti o legatura puternica, animalul trebuie sa asocieze in mod direct o activitate cu stapanul. De aceea, el se va atasa mai repede de o persoana care iese cu el la plimbare si se joaca in mod regulat cu el. A-l hrani si a-l ingriji sunt lucruri esentiale, insa pentru stabilirea unei relatii de afectiune, momentele petrecute impreuna sunt cele care conteaza.

Pentru a te bucura din plin de beneficiile acestor momente de joaca, acorda-i pentru cateva minute toata atentia animalutului tau si tine cont si de rasa, temperamentul sau. Unor caini le place foarte mult sa alerge, altora sa aduca inapoi lucruri, de aceea tine cont si de predispozitia sa.

Mangaierile sunt de asemenea importante. Invata ce ii place animalului tau: majoritatea tolereaza imbratisarile si saruturile, dar nu iubesc neaparat acest tip de afectiune. In cazul cainilor, scarpinatul pe spate sau burta pare sa functioneze in majoritatea cazurilor, iar pisicile prefera mangaierile pe frunte, gat si ceafa.

Nu trebuie insa sa existe o regula in privinta momentelor de afectiune. Ele pot avea loc oricand, in acest fel animalul simtind ca este iubit pur si simplu, ca lucrurile bune se intampla in momente aleatorii si ca nu este doar recompensat pentru ca a fost cuminte in restul de zilei de exemplu.

Citeste si a1.ro!

Foto: aspcapro.org

În articolul

Beneficiul reciproc al prieteniei dintre om si animalul de casa

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x