Progeria, boala incurabila care ne transforma copiii in batrani

Publicat pe 13.09.2010 la 12:33 Actualizat pe 13.09.2010 la 20:19

Imbatranirea este un proces de care toti vrem sa scapam sau macar sa il intarziem. Dar viata este necrutatoare cu cativa dintre noi; pentru ei, batranetea inlocuieste copilaria iar viata incepe de unde ar fi trebuit sa se termine. 62 de persoane din intreaga lume sufera de progeria, o boala rara care intruchipeaza fata urata a batranetii inca de la nastere.

Dr Oz ne invita sa descoperim ce ascunde aceasta mutatie genetica neobisnuita, alaturi de o familie care trece prin acest lucru. Atentie! Prejudecatile trebuie lasate la usa.

Progeria nu lasa supravietuitori


Progeria este o boala genetica pe care multi o definim ca imbatranirea prematura. Dar la ce se refera aici exact termenul "prematur"? 20, 30, 35 de ani? In niciun caz, progeria este o afectiune nimicitoare care face victime inainte de intrarea la adolescenta. Parintii trebuie sa fie atenti incepand cu varsta de 6 luni pana la 2 ani, timp in care vor aparea simptomele inconfundabile ale progeriei: craniu marit, calvitie, piele subtire, articulatii rigide, afectiuni cardiovasculare.

Dr Oz ne explica ce se intampla in corpul omenesc, care este greseala genetica care cauzeaza progeria. In mod normal, daca privim celulele, acestea au un nucleu rosiatic in care sta ascuns ADN-ul; la copiii cu progeria, nucleul se divide in doua, impiedicand reproducerea normala a celulelor. Este interesant, din punct de vedere medical, faptul ca aceasta diviziune nu transforma celulele in unele canceroase, cum ar fi de asteptat. Fara indoiala, acest lucru stabileste o data pentru intotdeauna faptul ca procesul de imbatranire nu are neaparat legatura cu cancerul.


Kaylee, 6 ani, infrunta progeria cu zambetul pe fata


Ne inchipuim de-acasa, din scaunele noastre confortabile, cat trebuie sa sufere o familie care are un membru cu progeria si cat de mult te deprima, pe tine, ca bolnav, aceasta afectiune nemiloasa. Credem ca cei care trec printr-o astfel de situatie isi plang de mila si sunt izolati de societate, fiind considerati niste ciudati.

Kaylee, din Ohio, este hotarata sa ne demonstreze ca nu este asa. Ea are 6 ani, si o data ce a implinit 5 luni, medicii le-au spus parintilor ca exista posibilitatea de a avea progeria. Dupa multe teste, diagnosticul a fost confirmat, iar parintilor li s-a spus ca nu se poate face nimic. Amandoi au ramas paralizati pentru o clipa, pana si-au dat seama ca viata lor poate continua normal. Kaylee creste impreuna cu fratii ei, ii place sa-si imbrace costumul de majoreta si sa danseze, sa se machieze si sa mearga la scoala. Daca nu ar fi vorba de infatisarea sa diferita, nimeni nu ar spune ca are vreo problema.

Cum infrunta Kaylee boala? Ea a a fost pusa din timp la curent cu progeria si o defineste ca fiind cauza calvitiei ei. Este plina de energie si nimic nu o opreste, ba chiar isi accepta conditia cu demnitate si mandrie si intelege ca este bolnava, si nu o ciudatenie a naturii.


Parintii spun ca singurul obstacol pentru ea este statura mica, pentru care trebuie sa apeleze la scaunele si scari, dar in rest, duce o viata obisnuita.


Progerina, proteina care da peste cap mecanismul corpului


Ultimele descoperiri in domeniu au scos la iveala sursa progeriei, o proteina numita progerina. S-a descoperit faptul ca fiecare dintre noi are aceasta proteina in corp, insa in cazul celor afectati de boala, nivelul ei depaseste limita normala. Pornind de la acest fapt, oamenii de stiinta lucreaza la un mod de a anihila proteina si la crearea unui medicament care sa aiba acest efect.

Intre timp, parintii lui Kaylee nu pot decat sa contribuie la fondurile alocate cercetarilor, sperand ca intr-o zi se va gasi un leac care sa le vindece fetita inainte de a fi prea tarziu.



sursa foto: commonsmedia.org

Urmareste "Dr Oz", de luni pana vineri, ora 22.00, numai pe Euforia TV.

În articolul Progeria, boala incurabila care ne transforma copiii in batrani:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2025. Balanțele își regăsesc pofta de viață. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
a1.ro
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
HelloTaste.ro
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Catine
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
useit.ro
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
as.ro
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
MediCOOL
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
MediCOOL
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
HelloTaste
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
close
x