Ce trebuie sa stii despre depresia post-natala

Publicat pe 20.03.2011 la 14:13 Actualizat pe 20.03.2011 la 14:19

Depresia postnatala afecteaza un numar important de femei. Aceasta stare insa influenteaza negativ si bebelusul, dar si pe ceilalti membri ai familiei.

In timpul sarcinii, corpul femeii sufera o serie de schimbari fundamentale (hormonale, pshice, fizice). Nasterea copilului aduce cu sine o serie de responsabilitati, care, adaugate schimbarilor suferite in timpul celor noua luni de sarcina, pot provoca tulburari emotionale cunoscute sub denumirea de depresie postnatala. In anumite cazuri aceasta depresie poate avea forme extreme, femeia având frecvent halucinatii si/sau gânduri de sinucidere. Aceste din urma cazuri este obligatoriu sa fie tratate de medicii specialisti.



Implicarea familiei

Esential pentru tratarea depresiei postnatale este sprijinul pe care femeia il obtine de la familie si prieteni. Ajutorul familiei se poate dovedi la fel de eficient ca si oricare alt tratament antidepresiv. Prezenta constanta a unei persoane apropiate (mama, bunica etc.) o ajuta sa-si impataseasca temerile cu care se confrunta in situatia noua in care se afla. In acelasi timp, exista o persoana care poate sa aiba grija de bebelus, mai cu seama ca mama are nevoie in aceasta perioada de multa odihna si somn.

Practica aromoterapia

Consilierea psihologului sau a psihiatrului sunt esentiale pentru vindecare. El poate stabili un tratament cu antidepresive, iar remediile pe baza de plante trebuie luate doar dupa consultarea specialistului, deoarece, in anumite cazuri, daca sunt luate impreuna cu antidepresivele, pot avea efecte secundare.

O alta metoda este practicarea aromoterapiei. Cercetatori japonezi au descoperit ca o substanta chimica prezenta in multe plante folosite in aromoterapie, linalool, are efecte in combaterea stresului. Baile si masajul cu uleiuri din plante ajuta si ele la relaxarea femeii.



Schimba-ti stilul de viata!

Nasterea copilului trebuie sa te impulsioneze sa faci alegeri pentru o viata echilibrata, asa ca mananca sanatos, evita alcoolul si fa miscare zilnic.

Fa-ti timp pentru tine - nu te neglija sub presiunea multiplelor indatoriri pe care le ai. Cel putin cateva minute zilnic le poti aloca numai pentru tine.

Evita izolarea care poate accentua simptomele depresiei. Vorbeste frecvent cu alte mame care au trecut prin experiente asemanatoare pentru ca sfaturile lor iti vor prinde bine.
Stabileste-ti obiective realiste, nu te epuiza incercand sa faci totul si cere ajutorul familiei pentru a treburile casnice.

Citeste si Revista Felicia
foto: hubpages.com

În articolul

Ce trebuie sa stii despre depresia post-natala

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 mai 2024. Gemenii au de dus o conversație importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Îi lua banii, îi opreşte apa şi gazele, apoi o dădea afară din casă. Umilința la care era supusă o mamă din Gorj de către propriul soț
a1.ro
Dana Roba a fost contactată din închisoare de cel care a mutilat-o. Ce a putut să îi spună soțul ei
HelloTaste.ro
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Catine
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
useit.ro
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
as.ro
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
MediCOOL
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Spynews
Crimă oribilă în Capitală, comisă de un băiat în vârstă de 16 ani şi amicul său. Au omorât un om în bătaie, în Crângași: "I-au dat cu bâta"
DeParinti
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
MediCOOL
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
HelloTaste
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
x