Progeria, boala incurabila care ne transforma copiii in batrani

Publicat pe 13.09.2010 la 12:33 Actualizat pe 13.09.2010 la 20:19

Imbatranirea este un proces de care toti vrem sa scapam sau macar sa il intarziem. Dar viata este necrutatoare cu cativa dintre noi; pentru ei, batranetea inlocuieste copilaria iar viata incepe de unde ar fi trebuit sa se termine. 62 de persoane din intreaga lume sufera de progeria, o boala rara care intruchipeaza fata urata a batranetii inca de la nastere.

Dr Oz ne invita sa descoperim ce ascunde aceasta mutatie genetica neobisnuita, alaturi de o familie care trece prin acest lucru. Atentie! Prejudecatile trebuie lasate la usa.

Progeria nu lasa supravietuitori


Progeria este o boala genetica pe care multi o definim ca imbatranirea prematura. Dar la ce se refera aici exact termenul "prematur"? 20, 30, 35 de ani? In niciun caz, progeria este o afectiune nimicitoare care face victime inainte de intrarea la adolescenta. Parintii trebuie sa fie atenti incepand cu varsta de 6 luni pana la 2 ani, timp in care vor aparea simptomele inconfundabile ale progeriei: craniu marit, calvitie, piele subtire, articulatii rigide, afectiuni cardiovasculare.

Dr Oz ne explica ce se intampla in corpul omenesc, care este greseala genetica care cauzeaza progeria. In mod normal, daca privim celulele, acestea au un nucleu rosiatic in care sta ascuns ADN-ul; la copiii cu progeria, nucleul se divide in doua, impiedicand reproducerea normala a celulelor. Este interesant, din punct de vedere medical, faptul ca aceasta diviziune nu transforma celulele in unele canceroase, cum ar fi de asteptat. Fara indoiala, acest lucru stabileste o data pentru intotdeauna faptul ca procesul de imbatranire nu are neaparat legatura cu cancerul.


Kaylee, 6 ani, infrunta progeria cu zambetul pe fata


Ne inchipuim de-acasa, din scaunele noastre confortabile, cat trebuie sa sufere o familie care are un membru cu progeria si cat de mult te deprima, pe tine, ca bolnav, aceasta afectiune nemiloasa. Credem ca cei care trec printr-o astfel de situatie isi plang de mila si sunt izolati de societate, fiind considerati niste ciudati.

Kaylee, din Ohio, este hotarata sa ne demonstreze ca nu este asa. Ea are 6 ani, si o data ce a implinit 5 luni, medicii le-au spus parintilor ca exista posibilitatea de a avea progeria. Dupa multe teste, diagnosticul a fost confirmat, iar parintilor li s-a spus ca nu se poate face nimic. Amandoi au ramas paralizati pentru o clipa, pana si-au dat seama ca viata lor poate continua normal. Kaylee creste impreuna cu fratii ei, ii place sa-si imbrace costumul de majoreta si sa danseze, sa se machieze si sa mearga la scoala. Daca nu ar fi vorba de infatisarea sa diferita, nimeni nu ar spune ca are vreo problema.

Cum infrunta Kaylee boala? Ea a a fost pusa din timp la curent cu progeria si o defineste ca fiind cauza calvitiei ei. Este plina de energie si nimic nu o opreste, ba chiar isi accepta conditia cu demnitate si mandrie si intelege ca este bolnava, si nu o ciudatenie a naturii.


Parintii spun ca singurul obstacol pentru ea este statura mica, pentru care trebuie sa apeleze la scaunele si scari, dar in rest, duce o viata obisnuita.


Progerina, proteina care da peste cap mecanismul corpului


Ultimele descoperiri in domeniu au scos la iveala sursa progeriei, o proteina numita progerina. S-a descoperit faptul ca fiecare dintre noi are aceasta proteina in corp, insa in cazul celor afectati de boala, nivelul ei depaseste limita normala. Pornind de la acest fapt, oamenii de stiinta lucreaza la un mod de a anihila proteina si la crearea unui medicament care sa aiba acest efect.

Intre timp, parintii lui Kaylee nu pot decat sa contribuie la fondurile alocate cercetarilor, sperand ca intr-o zi se va gasi un leac care sa le vindece fetita inainte de a fi prea tarziu.



sursa foto: commonsmedia.org

Urmareste "Dr Oz", de luni pana vineri, ora 22.00, numai pe Euforia TV.

În articolul

Progeria, boala incurabila care ne transforma copiii in batrani

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x