Cum sa stii ce sa alegi sanatos din mancarea chinezeasca
Publicat pe 19.05.2011 la 16:16
Mancarea chinezeasca este foarte iubita si la moda si in Romania ultimilor ani. Zecile si sutele de preparate variaza insa foarte mult pe scara de sanatate - multe preparate fiind complet nesanatoase, in timp ce altele sunt chiar utile starii tale de bine.
Gustoasa, dar te poate ingrasa - cam aceasta e concluzia mancarii chinezesti preparata in Europa, una diferita fata de cea gatita in China.
In primul rand, cele mai sanatoase alegeri sunt preparatele facute la aburi - o metoda de gatit foarte frecventa in bucataria chineza.
Apoi, metoda stir-fry poate fi sanatoasa daca se foloseste ulei in cantitate foarte scazuta: acest lucru presupune frigerea rapida, la foc mare, in tigaia concava speciala (wok) a ingredientelor.
Trebuie evitate preparatele facute in baie de ulei - din pacate foarte folosite in bucataria acestei tari.
Bucura-te daca trebuie sa folosesti betigasele: acestea te ajuta sa ingurgitezi o cantitate mai mica de ulei decat ai face-o cu furculita!
Evita sosurile care iti sunt date separat, alaturi de mancare: cele dulci, dulci-acrisoare sau iuti, fiindca, deobicei, contin mult amidon si indulcitori artificiali. Rezuma-te la sosul de soia sau la cel de stridii.
In fine, evita orezul prajit sau noodlesii prajiti: sunt foarte calorici si grasi. Mergi cu incredere pe mana orezului simplu, fiert, iar daca ai posibilitatea sa consumi orez brun, cu atat mai bine.
Foto: china-tour.cn