Tentatia gustoasa a verii: capsunele
Publicat pe 19.07.2011 la 18:14
Ispititoare, capsunele te ademenesc prin aroma si dulceata. Sezonul lor este scurt, doar 4-5 saptamani pe an. Fragaria viridis este denumirea lor stiintifica si sunt originare din Europa si Asia Centrala.
Desi minione, capsunele sunt saculeti indesati: bogate in antioxidanti (vitaminele C, E si beta-caroten), acid folic (indispensabil pentru femeile insarcinate), vitamine (B1, B2, B6, K, PP), saruri minerale si oligoelemente (calciu, fier, fosfor, potasiu, iod, cupru, mangan) si fibre.
Datorita continutului mare de apa (90%) si fibre, capsunele au efect diuretic si depurativ (ajuta la eliminarea toxinelor). Din pacate insa, delicioasele capsune fac parte din grupa alimentelor alergogene.
De aceea bunica imi aplica un fel de „vaccinare": cand venea sezonul si se coceau capsunele mancam treptat, marind mereu cantitatea: prima oara doar cateva capsune, nu prea coapte, pentru ca organismul sa se obisnuiasca. Pentru a te bucura de toate aceste substante nutritive este de preferat sa fie consumate proaspete, dar se pot prepara in multe si variate feluri.
In Polonia le-am mancat ca fel principal, umplutura a faimoaselor galusti traditionale, servite cu varza si sos, de asemenea, de capsuni. In plus, daca le mananci fara niciun fel de adaos, vei observa ca, pe langa aroma inconfundabila, iti ramane pe limba un gust usor mentolat. E bine sa nu fie cumparate de la piata decat in cantitati mici, pe care sa le mananci imediat, capsunele nu rezista in frigider decat o zi, cel mult doua.
Citeste si Good Food Romania!