Cum asociem corect mâncarea cu vinul. Reguli de aur pentru o masă de excepție

Publicat pe 12.03.2016 la 23:15 Actualizat pe 12.03.2016 la 23:31

Un pahar de vin face întodeauna casă bună cu mâncarea, însă, pentru a avea parte de combinația ideală, trebuie să avem grijă la asocierea pe care o facem. Așadar, specialiștii ne atrag atențiecu privire la vinul pe care îl consumăm în funcție de sortimentele culinare alese.

Un pahar de vin face întodeauna casă bună cu mâncarea, însă, pentru a avea parte de combinația ideală, trebuie să avem grijă la asocierea pe care o facem. Așadar, specialiștii ne atrag atenția cu privire la vinul pe care îl consumăm și la sortimentele culinare alese.


Degustătorii autorizaţi reconfirmă faptul că este necesar ca personalităţile vinului şi ale mâncării să se completeze reciproc. “Doar aşa îşi pot evidenţia calităţile. O asociere reuşită trebuie să se bazeze pe echilibrul dintre cele două”, spune Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri.

Două dintre marile greşeli pe care le facem atunci când vorbim despre alegerea vinului la masă este cel roşu dulce în combinaţie cu o friptură de porc sau atunci când mâncarea acrişoară este asociată cu un vin nu foarte acid.

În ambele cazuri, va părea că vinul are un gust plat. Astfel, e de preferat asortarea unui vin acid cu o mâncare mai acidă sau a unui vin dulce cu o mâncare dulce.

"De multe ori se face o eroare şi, la o carne la grătar, se adaugă un vin dulce, ceea ce este total greşit. Vinul dulce este preferat în special atunci când vorbim de deseturi". Spre exemplu, atunci când alegem mâncăruri mai acide, aşa cum sunt scoicile, homarii, peştele sau salatele amărui, specialiştii ne recomandă vinuri proaspate, uşoare, fără a fi influenţate de lemn.

Atunci când alegem mâncăruri mai puţin sărate asocierea cu vin poate fi mult mai uşoară. În această categorie putem include carnea de vită sau pui, tocăniţele sau grătarele.

„Trebuie acordata o mare atentie selectarii vinului care sa acompanieze masa. De cele mai multe ori cheia succesului constă într-o combinaţie de cel puţin 3 sortimente diferite de vin. În deschidere recomand un spumant brut. Un alt vin foarte versatil care reuşeşte cu succes sa împace cele mai exigente gusturi este un roze sec de foarte bună calitate. El merge asociat atât cu preparate uşoare, dar poate susţine si o friptură consistentă”.

În articolul

Cum asociem corect mâncarea cu vinul. Reguli de aur pentru o masă de excepție

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
România, străbătută de cele mai mici temperaturi din ultimii şapte ani. Urmează cea mai geroasă noapte, cu temperaturi de -25 de grade
a1.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș.Cine sunt foștii concurenți de la Mireasa care îl conduc pe ultimul drum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cum să îmbunătățești igiena somnului pentru un stil de viață sănătos
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Ianis şi Elena Hagi vor fi părinţi! Veste uriaşă în familia „Regelui”, la şapte luni de la nuntă
MediCOOL
Xantelasma: de ce apar puncte de grăsime pe pleoape și cum pot fi eliminate
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
DeParinti
Încercarea de a rămâne însărcinată te copleșește: iată cum poți gestiona situația
MediCOOL
Medic oncolog: E dovedit științific că micul dejun poate preveni cancerul de colon în rândul tinerilor
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x