Incepe noul an cu obiceiuri alimentare sanatoase!
Publicat pe 08.01.2011 la 15:08 Actualizat pe 08.01.2011 la 17:42
Debutul fiecarui an ne face mai optimisti si mai deschisi fata de noi provocari. Ne dorim sa facem mai mult si sa schimbam ceea ce nu ne-a placut in anul care a trecut. Ce-ar fi daca am incepe cu alimentatia?
Oricat am incerca, e foarte greu sa facem fata tentatiilor alimentare din magazine. Este mult mai usor sa ne umplem cosul cu produse semipreparate, cu meniuri gata ambalate, ieftine, dar pline de grasimi, sare si arome artificiale. Poate in anul in care a trecut ai mai pus un kilogram sau doua si te-ai intrebat de ce. De vina pot fi alimentatia in exces, consumul de bombe calorice sau sedentarismul.
Incearca sa fii „altfel”
Nu-ti propunem o schimbare radicala, dar incearca sa-ti imbunatatesti conduita alimentara. Iata doar cateva scenarii carora la poti aduce modificari:
- Daca mananci alimente de tip fast-food renunta la ele cat poti de repede. Lasa fast-food-ul pentru o iesire cu prietenii. Daca n-ai timp sa gatesti si esti mereu pe fuga, poti comanda la un restaurant. Foarte multe au meniuri la preturi rezonabile, oferta bogata si respecta noile tendinte in nutritie.
- Daca sari peste mese nu uita de regula celor trei mese zilnice. Nu pleca de acasa fara sa iei micul dejun, cat esti la birou comanda ceva sanatos sau mai bine ia-ti un pachet de acasa preparat de tine. Nu uita sa iei o cina usoara.
- Hidrateaza-te. Atat de multi oameni uita sa bea apa! In schimb, cei mai multi beau cafea si sucuri din comert. Renunta la ele. Hidrateaza-te cu apa plata sau minerala si ceaiuri. Nu uita, supermarketurile au sucuri naturale 100% din portocale sau grepfruit. Prefera-le in locul celor acidulate, colorate artificial sau cu cofeina.
Reguli de aur pentru o alimentatie sanatoasa
Mananca fructe. Niciodata fructele proaspete nu-ti vor face rau, ci doar un mare bine. Sunt pline de vitamine, minerale si te si hidrateaza. Ajuta organismul sa se mentina sanatos, tenul va fi luminos si tanar, iar tu - in plina efervescenta.
Nu ocoli legumele. Ele ar trebui sa constituie baza alimentatiei. Amesteca-le in salate delicioase si atractive. Ai atatea tipuri de legume in fiecare anotimp de care poti beneficia. Daca le fierbi, scurteaza pe cat posibil timpul de fierbere pentru a le pastra valoarea nutritiva.
Nu uita de cereale, fructe uscate si seminte. Gaseste-ti timp sa consumi cereale, de preferat integrale, iar la cateva zile mananca fructe uscate (caise, prune, ananas) si seminte.
Sa nu-ti lipseasca lactatele. Ai o oferta atat de mare de branzeturi si iaurturi incat n-ai cum sa le ocolesti. Alege-le pe cele naturale, fara adaosuri artificiale si cu termene de valabilitate cat mai mici.
Fii propriul stapan!
Preia controlul asupra conduitei tale alimentare. Nu manca un meniu nesanatos pentru ca asa fac colegii sau familia ta. Nu fi jenat sa-ti scoti la gustare marul sau portocala in loc de un hamburger. Nu fi lenes si fa-ti un ceai din plante naturale sau o limonada din apa plata, lamaie si miere, in locul sucurilor din comert pline de aditivi.
Incearca sa schimbi ceva anul acesta in alimentatia ta. Sigur faci niste greseli. Daca nu faci te felicit, daca faci, schimba-le pe cele mai grave, si treptat pe cele mai putin grave.
Foto: info-general.com