Cinci lucruri neștiute despre SALATA DE BOEUF

Publicat pe 05.12.2016 la 13:29 Actualizat pe 10.05.2017 la 08:30

Unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele romanilor in perioada Sarbatorilor este salata de boeuf. Insa, inainte, acesta era considerat un fel de mancare de… lux.

Unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele românilor, mai ales de Sărbători, este salata de boeuf. Însă, știți care este istoria acestei gustări delicioase? Iată cinci lucruri mai puțin știute despre nelipsita salată de boeuf.

  • salata de boeuf din zilele noastre este strămoșul salatei rusești
  • a fost inventată de un bucătar belgian
  • inițial, a fost considerat un preparat de lux, căci în compoziție se punea carne de vânat sau chiar raci
  • italienii o numesc ”Insalata russa”, în Rusia i se spune ”Salată Olivier” sau salată de iarnă
  • salata de boeuf a apărut în bucătăria românească la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar rețeta a fost adaptată în funcție de posibilitățile vremii

Conform Wikipedia.org, salata boeuf este un fel de mâncare tradițional românesc derivat din salata rusească. Salata rusească a fost prima dată preparată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier, la restaurantul Ermitaj, unul dintre cele mai mari din Moscova. Rețeta originală a fost păstrată secretă, iar în anul 1905 când restaurantul Ermitaj și-a închis porțile s-a pierdut, astfel fiind imposibil să se recreeze un platou de salată rusească după rețeta originală.

Lucien Olivier era invitat deseori în casele bogaților, pentru a se ocupa de banchete și recepții. Specialitatea lui se numea „Vânat în maioneză” și era realizată din piept de potârnichi, cubuleţe de gelatină (din supa cu mirodenii în care fusese fiert vânatul), cozi de creveţi, roșii, gătiţi sub aburi, maioneză, totul decorat cu trufe negre, în jurul unei piramide din cartofi fierţi, felii de ou şi castraveţi în oţet.

Cu timpul s-au înlocuit ingredientele originale cu altele mai ieftine: carne de pui, mazăre și s-a extins în tot estul Europei.

Foto: Cristina Ologeanu

În articolul Cinci lucruri neștiute despre SALATA DE BOEUF:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2025. Balanțele își regăsesc pofta de viață. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
a1.ro
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
HelloTaste.ro
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Catine
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
useit.ro
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
as.ro
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
MediCOOL
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
MediCOOL
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
HelloTaste
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
close
x