Dr.Oz/ Cum sa acorzi primul-ajutor in caz de infarct

Publicat pe 10.12.2010 la 23:23 Actualizat pe 11.12.2010 la 00:06

Cum il salvezi de la infarct

A suferit un infarct si acum zace pe podea. Pana vine salvarea, trebuie sa fii in stare sa ii acorzi primul ajutor sau chiar sa ii salvezi viata. Pentru asta, este crucial sa cunosti cele 3 modalitati de resuscitare pentru care nu ai nevoie licenta de medic.

In momentul in care o persoana draga tie se afla inconstienta la podea iar in casa va aflati doar voi doi, trebuie sa actionezi rapid. Ceasul merge si ai doar 30 de secunde daca mai vrei sa il/o vezi in viata. Retine ca locul cel mai probabil in care va lesina este baia. Acolo merg oamenii dimineata, cel mai riscant moment al zilei pentru un cardiac.

Salveaza-i viata pas cu pas!

Exista pasi bine pusi la punct de catre medici, care daca sunt urmati corect pot salva vieti. Mai intai, verifica daca are ochii deschisi. Daca ii are deschisi si geme, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa suni la salvare, NU sa il intrebi ce i s-a intamplat!

Apoi, sunt trei lucruri pe care le poti face inainte sa vina ambulanta.

  1. Fugi la dulapiorul cu medicamente si pune mana pe aspirina. Imediat cum ai inchis telefonul, fugi spre dulapiorul cu medicamente si ia tubul de aspirina. Scoate o pastila si in loc sa i-o dai sa o inghita (ceea ce oricum nu poate face, fiind inconstient), zdrobeste-o sau pune-o intreaga sub limba. Aspirina ii va subtia automat sangele. De cele mai multe ori, infarctul este rezultatul unui cheag de sange si atunci aspirina este medicamentul potrivit pentru a-l face sa dispara.

  1. Administreaza-initroglicerina. De obicei, persoanele cu probleme de inima au nitroglicerina in casa, recomandata de cardiolog. Pune-o sub limba. Daca pacientul poate comunica, nu mai trebuie sa faci nimic decat sa astepti salvarea. Insa, daca este inca inconstient si vomita, trebuie sa treci la pasul urmator.

  1. Resusciteaza-l. Localizeaza-i cavitatea toracica si folosindu-ti mainile, apasa puternic in centrul pieptului. Aceasta manevra ii scade riscul de leziuni cerebrale si il va scoate din starea de inconstienta in maxim 5 minute.

Intre timp paramedicii vor sosi si vor prelua ei manevra de resuscitare, cu defibrilatorul cardiac. Misiunea ta s-a incheiat iar in cele mai multe cazuri pacientul va scapa cu viata.

Urmareste "Dr Oz", de luni pana vineri, ora 22.00, numai pe Euforia TV

În articolul

Dr.Oz/ Cum sa acorzi primul-ajutor in caz de infarct

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x