Meniul potrivit pentru un concediu sanatos
Publicat pe 16.07.2011 la 12:54 Actualizat pe 16.07.2011 la 12:56
Pentru multi dintre noi concediul nu inseamna doar relaxare, ci si renuntarea la regulile unei alimentatii sanatoase. Ai grija si nu transforma vacanta intr-un festin primejdios de meniuri grele care iti pot ameninta sanatatea.
Putine sunt persoanele carora nu le pasa de gustul mancarii si nu au preferinte culinare. Iar cand plecam in concediu, pe langa odihna si distractie, nu ignoram aspectul culinar. Terasele ne atrag cu mirosurile lor apetisante.
Micii, carnatii, cartofii prajiti, gogosile, berea, inghetata sunt in topul preferintelor multora dintre noi. Nimeni nu zice sa renuntam de tot la aceste preparate, ci doar sa le consumam mai rar, iar in rest sa optam pentru alimente usoare si nutritive.
Alimente estivale care ne pot crea probleme
Vara trebuie sa abordam un tip de alimentatie care sa raspunda gradelor ridicate din termometre. Pe lista alimentelor estivale care ne pot ameninta sanatatea se inscriu cele prea prajite, prea condimentate, prea grele, prea cremoase sau usor perisabile. Evita pe cat posibil sa consumi preparate din carne tocata (mici, carnati), prajeli (cartofi prajiti, carne grasa prajita), salate cu maioneza, dulciuri cu crema sau cu frisca (prajituri, torturi), inghetata in exces, bauturi alcoolice.
Sfat: Fii ponderat chiar si in concediu. Alimentele grele iti aduc multe probleme: balonari, enterocolite, colici biliare si kilograme in plus.
Ce poti manca vara ?
Cele mai adecvate alimente pe vreme caniculara sunt cele care te hidrateaza si iti aduc aport de vitamine si de minerale. Este vorba de legume, fructe, carne slaba, cereale, lactate si foarte multe lichide (apa, sucuri naturale, limonada). Opteaza pentru supe usoare, salate de legume condimentate natural cu verdeata, ulei de masline si zeama de lamaie. Consuma carne usoara (de pui sau de peste) preparata la aburi sau sub forma de gratar.
Fructele consuma-le in stare proaspata sau cumpara sucuri naturale obtinute din ele. Cand ti-e pofta de dulce consuma deserturi reci, cum ar fi salatele de fructe si tartele fara crema. Nu uita sa te hidratezi corespunzator, si nu oricum, ci cu lichide de calitate: apa plata si minerala (alternativ), limonada obtinuta din lamaie, indulcita cu miere, ceaiuri si sucuri de fructe.
Sfat: Bucura-te de abundenta legumelor, a fructelor si cauta-le chiar si in vacanta. Vei avea mai multa energie si vei ocoli neplacerile aduse de produsele grele.
Evita gustarile usor perisabile pe plaja
Daca iubesti soarele si te desprinzi cu greu de pe sezlong, nu te obisnui sa consumi produsele pe care ti le ofera vanzatorii ambulanti sau de la terasele din apropiere. Nu iti potoli foamea mancand la intamplare gogosi cu inghetata, sucuri acidulate cu pop corn, langosi cu bere. In locul lor consuma ceva mai sanatos: pepene rosu, porumb fiert, apa plata, pentru ca si acestea iti sunt la indemana.
In drumetii, ia-ti rezerve cu tine
Nici la munte nu uita bunele reguli alimentare. Daca iti plac drumetiile, tine minte ca efortul iti cere sa te alimentezi corespunzator. Ia in calcul faptul ca distantele pana la unele obiective turistice sunt destul de mari, iar pe traseu nu vei gasi magazine cu mancare. Ia-ti cu tine ceva care sa nu se strice repede si care sa nu se verse. Un sandwich cu pui si salata verde sau cu telemea, masline si rosii, te va ajuta sa parcurgi mai usor distantele propuse. Bea moderat pe parcursul intregului traseu lichidele nealcoolice.
Sfat: Nu manca din mers! Organizeaza un picnic in mijlocul naturii cu intreaga familie si ia masa intr-un mod relaxant.
Citeste si revista Felicia!
Foto: thepress.net