Alimentatia potrivita pentru efortul fizic sustinut

Publicat pe 25.10.2010 la 15:06 Actualizat pe 25.10.2010 la 15:25

Este bine sa facem sport pentru ca doar asa ne mentinem tonici si sanatosi. Dar pentru aceasta trebuie sa fim atenti la alimentatie. Nutritia sportiva ne invata ce sa consumam pentru a optimiza rezultatele exercitiilor fizice.

Efortul depus in timpul exercitiilor fizice trebuie sustinut de o alimentatie adecvata. Fie ca suntem sportivi de performanta sau doar ne antrenam pentru mentinerea tonusului, nu trebuie sa neglijam cateva reguli alimentare care au rolul de a ajuta organismul sa faca fata efortului. De aceste aspecte se ocupa nutritia sportiva, considerata arta echilibrului intre alimentatie si sport.

Carbohidratii, responsabili cu energia

Persoanele care fac sport trebuie sa consume alimente care contin carbohidrati intrucat acesti nutrienti confera energie organismului. Important este sa alegem carbohidratii buni si sa ii ocolim pe cei rai.
Compune-ti meniul din alimente care contin carbohidrati buni (sanatosi): fructe, legume, cereale integrale, paine integrala, linte, cartofi, orez brun. Ocoleste pe cat posibil alimentele rafinate: cereale rafinate, paine alba, prajituri, gogosi, chipsuri, bauturi acidulate.
Sfat: Consuma cu o ora inainte de inceperea antrenamentului alimente bogate in carbohidrati. Daca nu poti lua masa, apeleaza la un fruct (banana, mar, portocala) sau la un iaurt cu bucati de fructe.

Hidratarea, esentiala cand faci efort

Inainte de antrenament, in timpul acestuia si dupa este important sa te hidratezi corespunzator. In urma efortului depus organismul pierde cantitati insemnate de apa care trebuie puse la loc. Se recomanda consumul a 300-600 ml lichid cu o ora inainte de antrenament, iar dupa antrenament - o rehidratare completa. In timpul antrenamentului consuma apa sau bauturi de rehidratare, preferabil 150-200 ml la fiecare 15-20 minute. De altfel, organismul isi va „cere” singur drepturile, protestand prin senzatia de sete si uscaciune a gurii.
Sfat: Daca faci sport mai mult de o ora, completeaza aportul de apa cu bauturi care au in compozitie zaharuri, sodiu si potasiu. Doar asa poti preveni deshidratarea.

Sportul de performanta cere regim nutritional specific

Nu putem compara regimul nutritional al unui sportiv de performanta cu cel al unei persoane care face sport de intretinere. Regimul sportivului este mai strict, pentru a putea face fata efortului zilnic pe care il depune. Dieta trebuie sa-i asigure energie si o cantitate optima de carbohidrati (glucide). Nutritionistii recomanda sportivilor sa consume alimente cu o densitate calorica mare: iaurturi cu fructe, batoane de cereale, sucuri de fructe naturale, miere, bauturi de rehidratare. Legumele, fructele, carnea de peste, de pui, curcan sau vita, ouale, cereale si soia sunt produsele de baza care nu trebuie sa lipseasca din dieta sportivului.

Citeste si Revista Felicia

În articolul

Alimentatia potrivita pentru efortul fizic sustinut

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 mai 2024. Gemenii au de dus o conversație importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis în bătaie de doi tineri, ziua, în mijlocul străzii
a1.ro
Dana Roba a fost contactată din închisoare de cel care a mutilat-o. Ce a putut să îi spună soțul ei
HelloTaste.ro
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Catine
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
useit.ro
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
as.ro
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ: „Sper ca Maria să mă ierte!”. Marele regret de după destrămarea căsniciei
MediCOOL
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Spynews
Crimă oribilă în Capitală, comisă de un băiat în vârstă de 16 ani şi amicul său. Au omorât un om în bătaie, în Crângași: "I-au dat cu bâta"
DeParinti
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
MediCOOL
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
HelloTaste
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
x