Află cum prepari COVASA, băutura rituală (anti-strigoi) de Sf. Andrei!
Publicat pe 30.11.2015 la 00:39 Actualizat pe 30.11.2015 la 00:42
Prin Colinele Tutovei, la Ovidenie sau la Santandrei, se prepară din mălai și făină, uneori numai din mălai de porumb sau de mei, o băutură fermentată numită covasa.
Prin Colinele Tutovei, la Ovidenie sau la Santandrei, se prepară din mălai și făină, uneori numai din mălai de porumb sau de mei, o băutură fermentată numită covasa.
Gustul băuturii era dulce-acrișor, asemănător cu cel al bragii. Covasa se punea prin străchini sau oale și se împărțea prin vecini "pentru ca vacile să fie lăptoase, iar laptele să fie smântânos".
Dacă n-ai gustat niciodată și ești curios, iată ce-ți trebuie și cum se prepară covasa:
Ingrediente
3-4 pumni de malai (un pumn = cat se ia cu ambele palme facute caus)
1 pumn de faina de grau
putin bors
20 l apa calda
Mod de preparare
Într-o putină de aproximativ 20-30 litri se pune malaiul bine cernut prin sita deasa si amestecat cu un pumn de faina de grau, se face un cuib in el si se pune putin bors.
Se adauga treptat apa fierbinte, amestecandu-se incontinuu cu facaletul, pana ce se obtine o compozitie vascoasa (un fel de terci).
Se lasa 5-6 ore la caldura, pana ce incepe sa fermenteze, apoi se fierbe la foc potrivit, intr-un ceaun, pana se mai ingroasa.
Covasa se umple intotdeauna seara, se lasa la caldura iar a doua zi dimineata se fierbe.