Ai astm? Atentie la alimentele declansatoare!

Publicat pe 26.08.2010 la 15:42

Desi exista anumiti factori genetici care cauzeaza aparitia astmului, nu trebuie ignorati si alti factori, la fel de importanti: dieta, stilul de viata, mediul in care traiesti.

Astfel, daca esti deja predispus la astm, masa de pranz poate fi ceea ce il declanseaza. Astmul este legat de dieta si alergiile care iti pot inrautati starea de sanatate. Poate fi destul de dificil de diagnosticat aceste alergii, pentru ca sunt unele care au un efect intarziat, spre deosebire de cele pe care le au unii la fructe de mare sau alune, si care il fac pe pacient sa intre in soc anafilactic.


Cele cu efect intarziat insa, incep sa se manifeste chiar si dupa 48 de ore de la consumarea alimentului respectiv. Poti sa te simti slabit, sa ai guturai, infectii ale urechii, sinusuri infundate si o stare generale de rau. Cei care sufera de astm, au ingeneral si eczeme. Doctorul tau iti poate face un test pentru a stabili daca suferi de vreo alergie. Poti de asemenea tine si un jurnal pentru a urmari asocierile dintre a manca ceva anume si inrautatirea simtomelor astmatice.


Cele mai frecvente alergii alimentare sunt la grau si lactate. De asemenea, aditivii alimentari, cum ar fi colorantii, stimulatorii de gust si conservantii, provoaca reactii alergice. Astmul este descris cel mai bine ca fiind o boala cronica inflamatoare. Evitand anumite mancaruri si alergenii din mediu pe cat posibil, poti reduce semnificativ factorii declansatori ai unui atac de astm.


Exista de asemenea anumite schimbari in dieta ce pot reduce inflatiile si intaresc membranele plamanilor. Antioxidantii, in special vitamina A, ajuta la fortifierea tesutului plamanilor. Ea se gaseste in morcovi, cartofi dulci, ardei si caise. Fructele si legumele de culoare purpurie ajuta la intarirea capilarelor fine ce transporta in plamani, sange bogat in oxigen. Afinele, rodiile, sfecla rosie, dar si vinul rosu contin antioxidanti.


Grasimile sanatoase sunt si ele foarte eficiente in reducerea naturala a inflamatiilor. Adauga doua linguri de seminte de in macinate in salata sau muesli. Mananca seminte si nuci in loc de o gustare si bucura-te de un avocado untos intins pe o felie de paine de secara, cu doar un strop de otet balsamic. Pestele gras are de asemenea o cantitate ridicata de grasimi bune, asa ca incearca somonul, macroul, patravul si ton proaspat de doua ori pe saptamana.


Sursa: www.independent.ie/

În articolul

Ai astm? Atentie la alimentele declansatoare!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 17 aprilie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să-i ajute pe cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Henry Cavill şi Natalie Viscuso vor deveni părinţi pentru prima oară. Cum a anunţat actorul că va avea un copil
a1.ro
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Catine
Nuci cu cremă caramel de post. Rețetă de desert delicios și spornic
useit.ro
7 obiecte pe care nu trebuie să le pui lângă router dacă vrei Internet rapid. Cum afectează semnalul Wi-Fi
as.ro
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Obiceiuri care îți afectează creierul. Ce să eviți pentru a-ți proteja funcțiile cognitive și memoria
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
DeParinti
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
MediCOOL
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
HelloTaste
Clătite de post cu mere, desertul potrivit în orice moment al zilei
x