Cum sa obtii mai multi nutrienti din ceea ce mananci (partea a II-a)
Publicat pe 23.03.2011 la 12:09 Actualizat pe 23.03.2011 la 12:10
Se vehiculeaza tot mai mult ideea ca hrana cruda si aici ne referim in special la fructe, legume, nuci si seminte, este mult mai hranitoare decat cea preparata termic. Sunt insa anumite ingrediente care sunt mai usor de digerat sau elibereaza anumite enzime cand sunt gatite. Mai mult, mancarea calda ne ajuta atunci cand suntem raciti sau avem pofta de ceva aburind, iar gatitul si mancatul reprezinta mai mult decat hrana, interactiune sociala.
Cumpara fructe mici
Se pare ca fructele si legumele de dimensiuni mai reduse contin mai multi nutrienti decat cele mari, core contin mai multa apa, motiv pentru care nutrientii lor sunt mai diluati. Efectul este mai puternic in cazul capsunilor, pepenilor si a altor legume si fructe zemoase.
Creste nivelul de inulina
Aceasta substanta fibroasa este un puternic pre-biotic, ceea ce inseamna ca iti creste nivelul de bacterii probiotice din sistemul digestiv. Aceste bacterii sunt cele care maximizeaza cantitatea de nutrienti pe care o absorbi din mancare. Dietele bogate in inulina favorizeaza absorbtia de fier si o cresc cu 28%. Alimente bogate in inulina: anghinare, praz, banane si sparanghel.
Asezoneaza ceea ce mananci cu piper negru
Un condiment banal ce contine insa piperine, un ingredient ce ajuta digestia si duce la cresterea absorbtiei de nutrienti, incluzand beta-carotenul, co-enzima Q10 si seleniul. Piperul negru este folosit in medicina Ayurveda pentru a stimula apetitul si absorbtia de nutrienti. Astfel de condimente iuti ne incalzesc si aprind focul digestiv. Devenim astfel mai flamanzi, iar nutrientii complecsi sunt transformati in particule mai usor de absorbit de catre organism.
Foto: easyfundraisingcards.com