Masa de Craciun - din retetele festive ale lumii (ultima parte)
Publicat pe 27.12.2010 la 01:06 Actualizat pe 27.12.2010 la 10:59
Masa de Craciun este foarte importanta pentru multe popoare si in general reuneste retete traditionale, specifice tarii respective, dar reprezinta si respectarea anumitor cutume religioase. Sa facem o calatorie culinara pe la mesele incarcate cu bucate felurite, in functie de cum a pastrat fiecare datina locului:
Anglia si Irlanda
In Anglia si Irlanda, masa de Craciun are loc pe 25 decembrie, la amiaza. Se serveste in general curcan umplut, dar si gasca, pui, rata sau faza pot reprezenta un inlocuitor bun. Uneori se serveste friptura de miel, sunca sau carne de porc. Se servesc cu sos de merisoare, garnitra de cartofi copti sau fierti si legume, in special morcovi si varza de bruxelles.
La desert se mananca budinca de Craciun (sau budinca de prune), tarte si unt de brandy. Curcanul trebuie aromat in mod corect - o modalitate populara de a-i face o crusta dulce este aceea de a i se presara zahar pe deasupra in ultimele 10 minute ale coacerii.
In Anglia, curcanul umplut nu a fost de la inceput considerat reteta traditionala de Craciun. In timpuri medievale, felul principal era paunul sau carne de porc salbatic. La sfarsitul secolului 17 a devenit destul de comun sa se manance friptura de gasca. In ciuda sosirii curcanului in Marea Britanie prin intermediul iezuitilor francezi la mijlocul secolului 18, gasca a ramas reteta principala pana la inceputul secolului 20 cand curcanii crescuti la ferme aveau un pret rezonabil, pe care multe familii si-l puteau permite.
Peru
In Ajunul Craciunului (Noche Buena), familia se reuneste pentru a manca din curcanul umplut cu carne de miel si nuci si decorat cu felii proaspete de ananas, avand ca garnitura orez alb asezonat cu usturoi. Cartofii copti si sosul crud de mere sunt de asemenea servite ca si garnitura. Desertul principal este panettone si se mananca in general cu unt, iar alaturi de el se serveste si ciocolata calda, consistenta.
Alte desrturi mai putin comune includ martipanul din nuci braziliene, boluri cu alune si struguri. La miezul noptii se tine un toast la care se face schimb de urari si imbratisari. O persoana desemnata de familie este cea care il pune pe Iisus in scena nativitatii. Apoi ei merg in camera de zi unde canta colinde.
Slovacia
Masa de Craciun in Slovacia are loc pe 24 decembrie, in jurul orei 5 sau 6 seara. Se mananca oplátky (waffe subtiri cu miere sau usturoi), supa de varza cu ciuperci si carnati (uneori cu prune uscate), crap sau alt peste, cu salata de cartofi, mere si biscuiti de Craciun.
Statele Unite ale Americii
Cele mai multe traditii de Craciun din America au fost adoptate din Anglia. De aceea, la masa americanilor veti intalni curcan umplut, miel, sunca sau porc, legume coapte, varza de bruxelles si piure de cartofi.
Cu toate acestea, in unele state, retetele pot varia. In Virgia se servesc scoici, placinta cu sunca si biscuiti pufosi. In anumite zone rurale se mananca chiar carne de elan, possum si prepelita.
Citeste si partea 1, 2, 3, 4 , 5 si 6
Foto: decorbox.bg
delicious-cook.com
ainuzpcedh.ru
surfseek.net
womansday.com