Foloseste condimente pentru o dispozitie mai buna
Publicat pe 08.11.2010 la 03:30
Daca te gandesti cum sa faci ca mancarurile tale sa fie mai savuroase, uita de banala combinatie de sare si piper, ci aventureaza-te si adauga cateva condimente, care pe langa gustul exotic, au si efecte benefice asupra sanatatii.
1. Scortisoara
Un ingredient antic cu proprietati benefice, scortisoara este folosita atat la dulciuri, in special la prajiturile care contin mere, dar si in mancarurile sarate din India si Asia.
S-a descoperit si ca acest condiment ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, imbunatatind atat nivelul insulinei, cat si cel al colesterolului de tip LDL. Se presupune ca scortisoara detoxifiaza organismul si stimuleaza functiile creierului.
Proprietatile sale antiseptice ajuta in cazul infectiilor urinare, iar o cana de ceai de scortisoara baut in primele 48 de ore de la instalarea racelii, o poate opri din fasa.
2. Curry
Ai probleme cu incheieturile, mai ales in perioada rece? Un pic de curry presarat in omleta sau mancarea preferata te poate ajuta. Un condiment de nelipsit din bucataria asiatica de sud-est, contine turmenic, un ingredient care ii confera culoarea specifica. Curry-ul este recunoscut pentru proprietatile sale anti-inflamatoare, anti-oxidante, anti-tumora si ajuta la buna functionare a creierului.
3. Cardamon
Gasit in unele mancaruri cu orez, in ceaiuri, produse de patiserie sau presarat intr-o cafea fierbinte, cardamonul este pretuit in Asia pentru proprietatile sale terapeutice: creste circulatia sangelui si imbunatateste energia. Considerat afrodisiac in Orientul Mijlociu, cardamonul poate imbunatati digestia, ajuta in tratarea astmului, bronsitei si induce o stare generala de bine.
4. Semintele de fenicul.
Folosit de cele mai multe ori pentru a condimenta carnea, fasolea sau alte legume, fenelul ajuta in doua moduri la digestie: stimuleaza producerea de sucuri gastrice si alina sistemul nervos, regland actiunea muschilor care pun in miscare intestinele.
5. Ghimbirul
Condimentul care merge de minune cu legume, la marinate si dulciuri, ghimbirul da o savoare deosebita si ceaiului. Ajuta in starile de ameteala, in artrite, dureri de cap sau menstruale. Este bine de retinut ca subtiaza sangele, de aceea nu este recomandat inaintea unei operatii.
Urmareste si a1.ro
Foto: lifetimefitness.mylt.com