Romanii fac risipa de mancare, in special de Sarbatori
Publicat pe 22.12.2010 la 22:45 Actualizat pe 22.12.2010 la 22:52
Cand vine vorba de mancare, romanii deschid larg punga. Poate prea larg. Multi, in special orasenii, recunosc ca saptamanal, cateva portii gatite, mezelurile sau fructele ajung la gunoi. Risipa este mult mai mare in preajma Sarbatorilor, cand romanii cumpara mai multa mancare decat au nevoie pentru cele trei zile de Craciun.
Familiile din Romania au ajuns in aceasta situatie ca nu stiu exact de cata mancare au nevoie. “Eu am observat ca intri sa cumperi ceva, mai ales intr-un hipermarket si iesi cu cosul plin”, a spus Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara. “Functionam in virturea inertiei”, a declarat psihologul Georgeta Ghinea.
Atrasi de promotii romanii cumpara mai mult decat pot manca. Iar surplusul... “sincer o aruncam ...deoarece se strica. Imi ramane multa, undeva la 10-20 % din cat cumpar”, spun oamenii. Numai in Bucuresti, intr-un singur sector se strang lunar 5.000 de tone de resturi alimentare.
O cincime din ceea ce cumparam ajunge la gunoi. Romanii se incadreaza in trendul mondial. Studiile arata ca englezii arunca un sfert din mancarea cumparata, iar americanii cam 15%. Asta in conditiile in care, arata rapoartele UNICEF, sase milioane de copii din lume mor anual din pricina foametei. La noi, mancarea e aruncata cel mai mult in perioada sarbatorilor.
“Este o prejudecata ca de Sarbatori trebuie sa avem mese bogate, e un cliseu”, e de parere psihologul Georgeta Ghinea. Ca sa evitam risipa, specialistii ne recomanda sa cumparam exact cat stim ca mancam in mod obisnuit. Nimic in plus.
Foto: kitchenwastebags.co.uk