Cinci lucruri neștiute despre SALATA DE BOEUF

Publicat pe 05.12.2016 la 13:29 Actualizat pe 10.05.2017 la 08:30

Unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele romanilor in perioada Sarbatorilor este salata de boeuf. Insa, inainte, acesta era considerat un fel de mancare de… lux.

Unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele românilor, mai ales de Sărbători, este salata de boeuf. Însă, știți care este istoria acestei gustări delicioase? Iată cinci lucruri mai puțin știute despre nelipsita salată de boeuf.

  • salata de boeuf din zilele noastre este strămoșul salatei rusești
  • a fost inventată de un bucătar belgian
  • inițial, a fost considerat un preparat de lux, căci în compoziție se punea carne de vânat sau chiar raci
  • italienii o numesc ”Insalata russa”, în Rusia i se spune ”Salată Olivier” sau salată de iarnă
  • salata de boeuf a apărut în bucătăria românească la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar rețeta a fost adaptată în funcție de posibilitățile vremii

Conform Wikipedia.org, salata boeuf este un fel de mâncare tradițional românesc derivat din salata rusească. Salata rusească a fost prima dată preparată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier, la restaurantul Ermitaj, unul dintre cele mai mari din Moscova. Rețeta originală a fost păstrată secretă, iar în anul 1905 când restaurantul Ermitaj și-a închis porțile s-a pierdut, astfel fiind imposibil să se recreeze un platou de salată rusească după rețeta originală.

Lucien Olivier era invitat deseori în casele bogaților, pentru a se ocupa de banchete și recepții. Specialitatea lui se numea „Vânat în maioneză” și era realizată din piept de potârnichi, cubuleţe de gelatină (din supa cu mirodenii în care fusese fiert vânatul), cozi de creveţi, roșii, gătiţi sub aburi, maioneză, totul decorat cu trufe negre, în jurul unei piramide din cartofi fierţi, felii de ou şi castraveţi în oţet.

Cu timpul s-au înlocuit ingredientele originale cu altele mai ieftine: carne de pui, mazăre și s-a extins în tot estul Europei.

Foto: Cristina Ologeanu

În articolul

Cinci lucruri neștiute despre SALATA DE BOEUF

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 aprilie 2024. Berbecii fac schimbări majore în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
a1.ro
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Catine
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
useit.ro
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
as.ro
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Beneficiile consumului de mentă. De ce să o incluzi în dieta ta
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Beneficiile cititului împreună cu copilul. Activitatea îi poate îmbunătăți performanțele școlare
MediCOOL
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
HelloTaste
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
x