Dr.Oz/ Cinci intrebari pe care orice femeie de 40 de ani trebuie sa le puna doctorului
Publicat pe 01.01.2013 la 19:00 Actualizat pe 01.01.2014 la 19:10
Cand atingi pragul de 40 de ani ai ajuns la acea maturitate si intelepciune de mult cautata – dar ce se intampla cu trupul tau? Din contra, organismul incepe sa resimta anii trecuti. Poti avea o cariera si o familie infloritoare, insa la varsta asta risti de 11 ori mai mult sa dezvolti o boala de inima si de doua ori mai mult sa ai probleme cu tiroida! In plus, ai 95% sanse de a face cancer mamar. Poti preveni aceste probleme daca il intrebi astazi pe doctor cinci lucruri vitale!
Dr Oz te sfatuieste sa incepi “interogatoriul” intreband despre suplimentele pe care trebuie sa le iei o data ce ajungi la aceasta varsta. La 40 de ani, doctorul trebuie sa aiba grija sa detecteze la timp orice afectiune si sa o previna. Asta e rolul multivitaminelor si suplimentelor alimentare – de prevenire. Vitamina D, de exemplu, este obligatorie pentru cei care risca sa faca osteoporoza, intrucat ea ajuta organismul sa asimileze calciul preluat din anumite mancaruri sau bauturi.
Batranii sunt cei mai expusi riscului de carenta de vitamina D. Desi o avem in piele, ea este intr-o forma inactiva, deoarece numai soarele o poate activa. De multe ori, doctorii vor recomanda expunerea la soare cu protective mica celor care au deficiente de vitamina D. La fel, cei care au un ten inchis la culoare vor capta cu greu razele solare.
In concluzie, pe langa vitamina D, femeile trecute de 40 de ani trebuie sa ia calciu si magneziu, omega 3 si multivitamine.
O alta problema tine de luatul in greutate. Patricia are 54 de ani, nu a mai luat in greutate de 1 an si ceva dar totusi nici nu poate slabi, desi se duce la sala si alearga. Dr Manning este de parere ca, de la o anumita varsta, metabolismul tuturor persoanelor incetineste – de fapt, la fiecare 10 ani, viteza metabolismului scade cu 5%! Inevitabil, te vei ingrasa. Dar problemele de greutate provin si de pe urma unor afectiuni hormonale, cum este hipotiroidismul. Depistarea hipotiroidismului se poate face prin analize de sange, desi exista simptome pe baza carora doctorul poate pune un diagnostic.
A treia intrebare este legata de sanatatea muschiului inimii. Atunci cand aorta incepe sa se deterioreze, poate duce la atacuri cerebrale, boli de rinichi si moarte (cand blocheaza arterele care fac legatura cu inima). Orice ingrijorare aveti legata de sanatatea inimii voastre trebuie adresata doctorului, mai ales daca : fumati, aveti tensiune mare, nivelul colesterolului si zaharului ridicat.
“Mai am nevoie de anticonceptionale?”este una dintre intrebarile importante la care ai nevoie de un raspuns medical. Nu te sfii sa discuti cu doctorul tau despre acest subiect, mai ales ca femeile peste 40 de ani, credeti sau nu, sunt la fel de expuse unei sarcini nedorite ca si adolescentele de 16 ani!
Cea mai importanta intrebare pentru femeile de peste 40 de ani ramane: “Am intrat la menopauza?”Femeile sunt circumspecte cand este vorba sa se declare la menopauza, pentru ca multe nu stiu ce inseamna cu exactitate acest cuvant. Menopauza este un diagnostic clinic pus dupa ce femeia nu a mai avtu menstruatie pentru 12 luni consecutiv. Este adevarat ca multe femei au simptomele menopauzei dar inca au menstruatie, desi neregulata – de aici si confuzia. Acest fenomen are doua explicatii: fie intra la menopauza inainte de 51 de ani, fie sunt in etapa de premenopauza, o perioada de 2-10 ani inainte menopauzei propriu-zise.
Atentie! Simptomele menopauzeisunt: bufeuri, transpiratie excesiva, libido scazut, schimbari de dispozitie, uscaciune vaginala, uneori memorie precara, chiar si tulburarile de somn, pe care multi medici nu le iau in seama cand pun diagnosticul de menopauza.
Urmareste "Dr Oz", de luni pana vineri, ora 22.00, numai pe Euforia TV