Cat de eco sunt produsele organice de infrumusetare?
Publicat pe 02.07.2011 la 16:16
Multe dintre noi isi doresc o viata cat mai sanatoasa, suntem atente la ceea ce mancam dar si la ceea ce aplicam pe piele, iar produsele organice de ingrijire au invadat pietele cosmetice din intreaga lume.
Indiferent ca vorbim despre gel de dus, crema de fata sau de corp, eticheta pe care scrie "organic" sau "bio" trebuie sa ne garanteze ca produsele respective sunt alcatuite dintr-un anumit procent ingrediente organice. Cosmetica bio se inrudeste cu fitoterapia, iar ingredientele bio provin din agricultura biologica in conditiile respectarii mediului si cu transformari nimime de ordin fizic asupra culturilor.
Trebuie reamintit ca produselor cosmetice nu le sunt aplicate aceleasi legi/controale ca produselor alimentare (in SUA alimentele sunt aprobate de FDA), iar americanii au descoperit deja zeci de firme care se autointituleaza "organice" dar care au procente mult mai mici de 70% de ingredienti bio, asa cum prevede legea; cu alte cuvinte, acestea pacalesc consumatorii cu buna stiinta.
In prezent, in Statele Unite se incearca o "curatenie" printre firmele producatoare de cosmetice bio, dorindu-se acestea sa fie supuse acelorasi controale ca si alimentele. Organismul care poate certifica cu siguranta ca un produs are ingredienti bio 70% este USDA. unknown.
In Europa, una dintre cele mai mari organizatii care pune parafa Bio sau Organic atat pe produsele alimentare, cosmetice, detergenti dar si textile, este Ecocert. Acest organism ne asigura ca produsul este organic in proportia corecta, verificand absenta OMG-urilor, parabenilor, nanoperticulelor si siliconului. Tot Ecocert verifica si caracterul biodegradabil si recilabil al ambalajelor.
In cosmetica biologica procentele dintr-un produs trebuie sa fie 95% ingrediente vegetale provenite din agricultura biologica si minim 10% din totalul ingredientelor sa provina din agricultura biologica. In cosmetica ecologica procentul trebuie sa fie de 50% ingrediente vegetale din agricultura biologica si minim 5% din totalul ingredientelor sa provina din aceeasi agricultura biologica.
Sper ca nu v-am ametit prea tare, cert este ca un produs pe care scrie doar bio, organic, eco sau 100% natural si nu are una din parafele de mai sus (sau o parafa a unui alt organism acreditat) poate fi un produs fals.
Citeste si danasota.com!
Foto: medimanage.com