Dr. Oz / Sandy, dependenta de mancare: "Mancarea imi da o stare similara narcoticelor"

Publicat pe 16.11.2010 la 23:38 Actualizat pe 17.11.2010 la 09:00

Dependenta de mancare

Sandy duce in spate o dependenta de 30 de ani. Nu este vorba de alcool sau tutun,nici macare despre droguri, ci chiar de mancare. Sandy a ajuns in punctul in care dependenta de mancare pur si simplu ii controleaza viata. A venit momentul ca Dr Oz sa intervina.

Sandy nu concepe viata fara mancare dar nu are viata mancand
De cand se stie, Sandy a furat si a ascuns mancare, si-a aprovizionat dulapurile si gentile cu batoane de ciocolata, mici gustari care sa o ajute sa treaca prin dificultatile fiecarei zile. Aceste obiceiuri s-au vazut in timp si Sandy a acumulat kilograme. Greutatea sa a facut-o sa apeleze la bypass gastric, care a ajutat-o sa slabeasca 50 kg numai pentru a pune inapoi la loc mai mult de jumatate! Nici terapia nu a ajutat-o iar Sandy parea sa nu aiba iesire.
"Intre mancare si droguri nu exista nicio diferenta", spune Sandy. Cele mai bune momente ale zilei sunt acelea in care poate savura o gustare, o poate mirosi si atinge. Obsesia fata de mancare s-a transformat in dependenta iar dependenta in boala.
Marturisile lui Sandy sunt dureroase. Mama a doi copii, aceasta spune ca a ajuns sa duca o viata dubla: in fata copiilor, ea braveaza consumand alimente sanatoase, dar cum ramane singura, tentatia fast-food-ului devine de multe ori prea mare pentru ea.
Ca si multi alti dependenti de mancare, Sandy a incercat de cateva ori sa isi regleze conturile cu viata. A obosit sa mai lupte si sa aiba mustrari de constiinta dupa fiecare inghititura. Lupta ei cu mancarea este cu atat mai dificila cu cat bucatele se aseamana cu narcoticele.
"Prima inghititura incepe sa ma relaxeze, a doua ma face sa ma simt altfel, iar ultima imi da o stare de somnolenta, ca si cum as cadea intr-o coma profunda", comenteaza Sandy.
Copiii, involuntar, au fost implicati in iadul prin care trece mama. Ei sunt martorii eforturilor lui Sandy de a sta departe de frigider, dar oricat i-ar iubi, ei nu reprezinta un motiv suficient pentru a sta departe de bunatatile din camara. Ultima solutie pare sa fie ajutorul specializat.
Brad Lemme, chemat in ajutor
Brad Lemme s-a luptat cu dependenta de mancare si alcool, le-a invins si acum ajuta persoane care trec prin aceasi situarie. El spune ca dependenta de mancare este mai rea decat cea de alcool, tutun sau droguri pentru ca spre deosebire de cele enumerate, fara mancare nu poti sa traiesti. De alimente te lovesti in fiecare zi, in orice supermarket, sunt la indemana ta si te gandesti ca trebuie sa mananci pentru a supravietui- de aici la exces nu este decat un pas.
Brad incurajeaza comunicarea intre prieteni si in familie, accentuand cat de important este sprijinul prietenilor si al familiei. Cele mai bune prietene ale lui Sandy, Kim si Lee au venit in platou pentru a-i arata sustinerea. Kim tocmai isi revine dupa anorexie si bulimie si intelege felul in care Sandy se simte si cum gandeste; pe de alta parte, nu se poate impaca cu gandul ca intr-o zi Will si Abbey (copiii) vor ramane fara mama.
Lee a adus in discutie alta problema si anume, impactul acestor impulsuri asupra copiilor. Cei doi sunt obisnuiti sa o imite si este foarte probabil ca unul dintre ei sa cada in capcana abuzului de mancare, ceea ce ar fi dezastruos pentru intreaga familie. Sandy trebuie sa devina sanatoasa daca nu vrea ca Will si Abbey sa ii calce pe urme.
Solutia: internarea intr-o clinica specializata
Hilda Nence, terapeut, spune ca cea mai mare provocare pe care o va intampina Sandy este sa accepte faptul ca este dependenta de mancare si laxative. Apoi, inainte de a-si recupera iubirea de sine si respectul fata de propria persoana, este important sa se elibereze de ranchiuna din tine si sentimente negative.
Sandy va parcurge toti acesti pasi spre vindecare intr-o clinica de reabilitare, unde va fi internata timp de trei luni. Chiar daca despartirea de copii va fi crunta, Sandy a luat decizia corecta pentru a duce o viata lunga si fericita alaturi de cei dragi.
Urmareste "Dr Oz", de luni pana vineri, ora 22.00, numai pe Euforia TV.
În articolul

Dr. Oz / Sandy, dependenta de mancare: "Mancarea imi da o stare similara narcoticelor"

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x