O rețetă de-ți lasă gura apă: cârnați țărănești cu multă slănină
Publicat pe 22.12.2016 la 13:02 Actualizat pe 22.12.2016 la 13:21
Nu exista masa traditionala de Craciun fara carnati.
Cârnații nu trebuie să lipsească de pe masa traditională de Crăciun. De aceea, vă recomandăm o rețetă deosebită de cârnați țărănești, cu multă slănină, așa cum regretatul Radu Anton Roman îi prepara, apoi a publicat rețeta în cartea ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești. Ediție nouă, îndelung revizuită și mult adăugită”, apărută la editura Paideia.
Ingrediente:
3 kg carne macră porc
3 căpățâni usturoi
mațe (se țin în apă rece, să nu se usuce)
condimente: cimbru, ienibahar - cam două linguri
1,5 kg slănină
3 linguri sare
piper - după gust
Mod de preparare:
Carnea și slănina se toacă mărunt, din cuțit. Usturoiul se face pastă, cu puțină apă rece. Se frământă totul cu sare, usturoi, condimente. Se umplu mațele astfel:
-mai lejer pentru cârnații care se vor mâna proaspeți
-mai înfundat cele ce merg la afumătoare și se consumă mai târziu.