Dezvoltarea bebelusuluii - picioare drepte fara infasat

Publicat pe 26.09.2010 la 14:30 Actualizat pe 26.09.2010 la 14:44

"Aoleo, copilasul nostru e cracanat! Ce ne facem, o sa rada lumea de el!" Cam asa se vaita unii parinti, observand la micutul lor ca are piciorusele curbate ca niste paranteze. Dar acesti parinti exagerat de alarmati uita ca prichindelul abia s-a ridicat in picioare si se clatina incercand sa faca primii pasi.

Alti parinti intra in panica din alt motiv. Se perpelesc ca micutul are picioarele in "x". Bineinteles ca exista copii care de mici arata ca atunci cand vor fi adulti vor avea picioarele cracanate sau ca picioarele se vor asemana cu litera "x". Ca pulpele vor fi prea apropiate si se vor freca din pricina acestei deformari ale membrelor inferioare. Dar ingrijorarile parintilor ce au copilasi de varsta mica sunt de cele mai multe ori alarme false, deoarece nu exista motive sa se sperie de o eventuala deformare urata a picioarelor odraslelor.

Explica acest capitol profesor doctor Mihai Jianu, seful clinicii de ortopedie si chirurgie a coloanei vertebrale de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Pana la 1 an si 6 luni este normal ca picioarele copilului sa fie curbate precum niste paranteze, sa se asemene cu litera "o". Medicina numeste asta genum varum. Intre un an si jumatate si doi ani, piciorusele tuturor copiilor se indreapta din fireasca alura cracanata si devin picioare drepte. Dar dupa varsta de 2 ani, piciorusele se modifica intr-un usor "x", pentru ca asa e normal, pentru ca sa existe o mai mare stabilitate.

Genunchii si coatele nu au acelasi ax cu soldul si umarul. Cotul este usor dezaxat pentru a oferi mai multe grade de miscare mainii, iar genunchiul nu se afla in aceeasi axa cu soldul, pentru a realiza o mai mare baza de sustinere a corpului, pentru a aduce mai multa stabilitate corpului.

Si iata alte precizari necesare pentru parintii copilului mic. Vechea practica a infasatului bebelusului, pentru pasamite a indrepta piciorusele copilului ca sa nu fie strambe este inutila. Ba chiar periculoasa! Cu infasatul se poate deplasa capul osului coapsei, al femurului, din locasul lui din oasele bazinului, conducand la periculoasa luxatie de sold. De asemenea, punerea a doi-trei pampersi creaza acelasi risc: de a scoate femurul din locul lui normal din bazin.

Citeste si Jurnalul National

foto: safeandsecurebaby.com

În articolul

Dezvoltarea bebelusuluii - picioare drepte fara infasat

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
a1.ro
Imagini emoționante cu întoarcerea Irinei Fodor din Asia Express. Cum a surprins-o Răzvan Fodor acasă: „După 62 de zile”
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x