Produsele eco pe piata din Romania
Publicat pe 24.09.2010 la 15:20 Actualizat pe 24.09.2010 la 15:50
Potrivit unor studii realizate la nivel european, piata produselor ecologice este abia la inceput de drum in Romania. Doar 2% din populatia tarii este informata cu privire la calitatea produselor ecologice. La nivel global, piata produselor ecologice a inceput sa se dezvolte in momentul in care consumatorii s-au saturat de chimicale, de produse procesate, de fructe şi legume prea mari, impecabile ca aspect, dar fara gust.
Criza mediului a avut repercusiuni şi asupra alimentatiei. Cei mai deschişi fata de agricultura ecologica au fost şi sunt europenii, din pacate inca nu şi romanii. Poluarea mediului, folosirea de ingraşaminte chimice şi pesticide periculoase au afectat tot mai mult alimentele. Toate aceste efecte nocive au inceput sa fie contracarate prin dezvoltarea productiilor ecologice considerate sigure pentru sanatate.
Ce sunt produsele ecologice?
Produsele ecologice sunt acele produse obtinute in cadrul agriculturii de tip ecologic, fara utilizarea produselor chimice (fertilizanti, amelioratori ai solului, ingrediente nocive pentru prepararea alimentelor). Intregul proces de obtinere a acestor produse este controlat de un organism de inspectie care ne garanteaza ca au fost respectate conditiile de calitate impuse pentru a obtine productii ecologice (bio).
Ce gasesti bio pe piata
Gama de produse ecologice este reprezentata de legume, fructe, branzeturi, lactate, carne, cereale, bauturi. Practic, producatorii din acest segment incearca sa gaseasca un corespondent bio pentru fiecare produs conventional de pe piata. De exemplu, daca te fereşti de nitritii din pate, poti achizitiona varianta bio a acestuia. Au aparut inclusiv dulceturi, gemuri, cereale destinate special copiilor sau pentru adulti, paste, ketchup, deserturi, toate preparate doar din ingrediente naturale, fara alte adaosuri periculoase. Nu vei gasi niciodata intr-un suc bio, de exemplu, aditivi alimentari periculoşi, de tipul aspartamului, acidului ciclamic sau a colorantilor.
De ce atat de putin bio la romani?
Procentul de 2% estimat de studiile recente cu privire la nivelul de informare asupra produselor bio nu pare prea incurajator. Romanii nu ştiu ca multe dintre produsele de pe piata au aditivi alimentari periculoşi şi in locul lor au ca alternativa produsele bio. Care ar fi motivele?
In Romania nu s-a format o traditie in domeniul agriculturii ecologice;
Nu exista suficiente surse de informare cu privire la calitatea produselor bio;
Producatorii prefera sa puna pe piata produse ieftine, dar de o calitate mai slaba;
Nu gasim decat in foarte putine magazine standuri destinate produselor bio.
Toate aceste motive sunt potrivnice succesului produselor bio. In plus, cei care le deja le consuma ştiu ca sunt cu 20-40% mai scumpe decat cele procesate.
Perspective
Piata produselor bio ar putea avea un succes mai mare pe viitor. Dar pentru ca acest lucru sa se intample trebuie sa avem consumatori mai informati şi comercianti mai dispuşi sa creeze rafturi speciale pentru produsele bio. Romania are suficiente resurse naturale şi o biodiversitate bine reprezentata, care pot fi folosite pentru a extinde preocuparile pentru productii ecologice. In acest mod, procentul atat de mic de 2% poate fi depaşit, iar segmentul bio ar putea deveni o traditie şi la noi.
citeste si revista Felicia