Ai astm? Atentie la alimentele declansatoare!

Publicat pe 26.08.2010 la 15:42

Desi exista anumiti factori genetici care cauzeaza aparitia astmului, nu trebuie ignorati si alti factori, la fel de importanti: dieta, stilul de viata, mediul in care traiesti.

Astfel, daca esti deja predispus la astm, masa de pranz poate fi ceea ce il declanseaza. Astmul este legat de dieta si alergiile care iti pot inrautati starea de sanatate. Poate fi destul de dificil de diagnosticat aceste alergii, pentru ca sunt unele care au un efect intarziat, spre deosebire de cele pe care le au unii la fructe de mare sau alune, si care il fac pe pacient sa intre in soc anafilactic.


Cele cu efect intarziat insa, incep sa se manifeste chiar si dupa 48 de ore de la consumarea alimentului respectiv. Poti sa te simti slabit, sa ai guturai, infectii ale urechii, sinusuri infundate si o stare generale de rau. Cei care sufera de astm, au ingeneral si eczeme. Doctorul tau iti poate face un test pentru a stabili daca suferi de vreo alergie. Poti de asemenea tine si un jurnal pentru a urmari asocierile dintre a manca ceva anume si inrautatirea simtomelor astmatice.


Cele mai frecvente alergii alimentare sunt la grau si lactate. De asemenea, aditivii alimentari, cum ar fi colorantii, stimulatorii de gust si conservantii, provoaca reactii alergice. Astmul este descris cel mai bine ca fiind o boala cronica inflamatoare. Evitand anumite mancaruri si alergenii din mediu pe cat posibil, poti reduce semnificativ factorii declansatori ai unui atac de astm.


Exista de asemenea anumite schimbari in dieta ce pot reduce inflatiile si intaresc membranele plamanilor. Antioxidantii, in special vitamina A, ajuta la fortifierea tesutului plamanilor. Ea se gaseste in morcovi, cartofi dulci, ardei si caise. Fructele si legumele de culoare purpurie ajuta la intarirea capilarelor fine ce transporta in plamani, sange bogat in oxigen. Afinele, rodiile, sfecla rosie, dar si vinul rosu contin antioxidanti.


Grasimile sanatoase sunt si ele foarte eficiente in reducerea naturala a inflamatiilor. Adauga doua linguri de seminte de in macinate in salata sau muesli. Mananca seminte si nuci in loc de o gustare si bucura-te de un avocado untos intins pe o felie de paine de secara, cu doar un strop de otet balsamic. Pestele gras are de asemenea o cantitate ridicata de grasimi bune, asa ca incearca somonul, macroul, patravul si ton proaspat de doua ori pe saptamana.


Sursa: www.independent.ie/

În articolul

Ai astm? Atentie la alimentele declansatoare!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x