Hreanul, un medicament natural miraculos

Publicat pe 10.01.2011 la 17:17 Actualizat pe 10.01.2011 la 17:48

Cu un gust aromat si condimentat, hreanul este folosit atat la gatit, cat si in medicina naturista pentru tratarea diverselor afectiuni. Radacinile au un continut bogat de vitamine, de substante cu efect antibacterian, dar si de uleiuri eterice cu efect calmant.

Hreanul se poate folosi in stare cruda, proaspat, ras, pentru a da gust mancarurilor, fiind apreciat pentru aroma speciala si pentru gustul picant, dar si sub forma de tinctura, energizant, sirop sau vin tonic, ca medicament natural.

Afectiuni cardiovasculare

Anumite substante pe care le contine hreanul au efecte benefice asupra circulatiei sangelui in zonele periferice. Astfel, consumul de hrean normalizeaza tensiunea arteriala si previne riscul formarii de cheagurilor de sange. Totodata, substantele sulfurate din hrean imbunatatesc elasticitatea vaselor de sange cerebrale si coronariene, reducand astfel riscul aparitiei unui infarct sau accident vascular cerebral.

Impotriva tusei

Hreanul are si calitatea de a descongestiona aparatul respirator, fiind astfel recomandat in tratamentul astmului. In crizele de tuse se inghite cate o lingurita dintr-o compozitie formata din hrean ras amestecat cu zahar si lasat o jumatate de zi intr-un loc calduros. Cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna, deoarece in cantitati mari hreanul este iritant.

Impotriva gripei

Hreanul este planta recomandata impotriva racelii si gripei. Inca de la primele simptome incearca sa consumi hrean in salate, langa o friptura sau chiar proaspat, iar senzatia de nas infundat va disparea ca prin minune. Hreanul este un leac foarte bun si in cazurile de dureri de cap, fiind un adevarat analgezic. In acest caz poti opta pentru comprese cu hrean aplicate pe frunte.

Impotriva reumatismului

Ca tratament intern, hreanul este recomandat si persoanelor care sufera de reumatism sau guta. Intr-o cana cu lapte cald se adauga una sau doua lingurite de hrean ras foarte fin. Acest preparat se bea pe stomacul gol, o data sau de doua ori pe zi. Tratamentul trebuie sa dureze aproximativ trei saptamani.

Bun pentru cresterea apetitului

Hreanul este de neinlocuit in alimentatie atunci cand nu ai pofta de mancare. In acest caz, substanta care da gustul picant al hreanului creste secretia de suc gastric si reda pofta de mancare persoanelor anemice sau anorexice. Pentru un efect deosebit trebuie consumat hrean ras amestecat cu putina miere. Se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa.

Imbunatateste memoria

In compozitia hreanului se gasesc din belsug vitamine din complexul B, necesare pentru functionarea sistemului nervos si pentru imbunatatirea memoriei. Hreanul are si actiune tonifianta si de scadere a colesterolului, dar este foarte bun si pentru mentinerea sanatatii pielii si a parului.

Sirop de hrean

Siropul de hrean este recomandat persoanelor care sufera de astm, bronsita cronica sau afectiuni ale cailor respiratorii. Se da pe razatoarea mica o radacina de hrean, se adauga patru linguri de miere, se amesteca bine si se lasa cateva minute la macerat. Se strecoara si se obtine siropul crud. Resturile de hrean care raman se pun la fiert cu putina apa (cat sa le acopere). Dupa fierbere se strecoara prin presare, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu siropul crud. Pentru afectiunile de mai sus se iau trei linguri pe zi.

Otetul de hrean

Se poate folosi cu succes impotriva seboreei sau descuamarii pielii. Mod de preparare: se rade o radacina de hrean si se introduce intr-o sticla. Peste el se toarna otet de mere cu miere, pana se acopera hreanul. Se lasa la macerat timp de zece zile, dupa care se scoate din sticla cate putin lichid care se va folosi pentru aplicatii externe.

Tinctura de hrean

Intern, tinctura de hrean este recomandata pentru tratarea tusei, a guturaiului si a gripei, iar extern se recomanda pentru tratarea reumatismului sau a plagilor necrozate. Mod de preparare: se dau pe razatoarea mica cateva radacini de hrean, se pun intr-un borcan (pana se umple o treime) si restul borcanului se umple cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasa la macerat timp de opt zile, apoi se strecoara, presand amestecul printr-un tifon. Intern se ia cate o jumatate de lingurita de trei sau patru ori pe zi, iar extern se aplica pe zonele afectate. Aplicarea tincturii este usor dureroasa, dar e foarte eficienta.

Persoanele care sufera de gastrita hiperacida sau de sindromul colonului iritabil ar trebui sa evite consumul de hrean. In afectiunile biliare, preparatele pot fi condimentate cu hrean, respectand insa sfatul medicului.

Foto: theordinarycook.co.uk

În articolul

Hreanul, un medicament natural miraculos

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x