Cele mai simple feluri prin care poți reduce risipa alimentară din frigiderul tău

Publicat pe 02.07.2019 la 09:42 Actualizat pe 02.07.2019 la 09:46

Risipa alimentară este un fenomen îngrijorător care nu a ocolit nicio gospodărie. Potrivit unui raport din 2016 al Comisiei Europene, anual, în spațiu Uniunii Europene, 88 de milioane de tone de alimente sunt aruncate.

De câte ori nu ți se întâmplă ca o bună parte din alimentele pe care le cumperi de la hipermarket să ajungă la coșul de gunoi din cauză că au expirat? Risipa alimentară este un fenomen îngrijorător care nu a ocolit nicio gospodărie. Potrivit unui raport din 2016 al Comisiei Europene, anual, în spațiu Uniunii Europene, 88 de milioane de tone de alimente sunt aruncate, costul ridicându-se la 143 de miliarde de euro. Dincolo de efectele economice, risipa alimentară reprezintă un risc și față de mediul înconjurător, pentru că stimulează emisiile de carbon în atmosferă. Toate acestea pot fi limitate cu ajutorul unor măsuri minime pe care consumatorii le-ar putea lua.

Cele mai simple feluri prin care poți reduce risipa alimentară din frigiderul tău:

Fii mai practică atunci când pleci la cumpărături

Prima cale și cea mai simplă prin care poți reduce risipa alimentară este să cumperi mai inteligent produsele de care ai nevoie în fiecare săptămână. Fructele și produsele care tind să expire sau să se strice foarte repede ar trebui cumpărate în cantități cât mai mici, eventual de la magazine locale, de lângă bloc. În privința celorlalte, cum sunt zahărul, sarea, uleiul, pastele, orezul, care rezistă mai mult, le poți lua în cantități mai mari și depozita într-un loc uscat și ferit de lumină, ca să le poți proteja mai eficient. În orice caz, înainte de a face cumpărăturile pentru următoarea săptămână, ar trebui să ai o listă cu alimente și cantitățile necesare, dar și un plan în minte cu ceea ce ai vrea să gătești în perioada următoare. Astfel, vei ști exact care sunt lucrurile de care vei avea nevoie și ce poți evita să cumperi acum și să lași pe altădată.

Învață să refolosești mâncarea care îți rămâne

Deseori, când gătești, se poate întâmpla să mai rămână pe dinafară produse alimentare pe care nu ai de gând să le folosești (sau nu știi cum să faci asta). Spre exemplu, carnea nefolosită, care odată decongelată trebuie aruncată, poate fi pusă într-o mașină de tocat și pregătită pentru o gustare rapidă, precum câțiva burgeri de casă sau pentru un preparat mai creativ. De asemenea, friptura gătită și rămasă nefolosită poate fi tocată mărunt, pusă la cuptor, alături de legume și condimente și transformată într-o gustare surprinzătoare: lipie cu salată.

Folosește cât mai des posibil congelatorul

Câte persoane cunoști care nu pot mânca bananele care s-au copt prea mult, așa că preferă să le arunce la gunoi? Acesta este doar un exemplu, însă unul des întâlnit. Fructele, carnea, legumele, toate acestea pot fi tocate sau tăiate mărunt, puse în ambalaje vidate pentru alimente și congelate. Fructele pot fi refolosite în rețete excelente de smoothie sau înghețată sănătoasă, legumele pot fi puse imediat la cuptor sau pe grătar, iar carnea va avea un gust proaspăt atunci când va fi decongelată. În plus, vei face cumpărături mai rar și vei salva bani pe care altfel i-ai fi aruncat.

Urmărește mereu data de expirare a unui aliment

Motivul este simplu și practic: consumă mereu la început ce va expira mai repede, iar astfel vei arunca mult mai puțină mâncare la gunoi. Eventual, ca să-ți fie mult mai ușor, ține o evidență a alimentelor și a zilelor în care urmează să expire, pentru ca astfel să te organizezi mai ușor cu mâncarea și ceea ce ai de gând să gătești.

Sursă foto: Pexels

În articolul Cele mai simple feluri prin care poți reduce risipa alimentară din frigiderul tău:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2025. Vărsătorii vor mai multe de la viitorul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2025. Vărsătorii vor mai multe de la viitorul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Fructul exotic, vedetă în România: vânzările au crescut cu peste 170%, iar fermierii îl cultivă deja intens
observatornews.ro
Fructul exotic, vedetă în România: vânzările au crescut cu peste 170%, iar fermierii îl cultivă deja intens
Ioana Țiriac, fiica miliardarului Ion Țiriac, apariție răvășitoare. A impresionat-o chiar și pe Simona Halep
a1.ro
Ioana Țiriac, fiica miliardarului Ion Țiriac, apariție răvășitoare. A impresionat-o chiar și pe Simona Halep
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
HelloTaste.ro
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Catine
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
useit.ro
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este “extraordinar de inteligent”
as.ro
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este “extraordinar de inteligent”
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
MediCOOL
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Încă un caz de otrăvire în Turcia! O tânără luptă acum pentru viață, după ce a băut o cafea într-un local din Istanbul
Spynews
Încă un caz de otrăvire în Turcia! O tânără luptă acum pentru viață, după ce a băut o cafea într-un local din Istanbul
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
DeParinti
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
MediCOOL
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
HelloTaste
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
close
x