Cinci lucruri neștiute despre SALATA DE BOEUF

Publicat pe 05.12.2016 la 13:29 Actualizat pe 10.05.2017 la 08:30

Unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele romanilor in perioada Sarbatorilor este salata de boeuf. Insa, inainte, acesta era considerat un fel de mancare de… lux.

Unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele românilor, mai ales de Sărbători, este salata de boeuf. Însă, știți care este istoria acestei gustări delicioase? Iată cinci lucruri mai puțin știute despre nelipsita salată de boeuf.

  • salata de boeuf din zilele noastre este strămoșul salatei rusești
  • a fost inventată de un bucătar belgian
  • inițial, a fost considerat un preparat de lux, căci în compoziție se punea carne de vânat sau chiar raci
  • italienii o numesc ”Insalata russa”, în Rusia i se spune ”Salată Olivier” sau salată de iarnă
  • salata de boeuf a apărut în bucătăria românească la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar rețeta a fost adaptată în funcție de posibilitățile vremii

Conform Wikipedia.org, salata boeuf este un fel de mâncare tradițional românesc derivat din salata rusească. Salata rusească a fost prima dată preparată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier, la restaurantul Ermitaj, unul dintre cele mai mari din Moscova. Rețeta originală a fost păstrată secretă, iar în anul 1905 când restaurantul Ermitaj și-a închis porțile s-a pierdut, astfel fiind imposibil să se recreeze un platou de salată rusească după rețeta originală.

Lucien Olivier era invitat deseori în casele bogaților, pentru a se ocupa de banchete și recepții. Specialitatea lui se numea „Vânat în maioneză” și era realizată din piept de potârnichi, cubuleţe de gelatină (din supa cu mirodenii în care fusese fiert vânatul), cozi de creveţi, roșii, gătiţi sub aburi, maioneză, totul decorat cu trufe negre, în jurul unei piramide din cartofi fierţi, felii de ou şi castraveţi în oţet.

Cu timpul s-au înlocuit ingredientele originale cu altele mai ieftine: carne de pui, mazăre și s-a extins în tot estul Europei.

Foto: Cristina Ologeanu

În articolul

Cinci lucruri neștiute despre SALATA DE BOEUF

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 februarie 2025. Taurii trebuie să renunțe la confort. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Schimbări majore pentru românii care pleacă să muncească în străinătate, după ce mulţii au ajuns să fie exploataţi
a1.ro
Iubit de unii, controversat pentru alții! Emil Rengle este pregătit să plece în aventura Asia Express alături de sufletul său pereche! Cum a transformat provocările în oportunități și cum a reușit să cucerească România
HelloTaste.ro
Pulpă de porc cu cartofi și roșii la cuptor. Rețetă pentru o masă de duminică în familie
Catine
Zodiile au toate șansele să primească oportunități în carieră. Care sunt zilele cheie de care trebuie să profite în 2025
useit.ro
Asteroidul care s-ar putea izbi de Pământ în 2032. Deja au fost invocate procedurile de apărare a planetei
as.ro
“Nu am ce să fac cu un milion de euro!” Afacerea uriașă refuzată de Ion Țiriac, pentru a investi în România
MediCOOL
Micro-pauzele regulate și discuțiile cu un superior pot reduce oboseala la muncă. Oamenii de știință susțin că te pot ajuta să ai mai multă energie în timpul zilei
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
DeParinti
Cum să te pregătești pentru alăptare: sfaturi practice pentru viitoarele mame
MediCOOL
Rabia la om și la animale. Care sunt simptomele și când a fost ultimul caz în România
HelloTaste
Salată de ton cu rucola și fasole roșie, savuroasă și hrănitoare
x