Romanii fac risipa de mancare, in special de Sarbatori

Publicat pe 22.12.2010 la 22:45 Actualizat pe 22.12.2010 la 22:52

Cand vine vorba de mancare, romanii deschid larg punga. Poate prea larg. Multi, in special orasenii, recunosc ca saptamanal, cateva portii gatite, mezelurile sau fructele ajung la gunoi. Risipa este mult mai mare in preajma Sarbatorilor, cand romanii cumpara mai multa mancare decat au nevoie pentru cele trei zile de Craciun.

Familiile din Romania au ajuns in aceasta situatie ca nu stiu exact de cata mancare au nevoie. “Eu am observat ca intri sa cumperi ceva, mai ales intr-un hipermarket si iesi cu cosul plin”, a spus Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara. “Functionam in virturea inertiei”, a declarat psihologul Georgeta Ghinea.

Atrasi de promotii romanii cumpara mai mult decat pot manca. Iar surplusul... “sincer o aruncam ...deoarece se strica. Imi ramane multa, undeva la 10-20 % din cat cumpar”, spun oamenii. Numai in Bucuresti, intr-un singur sector se strang lunar 5.000 de tone de resturi alimentare.

O cincime din ceea ce cumparam ajunge la gunoi. Romanii se incadreaza in trendul mondial. Studiile arata ca englezii arunca un sfert din mancarea cumparata, iar americanii cam 15%. Asta in conditiile in care, arata rapoartele UNICEF, sase milioane de copii din lume mor anual din pricina foametei. La noi, mancarea e aruncata cel mai mult in perioada sarbatorilor.

“Este o prejudecata ca de Sarbatori trebuie sa avem mese bogate, e un cliseu”, e de parere psihologul Georgeta Ghinea. Ca sa evitam risipa, specialistii ne recomanda sa cumparam exact cat stim ca mancam in mod obisnuit. Nimic in plus.

Foto: kitchenwastebags.co.uk

În articolul

Romanii fac risipa de mancare, in special de Sarbatori

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x