Cum asociem corect mâncarea cu vinul. Reguli de aur pentru o masă de excepție

Publicat pe 12.03.2016 la 23:15 Actualizat pe 12.03.2016 la 23:31

Un pahar de vin face întodeauna casă bună cu mâncarea, însă, pentru a avea parte de combinația ideală, trebuie să avem grijă la asocierea pe care o facem. Așadar, specialiștii ne atrag atențiecu privire la vinul pe care îl consumăm în funcție de sortimentele culinare alese.

Un pahar de vin face întodeauna casă bună cu mâncarea, însă, pentru a avea parte de combinația ideală, trebuie să avem grijă la asocierea pe care o facem. Așadar, specialiștii ne atrag atenția cu privire la vinul pe care îl consumăm și la sortimentele culinare alese.


Degustătorii autorizaţi reconfirmă faptul că este necesar ca personalităţile vinului şi ale mâncării să se completeze reciproc. “Doar aşa îşi pot evidenţia calităţile. O asociere reuşită trebuie să se bazeze pe echilibrul dintre cele două”, spune Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri.

Două dintre marile greşeli pe care le facem atunci când vorbim despre alegerea vinului la masă este cel roşu dulce în combinaţie cu o friptură de porc sau atunci când mâncarea acrişoară este asociată cu un vin nu foarte acid.

În ambele cazuri, va părea că vinul are un gust plat. Astfel, e de preferat asortarea unui vin acid cu o mâncare mai acidă sau a unui vin dulce cu o mâncare dulce.

"De multe ori se face o eroare şi, la o carne la grătar, se adaugă un vin dulce, ceea ce este total greşit. Vinul dulce este preferat în special atunci când vorbim de deseturi". Spre exemplu, atunci când alegem mâncăruri mai acide, aşa cum sunt scoicile, homarii, peştele sau salatele amărui, specialiştii ne recomandă vinuri proaspate, uşoare, fără a fi influenţate de lemn.

Atunci când alegem mâncăruri mai puţin sărate asocierea cu vin poate fi mult mai uşoară. În această categorie putem include carnea de vită sau pui, tocăniţele sau grătarele.

„Trebuie acordata o mare atentie selectarii vinului care sa acompanieze masa. De cele mai multe ori cheia succesului constă într-o combinaţie de cel puţin 3 sortimente diferite de vin. În deschidere recomand un spumant brut. Un alt vin foarte versatil care reuşeşte cu succes sa împace cele mai exigente gusturi este un roze sec de foarte bună calitate. El merge asociat atât cu preparate uşoare, dar poate susţine si o friptură consistentă”.

În articolul

Cum asociem corect mâncarea cu vinul. Reguli de aur pentru o masă de excepție

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x