În fiecare an vopsești ouăle de Paște. Dar știi care sunt superstițiile și ”regulile” acestui obicei?
Publicat pe 05.04.2017 la 09:42 Actualizat pe 06.04.2017 la 08:28
Iată care sunt regulile de vopsire si de ciocnire a ouălor.
De Paște, de pe masa românului nu trebuie să lipsească friptura de miel, drobul și cozonacul. La fel și ouăle vopsite. Obiceiul colorării ouălor este unul vechi și se întâlnește cu precădere în zona Europei și Asiei. Dar știți de când datează acest obicei?
Conform siteului crestinortodox.ro, înainte de nașterea lui Hristos, oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creației, fecundității, al vieții și al reînnoirii naturii. Obiceiul vopsirii lui a apărut la chinezi, cu 2000 de ani înainte de Hristos.
Conform tradiției, ouăle ce urmează să fie vopste sunt adunate din cuibar în miercurea din a patra săptămână a Postului Mare, numită și "miercurea Paresimilor". Însă, ele se vopsesc doar în Joia Mare din săptămâna dinaintea Sfintelor Paști.
SUPERSTIȚII
• Se spune că ouăle înroșite în această zi, nu se strică tot timpul anului.
• Oamenii cred că dacă ouăle roșii duse la biserică și sfințite sunt îngropate în curtea casei, aceasta este ferită de grindină și piatră.
• Oul roșu de Paști simbolizează sângele Domnului. Se spune că acesta ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de indepărtare a răului, aduce sănătate, frumusețe și spor.
REGULI DE VOPSIRE
1. Ouăle se spală cu detergent, se clătesc, se lasă la uscat
2. Se prepară vopseaua
3. Se fierb ouăle în vopseaua pregatită.
CE SIMBOLIZEAZĂ CULORILE ÎN CARE SUNT VOPSITE OUĂLE
• Ouale colorate în galben, verde, albastru vestesc bucuria primăverii.
• Cele colorate în negru simbolizează chinul și durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce.
• Ouale însemnate cu o cruce sunt simbolul Mântuitorului, care a ieșit din mormânt și a înviat.
REGULI DE CIOCNIT OUĂLE
Ciocnitul ouălor se face dupa reguli precise: persoana mai în vârstă (de obicei bărbatul) ciocnește primul în timp ce rostește formula “Hristos a înviat”. Se începe cu capul oului (partea mai subțire). Partenerul de ”ciocnit” îi răspunde ”Adevărat a înviat”. Apoi se ciocnește partea cealaltă a oului, repetând formulele. Ciocnesc mai întâi soţii între ei, apoi copiii cu părinţii, după care părinţii cu celelalte rude, cu prietenii şi invitaţii la masă.