Cinci lucruri neștiute despre SALATA DE BOEUF
Publicat pe 05.12.2016 la 13:29 Actualizat pe 10.05.2017 la 08:30
Unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele romanilor in perioada Sarbatorilor este salata de boeuf. Insa, inainte, acesta era considerat un fel de mancare de… lux.
Unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele românilor, mai ales de Sărbători, este salata de boeuf. Însă, știți care este istoria acestei gustări delicioase? Iată cinci lucruri mai puțin știute despre nelipsita salată de boeuf.
- salata de boeuf din zilele noastre este strămoșul salatei rusești
- a fost inventată de un bucătar belgian
- inițial, a fost considerat un preparat de lux, căci în compoziție se punea carne de vânat sau chiar raci
- italienii o numesc ”Insalata russa”, în Rusia i se spune ”Salată Olivier” sau salată de iarnă
- salata de boeuf a apărut în bucătăria românească la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar rețeta a fost adaptată în funcție de posibilitățile vremii
Conform Wikipedia.org, salata boeuf este un fel de mâncare tradițional românesc derivat din salata rusească. Salata rusească a fost prima dată preparată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier, la restaurantul Ermitaj, unul dintre cele mai mari din Moscova. Rețeta originală a fost păstrată secretă, iar în anul 1905 când restaurantul Ermitaj și-a închis porțile s-a pierdut, astfel fiind imposibil să se recreeze un platou de salată rusească după rețeta originală.
Lucien Olivier era invitat deseori în casele bogaților, pentru a se ocupa de banchete și recepții. Specialitatea lui se numea „Vânat în maioneză” și era realizată din piept de potârnichi, cubuleţe de gelatină (din supa cu mirodenii în care fusese fiert vânatul), cozi de creveţi, roșii, gătiţi sub aburi, maioneză, totul decorat cu trufe negre, în jurul unei piramide din cartofi fierţi, felii de ou şi castraveţi în oţet.
Cu timpul s-au înlocuit ingredientele originale cu altele mai ieftine: carne de pui, mazăre și s-a extins în tot estul Europei.
Foto: Cristina Ologeanu