Masa de Craciun - din retetele festive ale lumii (partea a V-a)
Publicat pe 26.12.2010 la 23:25 Actualizat pe 26.12.2010 la 23:35
Masa de Craciun este foarte importanta pentru multe popoare si in general reuneste retete traditionale, specifice tarii respective, dar reprezinta si respectarea anumitor cutume religioase. Sa facem o calatorie culinara pe la mesele incarcate cu bucate felurite, in functie de cum a pastrat fiecare datina locului:
Lituania, Polonia si Ucraina
Ritualul celor 12 feluri de mancare este unul popular in Polonia, Lituania si Ucraina. Iar faptul ca cele trei tari impartasesc aceleasi traditii de sarbatoare nu este de mirare daca se ia in considerare faptul ca ele au format la un moment dat o singura tara.
Terminarea perioadei de post care preceda Craciunul este sarbatorita cum se cuvine, insa mancarurile cu carne sunt servite doar in ziua de 25 decembrie, seara de Ajun fiind inca una in care se tine postul catolic: se mananca peste prajit sau in salata, cartofi, varza, dar si ciuperci de padure uscate. Printre deserturile de la mesele slave se gaseste turta dulce si prajitura cu morcov.
Mexic
In Mexic, masa de Ajun variaza in functie de regiune. Printre cele mai des intalnite sunt fructele de tot felul (portocale, lime, fructe tropicale) si salate (sfecla, banane, nuci). In anumite state se mananca friptura de porc sau miel si hominy (un fel de boabe de porumb) in sos de chili rosu, sau menudo - un drob de miel ce se serveste de asemenea cu hominy si sos picant.
In centrul Mexicului, bacalao (codul) si romeritos (rozmarin) preparat cu mole (un sos specific). In nordul Mexicului, o mancare traditionala este tamales (un aluat facut din faina de porumb si fiert intr-o frunza), servita de asemenea cu sos sau smantana si un pic de branza proaspata, sfaramicioasa.
Curcanul umplut sau sunca sunt de asemenea populare. La desert se serveste atole (o budinca fierbinte), bunuelos (tortillas prajite cu zahar si scortisoara), sau inmuiate in apa cu zahar si scortisoara. Tamales exista de asemenea si in varianta dulce: porumb cu stafide sau cu gust de capsuni.
Noua Zeelanda
Daca ai luat vreodata masa de Craciun in Marea Britanie, atunci cea din Noua Zeelanda nu te va suprinde foarte mult, pentru ca retele traditionale sunt aproape identice. Masa de Ajun consta in friptura de curcan, legume coapte si sos de merisoare. De asemenea, sunca de porc poate constitui un fel de mancare principal.
O exceptie importanta este ca in Noua Zeelenda nu se serveste carne de gasca, pentru ca aceste pasari nu cresc aici, iar importarea de produse din carne din alte tari este interzisa. Printre cele mai populare deserturi se intalnesc tarte cu carne si fructe, budinca de Craciun, trifle (un desert cu fructe, gelatina si frisca) si brandy de unt. Se servesc si mancaruri imprumate din Germania, Franta sau Italia, insa destul de rar. Deoarece Sarbatoarea are loc vara, gratarele sunt des intalnite, ca si fructele de sezon, cum ar fi ciresele si capsunile.
Citeste si partea I,
Foto: ukgermanconnection.org