Tulburarile alimentare in randul mamelor si femeilor tinere

Publicat pe 05.05.2011 la 15:35

Se spune ca atunci cand devenim parinti, facem foarte multe sacrificii. Unul dintre cele mai comune, in afara de pierderea libertatii, este faptul ca majoritatea femeilor isi pierd silueta. Bineinteles, exista femei care nu castiga mult in greutate in timpul sarcinii si revin la formele de dinainte intr-un timp foarte scurt. Insa foarte multe raman cu un surplus de kilograme de care scapa cu greu.

In general, realizam ca am fi mai sanatoase daca am slabi cateva kilograme. Ne gandim la acest lucru in timp ce rontaim waffa unei inghetate cu sirop, planificand cum ar trebui sa arate dieta ideala. Nu suntem multumite de corpurile noastre, insa acceptam situatia.


Exista insa mamici pentru care aceasta situatie nu este deloc amuzanta. De fapt, numarul mamelor si femeilor care sa afla in jurul varstei de 30 si ceva de ani si se confrunta cu probleme de alimentatie este in continua crestere.


Noua luni de sarcina tind sa inrautateasca o problema de alimentatie deja existenta. In loc sa sarbatoreasca bucuria asociata cu aducerea pe lume a unui copil, femeile trec de multe ori printr-o perioada de temeri si stres pe masura ce castiga in greutate.


Cand o mama are o problema de alimentare, toti cei din jurul ei sunt afectati. O femeie care este insarcinata si sufera de o problema de alimentare, se supune pe ea si pe copilul ei la anumite riscuri. Copiii risca sa se nasca prematur, cu o greutate sub limita normala si chiar defecte din nastere. Aceste femei nu se alimenteaza sanatos si se supun riscului de a pierde sarcina.


Mamele isi invata copiii aceleasi valori alimentare dupa care se ghideaza ele insele. Cele care se confrunta cu astfel de probleme sunt mai putin dispuse sa creeze o legatura puternica cu pruncii lor pentru ca sunt prea preocupate de ceea ce li se intampla. Este foarte posibil ca parerea distorsionata pe care o aveau fata de ele insele inainte de sarcina, sa se accentueze dupa nasterea copilului.


Unele persoane nu realizeaza ca cele mai multe vedete au parte de ajutorul nutritionistilor personali, bucatarilor, antrenori si babysitteri. Este dificil sa privesti o femeie de aceeasi varsta cu tine, care a nascut in urma cu doua luni si acum arata spectaculos, iar tu care ai fost in aceeasi situatie, sa nu fi reusit sa dai jos mai mult de cateva kilograme si sa porti inca haine de gravida.


Multe tulburari alimentare incep in cazul multor femei imediat dupa prima nastere. In aceasta perioada, cele mai multe dintre ele se simt invincibile. Corpul lucreaza din plin pentru a scapa de apa in plus si lichidele care nu mai sunt necesare dezvoltarii fatului. Nivelul de energie este ridicat si apetitul este redus. A te obisnui fara suficienta mancare si apa poate crea dependenta. Acest lucru este cu atat mai tentant pentru femeile care se cantaresc des: ele se urca pe cantar, vad ca slabesc rapid si fac din acest lucru un mod de a-si controla riguros corpul.


De asemenea, femeile care sufera de depresie au de cele mai multe ori si tulburari alimentare. De cele mai multe ori, cand ne gandim la astfel de probleme, ne gandim de fapt la anorexie sau bulimie, ce au de-a face cu atitudinea unei persoane asupra mancarii. O persoana anorexica isi limiteaza cat mai mult cantitatea de mancare pe care o consuma. Cea bulimica mananca normal, dar simte nevoia de a vomita apoi, pentru a se asigura ca nu se ingrasa. Ambele boli transforma persoanele suferinde in unele secretoase si care evita sa manance in public.


Mai exista si situatia celor care mananca foarte mult la o masa, fie pentru ca le este intr-adevar foame, sunt stresate, deprimate sau plictisite. Acest lucru duce insa la cresterea in greutate, care la randul ei duce la depresie. Astfel, persoana deprimata se simte vinovata si pentru a se consola, mananca si mai mult. Este un cerc vicios din care se iese foarte greu.


Aceste trei tulburari alimentare comune sunt foarte des intalnite la femeile tinere si cele care sunt pe cale sa devina mame. Ce nu realizeaza multe dintre ele este faptul ca astfel de probleme se accentueaza si consecintele unei proaste alimentari vor fi resimtite pe o perioada lunga de timp. In unele cazuri, raul produs asupra corpului nu mai poate fi reparat. Refluxul gastric continuu cu care se confrunte femeile bulimice de exemplu poate duce la cancer de esofag si probleme dentare.


Cel mai bine este ca astfel de probleme sa fie prevenite, iar femeile, mai ales cele insarcinate sa fie intr-o permanenta legatura cu un medic care sa le supravegheze. De asemenea, dietele trebuie sa fie personalizate, adaptate propriilor nevoi, dar si insotite de miscare.


Foto: hcg411.info

În articolul

Tulburarile alimentare in randul mamelor si femeilor tinere

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x