Postul Pastelui: o provocare pentru sanatate?
Publicat pe 11.04.2011 la 14:26 Actualizat pe 11.04.2011 la 14:29
Decizia de a tine post este una personala si tine foarte mult de convingeri, credinta, starea de sanatate a fiecaruia, dar si de putinta. Multi nu reusesc sa tina tot postul de sapte saptamani, desi isi propun, si simt in adancul sufletului lor ca este un gest cel putin firesc inainte de marea Sarbatoare a Invierii lui Iisus Hristos.
Unii tin prima si ultima saptamana de post; altii aleg sa tina in fiecare zi de luni, miercuri si vineri in fiecare saptamana. Iar altii pornesc cu avant si dupa patru-cinci zile esueaza lamentabil intr-un cotlet de porc la gratar la masa de seara, dupa o zi incarcata de prea mult stres.
Important insa este faptul ca, desi multi oameni pornesc cu avant in post, ei nu stiu ce sa manance exact, neavand antrenament din timpul anului, dar nici cum sa combine alimentele de asa natura incat organismul sa nu aiba de suferit. Acestia ajung sa renunte din pricina problemelor digestive sau pentru ca mananca doar cartofi, covrigi si orez si se ingrasa.
Se stie faptul ca proteinele animale au un rol important in dezvoltarea si intretinerea creierului si deci a activitatii intelectuale, iar stoparea brusca a acestor alimente se poate resimti in corp printr-o oboseala si iritare accentuata. Ce mai, fara sa ne mai ascundem dupa deget, adevarul este ca trebuie sa fii pregatit sa tii un post din toate punctele de vedere, mai ales cand atat de multe persoane au un ritm foarte solicitant de viata.
Nutritionistii spun ca regimul vegetarian nu este periculos pentru sanatate daca sunt respectate cateva reguli esentiale. Iata care sunt acestea, conform revistei Practic sanatate:
1. Asociaza cat mai multe alimente
La o masa este bine sa combini legumele seci (fasole, mazare, linte) cu cereale sau legumele proaspete cu oleaginoasele care sunt hrana pentru creier (arahide, seminte de dovleac, migdale, nuci, alune, fistic).
Iata cateva combinatii indicate: gris cu legume, orez cu linte, fulgi de ovaz cu lapte de soia, branza cu paste (in cazul in care optezi pentru regimul lacto-vegetarian).
Daca alegi sa consumi si oua, este indicat sa iti completezi proteinele de care are nevoie corpul tau cu oua fierte moi sau cleioase, dar nu mai mult de trei pe saptamana. Este bine ca la fiecare masa sa mananci cate un produs lactat, branza, lapte, iaurt. Pestele este foarte important sa il mananci ori de cate ori regulile postului mare permit.
2. Consuma alimente integrale
Alimentele integrale, care sunt bogate in fibre si minerale, iti echilibreaza dieta: paine si paste fainoase integrale, orez integral, etc. Singurul lor inconvenient este ca iti pot crea mici probleme digestive cum ar fi balonarea. Este indicat sa bei multe lichide in acest timp, ca sa ajuti tranzitul intestinal si sa eviti constipatia. Daca nu suporti acest tip de alimente, alege produsele semi-integrale care sunt mai usor de digerat.
3. Asigura-ti necesarul de fier
Fierul oferit de alimentele de origine vegetala este absorbit de organism in proportie mult mai mica decat fierul din produsele animale. Organismul nostru asimileaza doar 3% din fierul continut de vegetale si 15% din cel furnizat de carne. Pentru a evita o carenta de fier, adauga suc de lamaie la salate si sosuri sau bea suc de portocale sau grapefruit la finalul mesei (vitamina C favorizeaza absorbtia de fier).
4. Legume noi
Regimul vegetarian nu este asa de trist precum pare unora. Natura ne ofera din belsug fructe, legume si cereale. Ai din ce alege ca sa-ti diversifici meniul. Asadar, nu ezita sa incluzi in alimentatie si cerealele si legumele mai putin populare la noi cum ar fi orz, soia, avocado, anghinare, cartofi dulci, sparanghel.
5. Condimente din belsug
Ca sa imbunatatesti calitatea nutritiva a alimentelor, presara deasupra mancarurilor germeni de grau care sunt foarte bogati in proteine, fier si vitamine din complexul B. Nu uita nici de semintele de susan bogate in lecitina, de patrunjel, foarte bogat in vitamina C, de marar, de boabele de mustar, busuioc si in general de orice condiment care da savoare mancarii tale.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: Hepta