Dileme si sfaturi: putem manca sanatos cu buget de criza?

Publicat pe 29.10.2010 la 15:32 Actualizat pe 29.10.2010 la 16:01

Scaderea puterii de cumparare aparuta pe fondul crizei economice a adus o serie de modificari in viata romanilor. Pentru ca au bani mai putini, consumatorii si-au redus cheltuielile destinate procurarii alimentelor de baza.

Primul impuls pe care il avem in momentul in care ne scad veniturile este acela de a reduce pe cat posibil unele cheltuieli. Intai eliminam produsele care nu sunt primordiale, iar daca situatia se inrautateste renuntam si la nevoile de baza. Alimentatia este o necesitate primara care trebuie satisfacuta obligatoriu. Fara hrana si apa organismul nu poate rezista.

Carne mai putina, legume si fructe mai multe

Carnea este mai scumpa, iar pentru multi un lux. Cei care nu si-o permit zilnic trebuie sa stie ca nu se intampla nimic grav daca o zi sau doua pe saptamana renuntam la carne. In schimb, trebuie sa optam pentru fructele si legumele de sezon, pentru ca ele ajung tot timpul la un pret accesibil. Acum, toamna, avem de unde alege fructe si legume din abundenta, fara a face gaura in buget. Gasim cartofi, morcovi, telina, pastarnac, patrunjel, varza, sfecla rosie, gogosari, ardei, rosii si verdeturi, foarte rezonabile la pret. In cazul fructelor nu le ocoliti pe cele romanesti care au preturi mici in aceasta perioada: mere, prune, struguri.

Sfat: Fasolea uscata este foarte ieftina. Multi o ocolesc, insa ea ar trebui reintrodusa in alimentatie pentru ca inlocuieste cu succes lipsa de proteine (deci inclusiv a carnii).

Nu inlocui carnea cu preparate din carne

Ii auzim pe unii consumatori spunand: sunt prea sarac ca sa-mi cumpar lucruri ieftine. Pentru cine gandeste asa nu pot avea decat cuvinte de lauda. Concret: in loc sa cumparam un baton de salam de proasta calitate sau parizer, pentru ca ne ajunge pentru cateva zile, mai bine cumparam o bucata de carne pe care o portionam pentru o ciorba si o tocanita. Pe principiul putin si bun, putem pacali criza. Mult si prost ne afecteaza sanatatea.

Sfat: Ocoleste salamurile, mezelurile, crenvurstii, conservele din carne si pateurile. Ele contin E-uri periculoase, care scad imunitatea organismului.

Nu ocoli lactatele romanesti!

Lactatele nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie. Pentru a putea beneficia de ele chiar si atunci cand banii sunt putini, alege sortimentele romanesti. Iti dau un pont. Sunt si mai sanatoase si mai rezonabile la pret. Cumpara lapte romanesc, telemea pe care o poti combina cu putina verdeata, iaurturi simple in care adaugi fructe.

Tine minte: Iaurturile cu fructe din comert, branza topita si alte creme de branza au un profil nutritional dezechilibrat din cauza prea multor ingrediente artificiale.

În articolul

Dileme si sfaturi: putem manca sanatos cu buget de criza?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x