Si animalele de casa pot suferi de inima

Publicat pe 06.07.2011 la 17:04 Actualizat pe 06.07.2011 la 22:09

Exista oare astfel de probleme si la animale? Se poate ca pisica sau cainele nostru sa sufere de o afectiune cardiaca? Ei bine, raspunsul este da.

Este intr-adevar o grupa de afectiuni mai des intalnita la animalele in varsta, dar, din pacate, chiar si cele tinere pot fi o tinta, mai ales pentru diverse malformatii ce evolueaza inca inainte de fatare. De asemenea, chiar si parvoviroza canina la varstele mici poate avea repercusiuni cardiace ce pot duce la deces.

In mare parte, afectiunile cardiace pot aparea practic prin mai multe mijloace, prin tulburari vasculare la nivelul vaselor de sange, la nivelul muschiului cardiac, la nivelul foitelor pericardice ce inconjoara cordul, la nivelul retelei de transmitere a impulsului electric specific sau combinatii de factori putandu-se ajunge la diagnostice de tipul infarctului, pericarditei, miocardozei, blocuri de diferite naturi sau cardiomiopatie dilatativa etc.

stfel de afectiuni cardiace pot trece neobservate in timp sau pot sa se manifeste brusc, brutal, chiar fatal. Totusi, in cateva cuvinte, un proprietar mai atent ar putea sa observe cateva semne precum dispozitia scazuta la efort, tusea seaca, repetitiva, mai ales observabila in momentele de agitatie, respiratia dificila, lesinul, cianoza (albastrirea) limbii etc.

Este adevarat ca multe din aceste afectiuni sunt intalnite dupa varsta de 6-7 ani, dar exista si afectiuni de exemplu parazitare, ce pot duce la complicatii cardiace la orice varsa, aici vorbind despre dirofilarioza sau heart worm disease. In plus, s-a observat ca rasele de talie mare sunt mai des si mai brutal afectate de boli ale inimii, la fel animalele obeze sau cu afectiuni pulmonare cronice.

Dintre rasele mai afectate amintim dobermanul, boxerul, rasele de ciobanesti, dogul german, caniche, metisii acestora, dar si celelalte rase sunt afectate in masura insemnata.

Metodele de investigatie a unor astfel de afectiuni sunt ecocardigrafia simpla sau doppler, electrocardiograma, radiografia toracala si bineinteles experienta medicului examinator, ce va institui si terapia speficica fiecarei afectiuni in parte.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: www.my-zen-dog.com

În articolul

Si animalele de casa pot suferi de inima

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x