Cum asociem corect mâncarea cu vinul. Reguli de aur pentru o masă de excepție

Publicat pe 12.03.2016 la 23:15 Actualizat pe 12.03.2016 la 23:31

Un pahar de vin face întodeauna casă bună cu mâncarea, însă, pentru a avea parte de combinația ideală, trebuie să avem grijă la asocierea pe care o facem. Așadar, specialiștii ne atrag atențiecu privire la vinul pe care îl consumăm în funcție de sortimentele culinare alese.

Un pahar de vin face întodeauna casă bună cu mâncarea, însă, pentru a avea parte de combinația ideală, trebuie să avem grijă la asocierea pe care o facem. Așadar, specialiștii ne atrag atenția cu privire la vinul pe care îl consumăm și la sortimentele culinare alese.


Degustătorii autorizaţi reconfirmă faptul că este necesar ca personalităţile vinului şi ale mâncării să se completeze reciproc. “Doar aşa îşi pot evidenţia calităţile. O asociere reuşită trebuie să se bazeze pe echilibrul dintre cele două”, spune Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri.

Două dintre marile greşeli pe care le facem atunci când vorbim despre alegerea vinului la masă este cel roşu dulce în combinaţie cu o friptură de porc sau atunci când mâncarea acrişoară este asociată cu un vin nu foarte acid.

În ambele cazuri, va părea că vinul are un gust plat. Astfel, e de preferat asortarea unui vin acid cu o mâncare mai acidă sau a unui vin dulce cu o mâncare dulce.

"De multe ori se face o eroare şi, la o carne la grătar, se adaugă un vin dulce, ceea ce este total greşit. Vinul dulce este preferat în special atunci când vorbim de deseturi". Spre exemplu, atunci când alegem mâncăruri mai acide, aşa cum sunt scoicile, homarii, peştele sau salatele amărui, specialiştii ne recomandă vinuri proaspate, uşoare, fără a fi influenţate de lemn.

Atunci când alegem mâncăruri mai puţin sărate asocierea cu vin poate fi mult mai uşoară. În această categorie putem include carnea de vită sau pui, tocăniţele sau grătarele.

„Trebuie acordata o mare atentie selectarii vinului care sa acompanieze masa. De cele mai multe ori cheia succesului constă într-o combinaţie de cel puţin 3 sortimente diferite de vin. În deschidere recomand un spumant brut. Un alt vin foarte versatil care reuşeşte cu succes sa împace cele mai exigente gusturi este un roze sec de foarte bună calitate. El merge asociat atât cu preparate uşoare, dar poate susţine si o friptură consistentă”.

În articolul Cum asociem corect mâncarea cu vinul. Reguli de aur pentru o masă de excepție:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 1 iunie 2025. Berbecii învață să aibă răbdare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 iunie 2025. Berbecii învață să aibă răbdare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Ţările din UE trimit ajutoare la Praid. Studiu pentru a vedea dacă Salina mai poate fi salvată
observatornews.ro
Ţările din UE trimit ajutoare la Praid. Studiu pentru a vedea dacă Salina mai poate fi salvată
Cum arată și cu ce se ocupă azi Bianca Neagu, micuța actriță din telenovela Numai iubirea
a1.ro
Cum arată și cu ce se ocupă azi Bianca Neagu, micuța actriță din telenovela Numai iubirea
Pandişpan de post. Care sunt ingredientele care îl fac delicios
HelloTaste.ro
Pandişpan de post. Care sunt ingredientele care îl fac delicios
4 zodii care manifestă abundența în iunie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Catine
4 zodii care manifestă abundența în iunie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Firma care a înlocuit angajații cu AI are probleme mari. Ce sumă a pierdut până acum
useit.ro
Firma care a înlocuit angajații cu AI are probleme mari. Ce sumă a pierdut până acum
Anunţul important făcut de fostul milionar care şi-a pierdut întreaga avere de peste 20 de milioane de euro!
as.ro
Anunţul important făcut de fostul milionar care şi-a pierdut întreaga avere de peste 20 de milioane de euro!
Eventrația abdominală sau hernia incizională. Care sunt cauzele și cât de gravă este
MediCOOL
Eventrația abdominală sau hernia incizională. Care sunt cauzele și cât de gravă este
Marilu Dobrescu povestește, în hohote de plâns, cu lux de amănunte, cum ar fi fost agresată fizic de fostul iubit, Iustin Petrescu: „A încercat să mă sufoce”
Spynews
Marilu Dobrescu povestește, în hohote de plâns, cu lux de amănunte, cum ar fi fost agresată fizic de fostul iubit, Iustin Petrescu: „A încercat să mă sufoce”
Cum să vorbești cu copiii despre pornografia pe internet – Ghid pentru părinți
DeParinti
Cum să vorbești cu copiii despre pornografia pe internet – Ghid pentru părinți
Medicul Mihail Pautov și specialiști în domeniu vin cu sfaturi de înfrumusețare pentru miri și mirese
MediCOOL
Medicul Mihail Pautov și specialiști în domeniu vin cu sfaturi de înfrumusețare pentru miri și mirese
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
HelloTaste
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
close
x