CulTour 2021: Criss și Vlad continuă fascinanta incursiune în viața Reginei Maria a României
Publicat pe 02.12.2021 la 17:55 Actualizat pe 02.12.2021 la 17:56
Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman aduc la CulTour o poveste frumoasă legată de trecutul țării noastre. Povestea Reginei Maria, una dintre cele mai marcante personalități feminine din România.
“După cum v-am promis, astăzi continuăm fascinanta poveste a Reginei Maria.”, începe Vlad emisiunea CulTour de astăzi.
“Cea care, din clipa în care și-a legat destinul de cel al României, a știut să fie mai româncă decât orice român și căreia îi datorăm Unirea României Mari din anul 1918.”, continuă Criss prezentarea.
“Vă invităm să urmăriți un material special despre una dintre cele mai marcante personalități ale țării noastre.”, spune Vlad.
Regina Maria a României, o iubitoare de frumos, de popor și de flori
Macrina Oproiu (istoric) – “Pasionată de flori, după cum se știe sunt celebre grădinile sale pe care le-a creat de-a lungul anilor și trebuie să precizez că a participat cu proiecte de grădini la celebrul concurs organizat la Londra, concursul Olempia, unde a câștigat numeroase premii. Maria nu pictează decât flori, în maniera epocii, în stil naturalist. O mențiune specială o are manuscrisul de la 1906, special pentru ziua Principelui Ferdinand. Regina Maria a luat lecții de desen cu Ottilia Michail-Oteteleșanu, o artistă apropiată de Regina Elisabeta, pentru a cărei galerie de artă a realizat foarte multe copii, pentru ca începând cu anii după răzvoi, Maria să devină o scriitoare pasionată.
Irina Margareta Nistor – “A făcut o călătorie importantă în America.”
Macrina Oproiu – “Nu mai este niciun secret faptul că Regina Maria a fost considerată cea mai frumoasă Regină a Europei. După venirea în România, primul cadou de nuntă din partea regelui Carol I, un costum popular românesc. Regina Elisabeta de la Sinaia obișnuia să se îmbrace în costum popular, iar suita, doamnele care o însoțeau, purtau cu mândrie costum popular.
Regina Maria alege dintre toate costumele populare, costumul muscelean, foarte frumos, bogat decorat, dar de foarte multe ori face combinații între elementele costumelor. La Castelul Pelișor, dar și în București, ea păstrează o impresionantă colecție de costume populare.”
“După moartea Regelul Ferdinand și venirea la putere a Regelui Carol al II-lea în 1930, Regina Maria a fost obligată de acesta să trăiască departe de viața politică, într-un fel de exil intern, la reședințele sale de la Balchik și Bran.”
Macrina Oproiu – “Regina Maria era o mamă tipică principeselor engleze care dădeau copiilor libertate, însă avea puțin și din spiritul mamelor românce.
Are șase copii, Principele Carol se naște la Castelul Peleș la 16 octombrie 1893, este viitorul rege al României, Carol al II-lea. Prințesa Elisabeta se naște la 12 octombrie 1984 la Castelul Foișor și a fost Regina Greciei pentru o scurtă perioadă de timp, 1922-1924.
Povestea Reginei Maria a României la CulTour 2021
“Principesa Marioasa (Mignon), născută la 6 ianuarie 1900, Regina Serbiei și apoi a Iugoslaviei. Al patrulea copil a fost un băiat, Nicolae, născut la Castelul Pelișor și care a făcut parte din regență. Ileana a devenit Arhiducesă de Habsburg și s-a născut la Castelul Peleș la 5 ianuarie 1909. Mircea s-a născut la 13 ianuarie 1913, dar a murit la 2 noiembrie 1916 în urma febrei tifoide de la București. A fost înmormântat în Curtea Palatului Cotroceni.
Nu și-a format copiii să studieze. Carol era o personalitate extrem de educate, copiii au avut parte de profesori în privat. Regina Maria mărturisește că toată cultura dobândită a fost învățată singură. A avut o deschidere către arte, în mod special.
Era o regină foarte iubitoare, se vedea afecțiunea sa față de regele Mihai, sunt imagini la Castelul Peleș. Căsătoria cu Ferdinand a fost o căsătorie aranjată. Regina se îndrăgostea foarte des, fără să-l facă să sufere pe Ferdinand, erau foarte multe secrete păstrate în jurnalul ei.”