Secrete de bucatarie (6): Care sunt conditiile optime de gatire a legumelor?
Publicat pe 29.12.2010 la 14:31 Actualizat pe 29.12.2010 la 20:17
Desi pare o operatiune banala, gatirea termica a legumelor nu este usoara: timpii de pregatire sunt diferiti in functie de legume, textura este diferita, marimea bucatilor care se pun la preparat conteaza foarte mult.
Mai mult, totul depinde si de cum doreste fiecare om sa consume vegetalele: mai tari sai mai moi.
Pentru ca legumele tale sa iasa gustoase, perfect gatite, Cristi Roman, editorul siteului de lifestyle culinar Foodblog.ro, a intocmit un ghid in functie de metoda aleasa de preparare (fiert, aburi, cuptor), dar si de legume in sine.
Iar daca aveti pofta de o garnitura de legume facuta la cuptor, asadar un amestec de mai multe ingrediente, temperatura optima de coacere este de 190 de grade. Aceeasi temperatura este valabila si pentru metoda termica "la cuptor" din tabelul de mai jos.
Pentru fierbere, legumele trebuie introduse in momentul in care apa este clocotita.
LEGUMA | FIERBERE (minute) | ABURI | CUPTOR |
Sparanghel | 3-5 | 3-5 | - |
Sfecla (intreaga) | 45 | 45 | 45 |
Broccoli | 5-8 | 12-15 | - |
Varza de Bruxelles | 7 | 10 | - |
Varza (rasa) | 5 | 8 | - |
Morcovi (taiati rondele) | 7-8 | 10 | 50-55 |
Conopida | 4-5 | 10-12 | - |
Telina (radacina) | 10 | 10 | - |
Praz | 7 | 12 | - |
Ciuperci | - | - | 20 |
Pastarnac (bucati) | 10 | 15 | 45 |
Mazare | 4-5 | 8-10 | - |
Cartofi | 20-25 | 30 | 90 |
Spanac | 2 | 4 | - |
Fasole verde | 2-3 | 7-8 | - |
Cartofi dulci | 25-30 | 40-45 | 60 |
Foto: nguyentl.free.fr