Cele mai simple feluri prin care poți reduce risipa alimentară din frigiderul tău

Publicat pe 02.07.2019 la 09:42 Actualizat pe 02.07.2019 la 09:46

Risipa alimentară este un fenomen îngrijorător care nu a ocolit nicio gospodărie. Potrivit unui raport din 2016 al Comisiei Europene, anual, în spațiu Uniunii Europene, 88 de milioane de tone de alimente sunt aruncate.

De câte ori nu ți se întâmplă ca o bună parte din alimentele pe care le cumperi de la hipermarket să ajungă la coșul de gunoi din cauză că au expirat? Risipa alimentară este un fenomen îngrijorător care nu a ocolit nicio gospodărie. Potrivit unui raport din 2016 al Comisiei Europene, anual, în spațiu Uniunii Europene, 88 de milioane de tone de alimente sunt aruncate, costul ridicându-se la 143 de miliarde de euro. Dincolo de efectele economice, risipa alimentară reprezintă un risc și față de mediul înconjurător, pentru că stimulează emisiile de carbon în atmosferă. Toate acestea pot fi limitate cu ajutorul unor măsuri minime pe care consumatorii le-ar putea lua.

Cele mai simple feluri prin care poți reduce risipa alimentară din frigiderul tău:

Fii mai practică atunci când pleci la cumpărături

Prima cale și cea mai simplă prin care poți reduce risipa alimentară este să cumperi mai inteligent produsele de care ai nevoie în fiecare săptămână. Fructele și produsele care tind să expire sau să se strice foarte repede ar trebui cumpărate în cantități cât mai mici, eventual de la magazine locale, de lângă bloc. În privința celorlalte, cum sunt zahărul, sarea, uleiul, pastele, orezul, care rezistă mai mult, le poți lua în cantități mai mari și depozita într-un loc uscat și ferit de lumină, ca să le poți proteja mai eficient. În orice caz, înainte de a face cumpărăturile pentru următoarea săptămână, ar trebui să ai o listă cu alimente și cantitățile necesare, dar și un plan în minte cu ceea ce ai vrea să gătești în perioada următoare. Astfel, vei ști exact care sunt lucrurile de care vei avea nevoie și ce poți evita să cumperi acum și să lași pe altădată.

Învață să refolosești mâncarea care îți rămâne

Deseori, când gătești, se poate întâmpla să mai rămână pe dinafară produse alimentare pe care nu ai de gând să le folosești (sau nu știi cum să faci asta). Spre exemplu, carnea nefolosită, care odată decongelată trebuie aruncată, poate fi pusă într-o mașină de tocat și pregătită pentru o gustare rapidă, precum câțiva burgeri de casă sau pentru un preparat mai creativ. De asemenea, friptura gătită și rămasă nefolosită poate fi tocată mărunt, pusă la cuptor, alături de legume și condimente și transformată într-o gustare surprinzătoare: lipie cu salată.

Folosește cât mai des posibil congelatorul

Câte persoane cunoști care nu pot mânca bananele care s-au copt prea mult, așa că preferă să le arunce la gunoi? Acesta este doar un exemplu, însă unul des întâlnit. Fructele, carnea, legumele, toate acestea pot fi tocate sau tăiate mărunt, puse în ambalaje vidate pentru alimente și congelate. Fructele pot fi refolosite în rețete excelente de smoothie sau înghețată sănătoasă, legumele pot fi puse imediat la cuptor sau pe grătar, iar carnea va avea un gust proaspăt atunci când va fi decongelată. În plus, vei face cumpărături mai rar și vei salva bani pe care altfel i-ai fi aruncat.

Urmărește mereu data de expirare a unui aliment

Motivul este simplu și practic: consumă mereu la început ce va expira mai repede, iar astfel vei arunca mult mai puțină mâncare la gunoi. Eventual, ca să-ți fie mult mai ușor, ține o evidență a alimentelor și a zilelor în care urmează să expire, pentru ca astfel să te organizezi mai ușor cu mâncarea și ceea ce ai de gând să gătești.

Sursă foto: Pexels

În articolul

Cele mai simple feluri prin care poți reduce risipa alimentară din frigiderul tău

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x