Cinci lucruri neștiute despre SALATA DE BOEUF

Publicat pe 05.12.2016 la 13:29 Actualizat pe 10.05.2017 la 08:30

Unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele romanilor in perioada Sarbatorilor este salata de boeuf. Insa, inainte, acesta era considerat un fel de mancare de… lux.

Unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele românilor, mai ales de Sărbători, este salata de boeuf. Însă, știți care este istoria acestei gustări delicioase? Iată cinci lucruri mai puțin știute despre nelipsita salată de boeuf.

  • salata de boeuf din zilele noastre este strămoșul salatei rusești
  • a fost inventată de un bucătar belgian
  • inițial, a fost considerat un preparat de lux, căci în compoziție se punea carne de vânat sau chiar raci
  • italienii o numesc ”Insalata russa”, în Rusia i se spune ”Salată Olivier” sau salată de iarnă
  • salata de boeuf a apărut în bucătăria românească la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar rețeta a fost adaptată în funcție de posibilitățile vremii

Conform Wikipedia.org, salata boeuf este un fel de mâncare tradițional românesc derivat din salata rusească. Salata rusească a fost prima dată preparată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier, la restaurantul Ermitaj, unul dintre cele mai mari din Moscova. Rețeta originală a fost păstrată secretă, iar în anul 1905 când restaurantul Ermitaj și-a închis porțile s-a pierdut, astfel fiind imposibil să se recreeze un platou de salată rusească după rețeta originală.

Lucien Olivier era invitat deseori în casele bogaților, pentru a se ocupa de banchete și recepții. Specialitatea lui se numea „Vânat în maioneză” și era realizată din piept de potârnichi, cubuleţe de gelatină (din supa cu mirodenii în care fusese fiert vânatul), cozi de creveţi, roșii, gătiţi sub aburi, maioneză, totul decorat cu trufe negre, în jurul unei piramide din cartofi fierţi, felii de ou şi castraveţi în oţet.

Cu timpul s-au înlocuit ingredientele originale cu altele mai ieftine: carne de pui, mazăre și s-a extins în tot estul Europei.

Foto: Cristina Ologeanu

În articolul

Cinci lucruri neștiute despre SALATA DE BOEUF

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 15 martie 2025. Taurii trebuie să nu mai fie atât de analitici. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
ANM a prelungit codul galben de vreme severă. Ploi torenţiale şi vijelii puternice în toată ţara, până luni seară
a1.ro
Regretă Gabriela Cristea că a renunțat la televiziune? Ce a spus despre revenirea pe micile ecrane ale publicului
HelloTaste.ro
Hummus cu usturoi copt. Rețeta unui preparat cremos și aromat
Catine
3 zodii vor avea parte de fericire în martie 2025. Ce spun astrele
useit.ro
Donald Trump nu poate conduce mașina Tesla pe care tocmai a cumpărat-o. Care e motivul surprinzător
as.ro
Motivul pentru care Gigi Becali a plâns în direct! Povestea emoţionantă dezvăluită de patronul FCSB
MediCOOL
Leacuri bătrânești pentru anxietate. Tratamente naturiste care previn atacurile de panică
Spynews
Alessia Năstase a vorbit despre divorțul părinților ei, Amalia și Ilie Năstase. Cum a afectat-o separarea: „A fost o perioadă în care nu am înțeles unde mă duc"
DeParinti
Trucuri pentru a-ți face copilul să se miște mai mult. Care sunt sfaturile specialiștilor în parenting
MediCOOL
Când e bine să faci duș, dimineața sau seara? Ce recomandări fac medicii
HelloTaste
Mâncare de praz cu măsline. Un preparat simplu, gustos și de post
x