Dileme si sfaturi: putem manca sanatos cu buget de criza?

Publicat pe 29.10.2010 la 15:32 Actualizat pe 29.10.2010 la 16:01

Scaderea puterii de cumparare aparuta pe fondul crizei economice a adus o serie de modificari in viata romanilor. Pentru ca au bani mai putini, consumatorii si-au redus cheltuielile destinate procurarii alimentelor de baza.

Primul impuls pe care il avem in momentul in care ne scad veniturile este acela de a reduce pe cat posibil unele cheltuieli. Intai eliminam produsele care nu sunt primordiale, iar daca situatia se inrautateste renuntam si la nevoile de baza. Alimentatia este o necesitate primara care trebuie satisfacuta obligatoriu. Fara hrana si apa organismul nu poate rezista.

Carne mai putina, legume si fructe mai multe

Carnea este mai scumpa, iar pentru multi un lux. Cei care nu si-o permit zilnic trebuie sa stie ca nu se intampla nimic grav daca o zi sau doua pe saptamana renuntam la carne. In schimb, trebuie sa optam pentru fructele si legumele de sezon, pentru ca ele ajung tot timpul la un pret accesibil. Acum, toamna, avem de unde alege fructe si legume din abundenta, fara a face gaura in buget. Gasim cartofi, morcovi, telina, pastarnac, patrunjel, varza, sfecla rosie, gogosari, ardei, rosii si verdeturi, foarte rezonabile la pret. In cazul fructelor nu le ocoliti pe cele romanesti care au preturi mici in aceasta perioada: mere, prune, struguri.

Sfat: Fasolea uscata este foarte ieftina. Multi o ocolesc, insa ea ar trebui reintrodusa in alimentatie pentru ca inlocuieste cu succes lipsa de proteine (deci inclusiv a carnii).

Nu inlocui carnea cu preparate din carne

Ii auzim pe unii consumatori spunand: sunt prea sarac ca sa-mi cumpar lucruri ieftine. Pentru cine gandeste asa nu pot avea decat cuvinte de lauda. Concret: in loc sa cumparam un baton de salam de proasta calitate sau parizer, pentru ca ne ajunge pentru cateva zile, mai bine cumparam o bucata de carne pe care o portionam pentru o ciorba si o tocanita. Pe principiul putin si bun, putem pacali criza. Mult si prost ne afecteaza sanatatea.

Sfat: Ocoleste salamurile, mezelurile, crenvurstii, conservele din carne si pateurile. Ele contin E-uri periculoase, care scad imunitatea organismului.

Nu ocoli lactatele romanesti!

Lactatele nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie. Pentru a putea beneficia de ele chiar si atunci cand banii sunt putini, alege sortimentele romanesti. Iti dau un pont. Sunt si mai sanatoase si mai rezonabile la pret. Cumpara lapte romanesc, telemea pe care o poti combina cu putina verdeata, iaurturi simple in care adaugi fructe.

Tine minte: Iaurturile cu fructe din comert, branza topita si alte creme de branza au un profil nutritional dezechilibrat din cauza prea multor ingrediente artificiale.

În articolul

Dileme si sfaturi: putem manca sanatos cu buget de criza?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 aprilie 2025. Balanțele au probleme în plan personal. Află ce se întîmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Poliţistul din Băicoi, care şi-a făcut un drugtest de 1 Aprilie şi a ieşit pozitiv, este cercetat. Ce au arătat analizele de sânge
a1.ro
Drama neștiută a lui Andy Van de Gucht din sezonul 15 Chefi la cuțite. Prin ce a trecut cuțitul de aur al lui Chef Richard
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Queen of Sheba Cake. Prăjitură regală cu ciocolată și migdale
useit.ro
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
as.ro
Cristi Borcea l-a dat de gol pe milionarul român care şi-a înşelat soţia timp de 16 ani: „Face asta în fiecare zi”
MediCOOL
La ce se folosește uleiul de cocos. Care sunt beneficiile și riscurile consumului pe termen lung
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x